Bella Ellis: Az eltűnt hitves (A Brontë nővérek nyomoznak 1.) – Blogturné + Nyereményjáték

Az eltűnt hitves egy különleges krimi, ami a viktoriánus korban játszódik és főszereplői a Brontë nővérek akik itt most nyomozni kezdenek egy eltűnt hitves után. A történetet a General Press Kiadó hozta el a magyar olvasóknak, s ha követitek a bloggerek bejegyzéseit a turné alatt, ti is nyerhettek az izgalmas regényből egy példányt.

Kiadó: General Press, 2020

Oldalszám: 368 oldal

ISBN: 9789634524236

Fordította: Nagy Nikolett

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Amikor Mrs. Elizabeth Chester, egy jómódú földesúr felesége eltűnik a szeles yorkshire-i lápon álló kastélyból, két kisgyermeket, illetve egy vérben úszó szobát hagy maga után. És megannyi megválaszolatlan kérdést. Mi történt vele? Elrabolták volna, vagy a legrosszabbtól kell tartani? Ha egy betörő járt a házban, hogyhogy nem vették észre a férje vérebei? És miért lett a ház urának első felesége öngyilkos?

A bűntett helyszínétől nem messze lakó Brontë nővérek értesülnek az esetről, és a rejtély felkelti Charlotte, Emily és Anne érdeklődését. A hatóságok tehetetlenségét látva elhatározzák, hogy ők maguk járnak a talányos bűntény végére. Nyomozás közben azonban válaszok helyett egyre több kérdésre bukkannak, és egyre nagyobb rosszallással találkoznak, amiért három jól nevelt hölgy a vidéket járva detektívesdit játszik. Ám őket semmi sem tarthatja vissza feltett szándékuktól, hogy megtalálják az eltűnt hitvest – még az sem, ha ezzel a saját életüket is veszélybe sodorják…

Véleményem a könyvről

Három dolog miatt esett erre a könyvre a választásom. 1. Nem tudtam ellenállni a lélegzetelállító borítónak. 2. Nagyon szeretem a Brontë nővérek könyveit, és még ha csak képzeletben is, de szerettem volna bepillantást nyerni egy picit az életükbe. 3. Imádom a 19. században játszódó nyomozós történeteket, mint Sherlock Holmes és Ambrózy baró összes kalandját, és abban reménykedtem, hogy ez is hasonló lesz. Bár sajnos számomra nem minden szempontból váltotta be a hozzá fűzött reményeket a regény, azért így is tetszett. 

1845 augusztusában úgy alakul, hogy mindhárom még élő Brontë lány, Charlotte, Emily és Anne is visszaköltözik a családi fészekbe. Éppen egy érdekes újságcikket olvasnak egy új hivatásról, a detektívkedésről, amikor érkezik a hír, hogy a nem messze lévő Chester-majorban borzalmas dolog történt az éjjel: reggelre eltűnt a ház fiatal úrnője, Elizabeth Chester, a szobájában pedig rengeteg vér maradt hátra. A három nővér elhatározza, hogy kideríti, mi történhetett Elizabethel, azonban nyomozásuk során minél mélyebbre ásnak a rejtélyekben, annál bonyolultabbá kezd válni ügy…

Mielőtt elkezdtem volna olvasni a regényt, kicsit én magam is utánaolvastam a Brontë lányok életének, amiből sok minden visszaköszönt a történetben. Tetszett, hogy egy kicsit jobban megismerhettem a hátterüket és az akkori kort, és a szerző az utószóban le is írja, hogy mennyi kutatómunkát végzett a regény előtt, ami nagyon dicséretes. 

A könyvet három szemszögből olvashatjuk, és a szerző szépen tudta differenciálni a három lány, három különböző személyiségét, sajnos azonban valamiért egyikük sem került hozzám közel. Abból is érezhető volt, hogy a számos nyom és fordulat ellenére nekem valami hiányzott a történetből, hogy viszonylag lassan haladtam vele. A szerző próbálta csavarni a szálakat, de valahogy számomra nem volt elég izgalom benne, és sok olyan része volt a nyomozásnak, ami nem igazán kötött le. Egyedül talán az elhunyt előző feleség rejtélyét találtam igazán izgalmasnak, azt viszont sikerült elrontani egy teljesen felesleges és oda nem illő paranormális szállal. Kicsit úgy éreztem, hogy a feminista vonal is túl hangsúlyos volt a történetben, pedig alapvetően tetszett benne, csak meg kellett volna találni ennek a tökéletes egyensúlyát, és talán pont emiatt nem tetszett végül a rejtély megoldása sem.

Könnyen előfordulhat, hogy csupán azért ért kisebb csalódás az olvasás során, mert én az Ambrózy baró eseteihez hasonló történetre számítottam, amiben szintúgy erős női karakterek folytatnak nyomozást. Sajnos ebben a regényben én nem éreztem annyira erőteljesnek a karaktereket, talán Emily volt a három lány közül a legegyedibb, de ő sem került hozzám annyira közel.  Nekem szintén hiányzott egy kis humor és egy jó mellékszereplő, és ezzel kapcsolatban azért is vagyok csalódott, mert az írónő kezében ott lett volna ennek a kulcsa a lányok bátyja, Branwell személyében, de sajnos úgy éreztem, hogy bár voltak próbálkozások, mégsem tudott élni ezzel a lehetőséggel a szerző.

Összességeben azért tetszett ez a regény, akadt benne sok izgalom és jó volt egy kicsit jobban megismerni a Brontë lányokat, még ha nagyrészt a képzelet szüleménye is volt ez a történet. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretik a krimiket, a 19. században játszódó regényeket és nem utolsó sorban a Brontë nővéreket.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

A Brontë nővérek nevéhez és regényeihez rengeteg filmes feldolgozása létezik, ezekből találtok képeket a bloggereknél. A feladat, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, a filmfeldolgozások alapjául szolgálói regények szerzőjét és címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

THE TENANT OF WILDFELL HALL" (1996) Photo Gallery: ctrent29 — LiveJournal
a Rafflecopter giveaway

Állomások

[Blogturné Klub]

10.04.A szofisztikált macska

10.06 Csak olvass!

10.08 Nem félünk a könyvektől

10.10 Olvasónapló

10.12 Veronika’s Reeder Feeder

 

Leave a Reply