Böszörményi Gyula – A Barnum-rejtély (Ambrózy báró esetei 6.) – Blogturné + Nyereményjáték

Folytatódik a nagy sikerű Ambrózy báró esetei sorozat, a legújabb rész, A Barnum-rejtély idén novemberben érkezik a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. Ha kíváncsiak vagytok, hogy miképpen nyomoz a kedvenc szoknyás detektívünk ezúttal egy nagyon különleges helyszínen, ráadásul nem is akármilyen segítséggel, akkor tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Megjelenés: 2020. november 7.

Oldalszám: 336

ISBN: 9789635614912

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Az előző kötetekről írt értékeléseim itt, itt és itt olvashatóak. 

Instagram: @upveronika

Fülszöveg

1901. április 3-án hatalmas tömeg gyülekezik a Monarchia ékköveként emlegetett magyar székesfővárosban, Budapesten, a külső Kerepesi úton. A többezres csődületben inasoktól az arisztokratákig mindenféle rendű és rangú ember képviselteti magát. Reggel 6 óra 20 perckor aztán az izgalom a tetőfokára hág. A tömeg felmorajlik, a rendőrök sorfalat állva próbálják az izgága embereket hátrébb szorítani. A cinkotai vasútállomás különvágányára ekkor pöfög be az első hatalmas teherszerelvény, mely Budapestre hozza az amerikai „humbugkirály”, Barnum és Bailey kerekeken gördülő „városát”, a The Greatest Show on Eartht, vagyis A Föld legnagyobb cirkuszi látványosságát.

A tömegben ott van egy fiatal hölgy is, a Marosvásárhelyről származó Hangay Mili, a hírneves magánzó detektív, Ambrózy báró hitvese. És ahol ennyi ember verődik össze, ott bűnözők is akadnak szép számmal. A bűntettre pedig, mely sokkal hajmeresztőbb, mint a cirkusz bármely csodája, nem is kell sokáig várni. Szerencsére kéznél van a kor legkiválóbb „szoknyás detektívje”, Mili báróné, aki rögvest nyomozásba kezd.

Tessék betérni! Jó szórakozást, különleges izgalmakat!

Véleményem a könyvről

Böszörményi Gyula Ambrózy báró sorozata hatalmas kedvencem, így amikor lehetőségem nyílt hónapokkal a megjelenés előtt elolvasni a könyvet, egy napot sem bírtam várni, azonnal belevetettem magam a történetbe. (Ezúton is elnézést kérek mindenkitől, akinek a frisseit elárasztottam idézetekkel a molyon. 😊) Mondanom sem kell, hogy ez a kötet is a kedvencek polcán végezte, és imádtam minden egyes sorát.

A történet színtere ez alkalommal a híres Barnum és Bailey cirkusz, amely 1901-ben Magyarországra is ellátogatott. A truppal utazik Hangay Emma egykori barátnéja Madame Orlócy is, azonban mielőtt még Emma meglátogathatná őt, egy rejtélyes levél érkezik tőle, amelyben megtiltja, hogy a lány felkeresse őt. Természetesen Mili és Emma nem hagyhat felfedetlenül egyetlen titkot sem, és miután egyre több gyanús dolgot vélnek felfedezni a cirkusz körül, arra vállalkoznak, hogy utánajárnak, hogy mi is folyik pontosan a „Greatest show on earth” sátortáborának falai mögött.

Bár nem mindenki szereti a cirkuszokat, engem mindig is lenyűgözött ez a világ, és varázslatosnak találom. A könyvben szereplő Barnum cirkusz a legtöbb ember számára talán A legnagyobb Showman című filmből lehet ismerős, amely valóban ellátogatott Budapestre 1901-ben. Hihetetlen elképzelni, hogy mekkora hatalmas cirkusz lehetett, ami képes volt befogadni 12000 embert és 20 elefántja is volt. Ismét látszott a szerző hatalmas kutatómunkája. Nagyon jók voltak a leírások, szinte magam előtt láttam a hatalmas sátrakat, a rengeteg artistát, a különleges szerzeteket és a számos különböző állatot. 

