Bartos Erika: Balaton-felvidék (Brúnó a Balatonon 1.)

Kiadó: Móra Könyvkiadó
Szerző: Bartos Erika
Illusztrátor: Bartos Erika
Sorozat: Brúnó a Balatonon
Megjelenés: 2022
Oldalszám: 308

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Tudod-e, hogy milyen mély a Balaton? Ismered-e a tihanyi visszhang vagy a tó keletkezésének legendáját? Jártál-e már a nagyvázsonyi várban, a balatonfüredi Lóczy-barlangban, a Veszprémi Állatkertben, az örvényesi vízimalomban, bicikliztél-e a sajkodi öbölben? Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a Balatont mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig óvodáskorú olvasóit a magyar tenger nevezetes helyszínein. A háromkötetes Brúnó a Balatonon sorozat első kötetéből a Balaton-felvidéket ismerhetjük meg.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

 

Véleményem a könyvről

Végre megérkezett a nyár és ilyenkor sokan a Balaton felé veszik az irányt. Ám a magyar tenger sokkal többet tartogat számunkra a kék víznél, a finom lángosnál és hűsítő fagylaltnál, hiszen a Balaton környéke önmagában is csodálatos kirándulóhely, amely számos gyönyörű látnivalót és programlehetőséget tartogat nemcsak nyáron, hanem az év minden napján. 

Bartos Erika a Brúnó Budapesten kötetek egyfajta előzményeként most ezeket a rejtett kincseket mutatja be legújabb sorozatában, amely során Brúnóval és családjával járhatjuk be a Balaton környékét. Ezen első kötet kifejezetten az északi partot és a Balaton-felvidéket járja be és az ebben a részben szereplő történetek mindegyike ezeken a helyszíneken játszódik.  

Nagy rajongói vagyunk a Brúnó sorozatnak, a Kistestvérek, nagytestvérek című könyv kapcsán meséltem is erről, éppen ezért nagyon vártuk már ezt a megjelenést, főleg, mert a férjem veszprémi, így örömmel olvastuk esténként az ismerős helyszíneken játszódó meséket. 🙂 

A Brúnó a Balatonon azt az időszakot dolgozza fel, amikor Brúnó még Tihanyban lakott a családjával és még nem költöztek fel Budapestre. A kötet során Brúnó és családja rengeteg helyre kirándul a környéken és különböző aranyos történeteken keresztül mi is megismerhetjük az általuk meglátogatott helyszíneket. 

Az egész Brúnó sorozat zseniálisan jó, nagyon informatív, ugyanakkor a gyerekek számára is érdekes és könnyen befogadható, főleg mert nem száraz információk halmaza, hanem egyszerű, kedves történetek adják a kötet fő vonalát. Rengeteg érdekességet és korábban esetleg nem ismert helyet ismerhetünk meg a kötetek által, és akárcsak a Budapestet és környékét körüljáró részek, ez a könyv is nagy sikert aratott Bencénél. 

Ismét látszik az eszméletlen kutatómunka, ami a sorozat mögött rejlik, és ezt a kötetet is különlegessé teszik a gyönyörű rajzok, amelyekben visszaköszön Bartos Erika építész szakmája és az építészet iránti szenvedélye. Az írónő az oldalán bővebben mesél a könyvek keletkezésének a hátteréről és arról, hogy mennyi utánajárás előzte meg a azok elkészítését. 

Általában ezeket a köteteket 5 éves kortól ajánlják, de a 3.5 éves kisfiam már most nagyon szereti őket. Mióta megérkezett ez a kötet a Móra Kiadótól, többször is elolvastuk elejétől a végéig, minden este egy-egy történetet elmesélve. Bencét egyébként egyelőre még legjobban a családról és Brúnó barátairól szóló részek érdeklik, aminek a helyszíneit persze maga a Balaton környéke adja, de nagyon örült azoknak a történeteknek is, amelyek számára is ismerős helyen játszódtak, például a Veszprémi Állatkertben. Akárcsak a budapesti kötetekben, itt is helyet kaptak óvodai jelenetek és olyan dolgok, ami ilyen korú gyerekek számára fontos és érdekes lehet, például testvérek születése vagy akár az olyan egyszerű dolgok, mint az autómosás. 🙂

Összességében nálunk még nagyobb kedvenc lett ez a könyv, mint a két budapesti kötet, ami megvan nekünk, és tényleg teljes szívből tudom ajánlani kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

*Itt akár bele is olvashatsz a könyvbe*

*Rendeld meg a könyvet most 20% kedvezménnyel!*

*Az írónő oldalán további információkat is megtudhatsz a könyv hátteréről és a sorozatról, sőt már a második kötetbe is bepillantást nyerhetsz.*

Így készült Veszprém látképe

Leave a Reply