Bessenyei Gábor: Tested és lelkem – Blogturné + Nyereményjáték

Bessenyei Gábor legújabb ifjúsági kötete egy, a napjainkban nagyon elterjedt problémát dolgoz fel, amely nem más, mint az internetes zaklatás és ennek a következményei. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a történet két főszereplője ezután mihez kezd, tarts velünk, ráadásul most meg is nyerheted a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635614004
Oldalszám: 408
Megjelenési dátum: 2021. 10. 12.

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Semmi ​bajom a meztelenséggel.
Hogyan is lenne? Igazából nincs is annál jobb, mint eljutni oda a lánnyal, hogy meztelenül láthasd. De mi van akkor, ha nemcsak te láthatod? Hanem az összes haverod, az egész iskola, és hirtelen mindenki azt hiszi, hogy jár neki belőle egy darab. Ez nem lehet a valóság. Mert ha az, nem biztos, hogy el bírom viselni. De ha én nem bírom elviselni, mi lesz Lucával?
Kemenes Bálint élete boldog. Ő a focicsapat ünnepelt sztárja, egyre sikeresebb a YouTube-csatorna, amit a barátaival csinál, és még egy gyönyörű lánnyal is flörtöl. Igaz, az a lány a legjobb haverja barátnője… De hát miért nem szakít Luca Áronnal? Talán fél a fiú bosszújától?
Orosz Luca az egyik legvidámabb, legmagabiztosabb lány az osztályban. Szeret olvasni, szívesen bulizik a barátaival, jól tanul és másoknak is segít. Aztán egy nap megtörténik vele az elképzelhetetlen: olyan képek kerülnek fel róla az internetre, amiket csakis egyetlen embernek szánt.
Hogyan lehet ezután folytatni az életet? Ugyanaz az ember tud maradni, aki eddig volt? Kire számíthat, kibe kapaszkodhat?
Bálint és Luca közös kalandja éppen csak elkezdődik, de a képek mindent megváltoztatnak. Bimbózó szerelmüket letöri egy olyan bosszú, aminek talán sohasem lépnek túl a következményein.
Mit hajlandó Bálint feláldozni azért, hogy Luca mellett kiálljon? És vajon mennyit ér ez a szerelem?
Te kitartanál a végsőkig is? Tudnál ítélkezés nélkül segíteni?
Tarts Bálinttal ezen a különleges úton, és ismerd meg a fiúk lelkének mélységeit!

Véleményem a könyvről

Ha van olyan könyv, amit egy mai tini kezébe adnék, hogy olvassa el, EZ az. Nagyon elgondolkodtató és fontos témákat jár körbe, olyanokat, amibe nemhogy egy fiatal, de talán még egy felnőtt sem mindig gondol bele. 

A történet főszereplője Bálint. Ő az iskola egyik legnépszerűbb tanulója, nagyon jól focizik, sőt még egy menő YouTube csatornája is van. Bálintnak tetszik egy lány, Luca, aki azonban az egyik legjobb barátjának, Áronnak a barátnője. Azonban kiderül, hogy érzelmei nem egyoldalúak, Lucának is tetszik Bálint, ám fél kilépni az Áronnal való kapcsolatából, mert még korábban meztelen képeket küldött a fiúnak, aki most azzal zsarolja a lányt, hogyha szakít vele, kiteszi őket a netre. Luca végül már nem bírja tovább a zsarolással járó nyomást és mégis szakít a fiúval, aki aztán tényleg eleget tesz a fenyegetésnek és anonim módon kiszivárogtatja a képeket. 

Luca élete hirtelen a feje tetejére áll és a népszerűség magasságból hirtelen a mélybe zuhan. Miután előbb-utóbb mindenkihez eljutnak a képek, már senki nem kezeli ugyanúgy a lányt, ahogy ő sem saját magát. Bálint megpróbál a lány oldalára állni, de csupán annyit ér el, hogy hirtelen ő is a periférián találja magát. 

Nagyon sajnáltam a szereplőket, mert egyikük sem érdemelte meg a dolgokat, amikkel szembe kellett nézniük. Bálint egyértelműen csak külső szereplőként csöppent bele a szituációba, ami aztán az ő életére is kihatással volt, de szerintem Luca sem hibáztató semmiért, hiszen igen, nem volt okos engedni a nyomásnak és képeket küldeni magáról, ugyanakkor ez még nem jogosít fel senkit arra, hogy vissza is éljenek ezekkel a fotókkal. 