Az előző kötet, a Szer’usz világ végén, amely a kis kelekótya komorna, Márika könyve volt, nem voltam biztos benne, hogy vajon a sorozatnak érkezik-e több része a jövőben, mégis maradt bennem egy kis hiányérzet. Az akkori értékelésemben le is írtam, hogy úgy gondolom, hogy Emma története nem kapott igazi lezárást, és emiatt fájt egy picit a szívem. Így el sem tudom mondani, hogy mennyire örültem, hogy Emma ismét középpontba került, annak pedig még jobban, hogy Milivel (és persze Márikával) közösen kezdtek bele a nyomozásba. Egyszerűen imádtam őket együtt, tökéletesen bizonyították (ismét), hogy képesek helytállni a férfiak világában még a báró távollétében is. Segítette őket az éles eszük, a bájuk, a talpraesettségük és persze a bátorságuk, ami valahogy sohasem akart elfogyni. Testvérekként is jól működtek, nemcsak az észjárásuk volt hasonló, de egymás érzelmeiben is tökéletesen olvastak. Most végre tanúi lehettünk annak, hogy milyenek is lehettek a Hangay lányok még azelőtt, hogy Emma eltűnt, mielőtt minden elkezdődött volna. Bármennyire is szeretem, amikor Mili és a báró együtt nyomoznak, kifejezetten tetszett, hogy ezúttal a Hangay testvérek vették kezükbe a Barnum és Bailey cirkusz talányát.   

Hihetetlenül izgalmas és fordulatos volt ez a könyv. Nagyon jól át volt gondolva minden részlet, és én magam sem jöttem rá a bűnesetek megoldására, amiből végül több is jutott. Nekem ez volt az egyik eddigi kedvencem a sorozatból, még annak ellenére is, hogy szeretett bárónk ismét elég kevéske szerephez jutott.  Nem tudom, hogy lesz-e még több regény a sorozatban, hiszen most már tényleg úgy érzem, hogy immár minden szál lezárult és így tökéletes, ahogy van, de ha Böszörményi Gyula mégis meglepne minket egy újabb Ambrózy kötettel, egészen biztosan nem hezitálnék, hogy ismét útjára kísérjem-e Ambózy bárót és a Hangay lányokat egy izgalmas nyomozásra. 

Kedvenc idézeteim a könyvből

“Agáta mama épp arról kezdett beszélni, hogy a személyzet tagjai maguk kell eldöntsék, ki marad a villában és ki tart vele Tanára, mikor bennem az a bizonyos cérna, melyen a jó modor keserves súlya szokott himbálózni, elszakadt, s én a hökkent társaságot magára hagyva egyenest az emeletre robogtam, hogy ott párnái közé fojtsam az én drága férjuramat.”

“– Üljék már le kicsinyt, mielőtt még összeesik itt nekem, mint az Ív utcai Swajda Kázmér, aki az első tanálkozáskor értesült csak róla, hogy a menyasszonyának, akit hosszas távlevelezés útján hódított meg, ádámcsutkája van.”

“– Magyar lányok! – nevetett fel Forster a fejét csóválva. – Micsoda gyönyörű, ravasz boszorkányok maguk!
– Vigyázzon, barátom, mert az ily szavak nálunk már flörtnek számítanak – mondta Emma –, és ha ezt meghallja a húgom férje, nyomban párbaj lesz a dologból!
– Akkor hát tekintsük úgy, hogy gyönyörűnek csupán kegyedet neveztem – kacsintott Emmára kölkös pimaszsággal a Pinkerton ügynök –, Mrs. Ambrózynak pedig kizárólag a „ravasz boszorkány” titulus jár!”

“Ott cirógassa a pökhendi arisztokratáját a merevgörcs, ahol én kívánom neki: van nekem az ő ridegségén kívül is elég bajom!”

“Hát amíg én dögrováson vótam, mán mindenkit elért az a szép mézes szerelem, csak éppeg engemet kerülget ki folyvást?!”

“– Én csak annyit kapiskálok, hogy itten még a harctéri latrinánál is jobban bűzlik valami!
– Akkor hát, gyöngyöm – simítottam meg piruló arcát –, fogjuk bé az orrunkat és úgy kutakodjunk tovább!”

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*Olvass bele!*

A kép forrását itt találjátok, ahol a szerző több külön bejegyzésben sok-sok érdekességet osztott meg a könyv hátteréről és a Barnum és Bailey cirkuszról.

Nyereményjáték

A történet ezúttal egy cirkuszba kalauzol el minket, éppen ezért a játékunk is ehhez a helyszínhez fog kapcsolódni. Minden állomáson találtok egy borító részletet olyan könyvekből, amelyek cirkuszban játszódnak, a feladat pedig, hogy megfejtések, melyik könyvről van szó. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv szerzőjének nevét és címét várjuk!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomások

[Blogturné Klub]

11.14. Könyvvilág

11.16. Dreamworld extra állomás

11.18. Veronika’s Reader Feeder

11.20. Readinspo

11. 22. Zakkant olvas

Ambrózy báró esetei sorozat korábbi kötetei

Leave a Reply