Amikor ​a kukák világgá mentek – Mai mesék a zöld jövőért – Blogturné + Nyereményjáték

A Móra Könyvkiadó igazán különleges kötettel készült idén, amikor a megalapítása 70. évfordulóját ünnepli: egy olyan antológiával, ahol kortárs magyar szerzők írtak mai meséket, melyek középpontjában kivétel nélkül valamilyen fenntarthatósággal, környezetvédelemmel kapcsolatos téma áll. A kötet nem csupán a kisebbek számára tartalmaz tanulságos, aktuális és szép történeteket, hanem igyekszik minden korosztályt megszólítani. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!

Kiadó: Móra, 2020

Oldalszám: 128, keménytáblás

ISBN: 9789634865025

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Az antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” – mondja Greta Thunberg. Épp ezért szeretnénk egy olyan reprezentatív kiadványt adni a jövő nemzedékének kezébe, amely ezekhez a tettekhez ad erőt és bátorságot.

A kötetben szereplő mesék szerzői:
Balázs Ágnes, Böszörményi Gyula, Dávid Ádám, Dóka Péter, Fehér Renátó, Garaczi Zoltán, Kalapos Éva Veronika, Kiss Judit Ágnes, Krusovszky Dénes, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Marék Veronika, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Nógrádi Gábor, Nyulász Péter, Pacskovszky Zsolt, Szabó Imola Julianna, Szenderák Bence, Tóth Kinga, Vig Balázs, Zágoni Balázs, Zalka Csenge Virág
A kötet illusztrátorai:
Bölecz Lilla, Grela Alexandra, Jásdi Júlia, Kárpáti Tibor, Koszó Gréta, Láng Anna, Molnár Jacqueline, Nagy Dávid, Nagy Diána, Nagy Norbert, Hitka Viktória, Schall Eszter, Valló Berta

Véleményem a könyvről

Amikor megtudtam, hogy a Móra Kiadó 70 éves születésnapját egy igazi zöld könyvvel fogja ünnepelni, alig vártam, hogy végre a kezembe foghassam. A környezetvédelem korunk talán legégetőbb problémája, és úgy gondolom, hogy kiemelten fontos, hogy a jövő generációja már egy környezettudatos szemléletben nőjön fel. Ebben az antológiában 24 kortárs szerző meséit olvashatjuk és a könyvet 13 illusztrátor gyönyörűséges alkotásai gazdagítják.

Nagyon érdekes volt látni, hogy minden szerző más-más téma feldolgozását tartotta számára fontosnak. Csodálatos, sokszínű palettát sorakoztattak fel, hiszen egy-egy mesében szó volt a szemetelésről, az erdőirtásokról, a fajok védelméről, a zöldfelületek csökkenéséről, a tengerszint emelkedéséről vagy éppen az újrahasznosításról.

Talán nem minden mese és illusztráció került egyformán közel a szívemhez, de minden egyes történetnél éreztem, hogy értékes és fontos üzenetet közvetít, és talán ez az a két kulcsszó, amivel a teljes kötetet jellemezni tudnám: hiszen az egész könyv értékes és fontos.

Akadtak vidámabb és egészen szívszorító mesék is a kötetben, és ez alapján az ajánlott életkor is elég széles skálán mozog, amelyet a kötet elején, a tartalomjegyzéknél nézhetünk meg. Ahogy a szerzők is mind-mind különbözőek, úgy az olvasók is, így úgy érzem, hogy mindenki megfogja találni a maga kedvencét. A mesék közül nekem Zalka Csenge Virág: A király és a tündérrókák, Szenderák Bence: Rókák a ködben, Molnár Krisztina Rita: Morzsák, Hangyatojások, Mákszemek és Nyulász Péter: Nem a titok nyitja című mesék tetszettek legjobban. Akárcsak az Varázslatos utazás esetén, ismét szeretném kiemelni Láng Anna illusztrációt. Lélegzetelállítóan szépek. De Bölecz Lilla és Nagy Diána rajzai is nagyon tetszettek.

Összességében nagyon mély benyomást hagyott bennem ez a kötet. Nagyon szép és különös gondossággal válogatott történeteket tartalmaz, és nagyon dicséretesnek tartom azt, hogy ezzel a kötettel gyermekek ezrei egy olyan szépséges könyvvel lehetnek gazdagabbak, amely környezettudatosságra, környezetvédelemre, a fenntarthatóság fontosságára neveli őket, hiszen bennük van a jövő.   

*Itt akár bele is olvashatsz a könyvbe*

*Rendeld meg a könyvet most 35% kedvezménnyel!*

Könyvtrailer

Videó a könyv születésének hátteréről

A Móra Kiadó nemrég élő videóban beszélgetett a szerzőkkel a könyv születésének hátteréről, sőt a szerzők fel is olvastak a könyvből. Ha esetleg lemaradtál róla, most bepótolhatod. 🙂 

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban olyan fogalmakat keresünk, melyek valamilyen módon kapcsolódnak a fenntarthatóság, környezetvédelem témaköréhez. A bejegyzésekben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, melyeket a helyes sorrendbe téve alkossátok meg a helyes szavakat, és ezeket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Blogturné Klub

05.06. Könyv és más

05.08. Veronika’s Reader Feeder

05.10. Spirit Bliss Sárga könyves út

Leave a Reply