Nagyon gyomorszorító és meglehetősen frusztráló volt végigolvasni ezt az egész vonat katasztrófát, mert szerintem a szerző nagyon jól rátapintott arra, hogy pontosan mi is történne egy hasonló szituációban, hogy maga az áldozat mennyire kiszolgáltatottá válik, és hogy mennyire nincsen semmilyen eszköz a kezében, hogy megvédje magát. Szerintem a történet reális lezárást kapott, és bár én végig azt vártam, hogy végre szóljanak egy felnőttnek, de igazából lehet, hogy az sem segített volna sokat. Miután elolvastam a regényt, sokáig gondolkoztam ezen, hogy mit lehetne tenni egy ilyen esetben, végül megkérdeztem a jogász férjemet is. Kiderült, hogy tényleg szinte semmit. Hiába tesz valaki feljelentést, ha az áldozat elmúlt 18 éves, akkor maximum egy polgári pert lehet indítani, de még az sem biztos, hogy sikeresen zárulna. 

Tetszett, hogy a regény nem csak egyféle problémára koncentrált, hanem Bálint Benedekhez való viszonya által bepillantást nyertünk abba is, hogy olykor az amúgy jószándékú fiatalok sem tudják felmérni, hogy a szavaiknak és a tetteiknek milyen következményei lehetnek, és egy-egy viccesnek szánt beszólás milyen mély sebeket okozhat másoknak. 

A csak fiú szemszögből írt könyvek meglehetősen alulreprezentáltak a piacon, éppen ezért nagyon örültem, hogy a szerző Első csók és egyéb démonok című könyvéhez hasonlóan most ismét egy fiú szemszögéből olvashattam ezt a regényt. Amikor egy női szerző próbál az erősebbik nem szemszögéből írni, azt többnyire nem érzem hitelesnek, mert szinte mindig tökéletesnek vannak ábrázolva a srácok és soha nem látjuk meg a szerencsétlenkedéseiket, a küzdelmeiket, a vívódásukat, hogy ugyanolyan esetlen tinik tudnak lenni, mint a lányregényekben a lányok. Nagyon tetszett, hogy Bálint sem volt tökéletes, ő is ugyanúgy hibázott néha, sokszor volt bizonytalan és olykor benne is merültek fel kétségek, hogy nem kellene-e a könnyebb utat választani. A könyv szerintem nagyon jól rávilágított arra, hogy bár a szereplők felnőttnek tűnnek, de igazából nem azok és 18 évesen még sok mindenben lenne szükségük iránymutatásra. A kedvenc szereplőm egyébként  Bálint húga, Petra volt, aki egy nagyon jól eltalált karakter volt.

Véleményem szerint a történet nagyon jól bemutatja a közösségi média és az internet veszélyeit, és hogy mennyire kiszolgáltatottá teheti az embereket, ha nem elég óvatosak és egyetlen apró hiba egy szempillantás alatt tönkreteheti az életünket. Nagyon elgondolkodtató volt az a rész, amikor Bálint apukája arról beszélt, hogy a fiatalok régen is ugyanúgy követtek el hibákat, csak nem volt mindenki zsebében egy okostelefon, hogy azt rögzítse, majd egy pillanat alatt több száz, több ezer ember számára eljutassa, hogy aztán örökre az internet bugyraiba ragadva akár a világ másik felén lévő emberek millióihoz is eljusson akár rossz kezekbe kerülve. 

Szeretném megjegyezni, hogy mennyire jó jót tett a könyvnek a címváltás és a borító is nagyon jól el lett találva. Összességében nekem nagyon tetszett ez a regény és fiataloknak és felnőtteknek egyaránt őszintén ajánlom! 

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*Olvass bele!*

Nyereményjáték

Mostani játékunkban olyan könyvekre fókuszálunk, amelyek magyar szerző tollából származnak és középiskolásokról szólnak. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy az egyes állomásokon lévő idézetek melyik könyvből származnak, ezután pedig írjátok be a könyv címét a Rafflecopter megfelelő dobozába!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:

„Kábé Piroska is ilyen naivan sétálgatott az erdőben, mielőtt rájött, hogy az élet kemény, mert a farkasok időnként nagymamákat esznek.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

02. 14. Könyvvilág
02. 20. Veronika’ Reader Feeder

Leave a Reply