Böszörményi Gyula: Lopotnyik – Blogturné + Nyereményjáték

“A Móra Könyvkiadó gondozásában új kiadásban olvashatjuk Böszörményi Gyula mindent is megoldó macskája, Lopotnyik kalandjait. Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével a Pukkancs utcába, ismerkedjünk meg közösen az 5. számú ház lakóközösségével és eredjünk azoknak a kalamajkáknak a nyomába, melyekbe Lopotnyik és a ház kis lakója, Luca keveredik. A turné végén tiétek lehet a könyv egy példánya is!

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Illusztrálta: Szőnyi Gergely

Terjedelem: 136 oldal

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Fülszöveg

Hogy mi minden történik a Pukkancs utca egyik vénséges vén bérházában, azt csak Lopotnyik tudja. Meg a barátja, Luca. Lopotnyik, ha még nem mondtam volna, egy macska. Kopott szőrű, tépett fülű, kalandkereső kandúr, akinek meg sem rezzen a bajsza, ha egy hatalmas, rőtvörös patkánnyal, gonosz vicemanóval, vagy ősöreg, bugyborgó rémbanyával kell szembeszállnia.

A ház boszorkánya, Topsics néni is segít neki néha – amikor éppen akar. Lopotnyik és Luca furfangos vagy éppen szívszorító kalandjai során a sok mogorva, magának való lakó is összebarátkozik, és édes-habos málnaszörpből is folyik elég!

Véleményem a könyvről

Az évek során számos könyvet olvastam már Böszörményi Gyulától, de még így is nagyon messze vagyok attól, hogy megismerjem a szerző teljes életművét, éppen ezért felcsillant a szemem, amikor láttam, hogy a Móra Kiadó gondozásában újra megjelenik a Lopotnyik.

A kötet főszereplője Lopotnyik, egy „kopott szőrű, tépett fülű” kóbor macska, aki a Pukkancs utca 5. szám régi, omladozó bérházában talál barátra egy Luca nevű kislány személyében. Ez a bérház nem akármilyen hely, hiszen bár első látásra átlagosnak tűnik átlagosan furcsa lakóközösséggel, mégis mindenféle bűbáj és varázslat lengi körbe, ami különböző megoldandó problémákat és kalandokat jelent Lopotnyik és Luca számára. A nehézségek megoldásában gyakran segítségükre siet Topsics néni, a tetőtéri lakásban elő boszorkány.

A könyv 12 különállóan is olvasható, lazán összefüggő meséből áll, ami alkalmas lehet arra, hogy akár esténként olvassuk fel a gyerkőcöknek. Minden egyes történet nagyon aranyos és vicces és hihetetlenül ötletes. Böszörményi Gyula ez alkalommal is bebizonyította, hogy milyen zseniális és kreatív író volt és a szerző humora és a Gergő, Zsófi és Monyákos Tuba könyvekből ismert fantasztikus szójátékai ismét visszaköszöntek az oldalakról.

Nagyon szerettem, hogy bár maguk a mesék varázslattal és bűbájjal vannak átszőve, mégis valamilyen szinten életszagú volt az egész, kezdve a szedett-vedett lakóközösséggel vagy Kiscsigával, aki a kerekesszéke miatt nem tud iskolába járni, mert nincs lift a házban, de akár ha csak a könyvben leírt lakógyűlésre gondolok elnevetem magam, mert a mi házunkban is pont ilyen „hajtépős cirkusz” mindig egy ilyen esemény, ráadásul a valóságban is mindig megtalál minket egy furfangos vicemanó vihornyák  (nálunk közös képviselőnek hívják), aki mindent megígér, hogy holnapra rendbe lesz, bár nálunk a valóságban is csak ígéret marad minden és még számla is jön róla. 😀

A könyv nyelvezete könnyen érthető mégis nagyon különleges és magas színvonalú. Úgy gondolom, hogy az általános iskolás korosztály számára akár önálló olvasására is alkalmas lehet és sokat lehet vele gyakorolni, ugyanakkor az óvodás, sőt a felnőtt korosztály számára is nagyon élvezetes ez a könyv, mindenki megtalálja benne azt, ami miatt kedvenccé tud válni. Szeretném még kiemelni Szőnyi Gergely illusztrációit, aki hol fekete-fehér, hol színes rajzaival fantasztikusan örökítette meg a mesék egy-egy részletét és kapta el könyv hangulatát.

Nagyon megkedveltem a szereplőket, főleg persze Lopotnyikot, Lucát és KisCsigát, de szép lassan mindenki megtalálta a helyét a szívemben és szerintem egyik szereplő nélkül sem lenne ugyanolyan a könyv hangulata.

Összességében a Lopotnyik tényleg egy örök darab minden család polcán és őszintén ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mert garantáltan vidám szórakozást nyújt mindenki számára.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*Beleolvasó*

Nyereményjáték

Mostani játékunkban a Móra Könyvkiadó gyerekkönyvei között csemegézünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet a kiadó nemrégiben megjelent könyveinek valamelyikéből. A feladatotok, hogy a könyv címét írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Bagoly vagyok, de nem eszlek meg. Az a szerencséd, hogy ennek az erdőnek, vagy talán az egész világmindenségnek az egyetlen vegetáriánus baglya talált rád.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

[Blogturné Klub]

11.08. Szembetűnő

11.10. Könyv és más

11.12. Spirit Bliss Sárga könyves út

11.14. Veronika’s Reader Feeder

 

Leave a Reply