Amy Harmon – Az ismeretlen kedves

Kiadó: Libri Könyvkiadó, 2023

Szerző: Amy Harmon

Fordító: Bosnyák Gabriella

Oldalak száma: 503

ISBN: 9789636041755

Fülszöveg

“Szeretni a legnagyobb teher mind közül. A legsúlyosabb. (…) Azok a dolgok adnak hozzá a legtöbbet az életünkhöz, amelyeket a leginkább szeretnénk letenni, amelyeket a legnehezebb cipelni, elviselni. Néha leveszik rólunk a terheinket. Néha mi menekülünk el előlük. Előfordul, hogy jó érzés megszabadulni tőlük. Megkönnyebbülünk. De nem kell sok idő, hogy rájöjjünk, a legtöbb dolog, amit teherként élünk meg, súlyt ad az életünknek, megvilágítja, kik is vagyunk. És abban a pillanatban, amikor elveszítjük őket… elveszítünk mindent.”

A Homokból és hamuból szerzőjének új könyve

1938 – Néhány évvel vagyunk a szesztilalom és a nagy gazdasági világválság után. Az amerikai nagyvárosokban, így Clevelandben is emberek százezrei szegényedtek el. A nincstelenek között ráadásul brutális sorozatgyilkos szedi áldozatait. A város biztonságáért felelős Eliot Ness egykori szövetségi ügynök nem jut előrébb a nyomozással, így megkeresi régi barátját, Michael Malone-t, hogy segítsen kézre keríteni a tettest. Néhány évvel azelőtt Al Caponét is sikerült rács mögé juttatniuk, így bízik benne, hogy ezúttal is elkapják a tettest.

Malone szobát bérel Clevelandben, és beleveti magát a munkába, ám az adatgyűjtés és a jelentések elemzése nem sok eredménnyel kecsegtetnek. A kilátástalan helyzetben azonban nem várt helyről érkezik segítség: Malone rájön, hogy a fiatal varrónőnek, akitől a szobát bérli, különleges képessége van. Dani Flanagan egyfajta hatodik érzék, különleges intuíció birtokosa: a ruhadarabok, amelyeket megérint, “beszélnek” hozzá, fontos információkat mesélnek számára egykori viselőjükről.

Vajon ez segíthet a gyilkossági ügy megoldásában? Dani és Malone sötét titkokkal szembesülnek, és versenyt futnak az idővel, hogy megtalálják a Kingsbury Run őrült Mészárosát, mielőtt ők lesznek a következő áldozatok…
Amy Harmon kötete egyszerre izgalmas detektívregény és romantikus történet, amelyben végig izgulhatunk a szereplők sikeréért és azért, hogy ne csak az elkövető kilétére derüljön fény, de Dani és Malone is egymásra találjanak.

Véleményem a könyvről

Amy Harmon az egyik kedvenc írónőm és nincs olyan regénye, ami ne szippantott volna be az első oldalaktól, legyen szó kortárs felnőtt vagy ifjúsági romantikusról, fantasyról, történelmi regényről vagy ez esetben krimiről. Egyszerűen bármilyen műfajban próbálja ki magát, mesterművet alkot és ez ez alkalommal sem volt másképp.

Dani Flanagan és az akkor még ifjú Mike Malone rendőrtiszt 1923-ban találkoznak először tragikus körülmények között, amikor is a 10 éves Dani családja gyilkosság áldozatává válik. Mike kapja azt a feladatot, hogy a kislányt elvigye nagynénjeihez Chicagóból Cleavelandbe, hogy ezentúl ők gondoskodjanak róla.

A sors 25 évvel később ismét közös útra tereli őket, amikor a már nyomozóvá előléptetett Mike Malont Cleavelandbe küldik, hogy egy Mészárosként elhíresült sorozatgyilkos után nyomozzon, aki a város különböző részein hagyja áldozatainak darabjait, sokszor szinte gúnyos játékként túljárva a rendőrség eszén. Mike Dani és nagynénjeinek házában kap szállást, de eleinte nagyon távolságtartó és rideg, ráadásul senkinek sem mondhatja el, hogy a fő feladata az, hogy beszivárogjon a szegények és hajléktalanok közé, hogy így próbáljon az ügy végére járni, ugyanis a Mészáros áldozatai ebből a rétegből kerülnek ki: a névtelenek közül, akiket nem hiányol senki.

Dani családja hosszú évtizedek óta szabósággal foglalkozik és Dani ereiben egy különleges képesség csörgedezik már generációk óta. Ha megérint egy ruhadarabot, emlékeket képes felidézni az adott emberről. A lány keresetkiegészítésképpen a szomszédos halottasházban segédkezik, ahol a halottakat mosdatja és öltözteti és képességét arra használja, hogy az ismeretlen halottak ruhadarabjait megérintve egy-egy emléket jegyezzen le róluk, hogy ők se legyenek elfeledve. Végül Mike és Dani között lassan egy furcsa barátság alakul ki és a férfi is elkezd segíteni a lánynak a munkájában, de néhány váratlan fordulatnak köszönhetően végül Dani is segítségére lesz a férfinak.

Ez egy kicsit lassan épülő, mégis nagyon izgalmas regény volt, számos fordulattal, lebilincselő írásmóddal és kiemelkedő karakterekkel. Minden alkalommal nagyon érdekfeszítő, ahogy az írónő hatalmas tehetséggel sző bele valós történelmi eseményeket a regényeibe. Ebben a történetben például többek között szerepet kapott Eliott Ness is, akinek Al Capone rács mögé küldésében volt nagy szerepe, de a Mészáros története is valós eseményeken alapult.

Nagyon tetszett a Dani és Mike között kialakuló kapcsolat. Lassan bontakozott ki és Dani odaadása, önzetlensége és szíve apránként tudta csak áttörni Mike maga köré húzott falait, amelyet válása és személyes tragédiája keményített meg.

Összességében ez tényleg egy kiemelkedő regény volt, amit őszintén ajánlok mindenkinek!

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Leave a Reply