Christina Lauren – Autoboyography – Egy fiús könyv – Blogturné + Nyereményjáték

 

Már megjelent Christina Lauren gyönyörű kötete, az Autoboyography, amiben két srác szerelmének az elképesztően szép történetéről olvashatunk. A kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Szerző: Christina Lauren
Fordító: Nagy Boldizsár
Oldalszám: 382
Elit start: 2019.12.02
Országos megjelenés: 2019.12.04

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

„Mennyi örömmel és bánattal jár queerként felnőni!” – Teen Vogue

Tanner Scott és családja három éve ezelőtt költözött el Kaliforniából Utah államba. A biszexuális kamasz nehezen illeszkedett be új környezetébe. Most, hogy már csak egy féléve van hátra a középiskolából, alig várja, hogy szabad lehessen az egyetemen, így hát elhatározza, hogy az utolsó, Utahban töltött hónapjain nem fogja megerőltetni magát.
Amikor azonban a legjobb barátja, Autumn felveti, hogy jelentkezzen a Provo High nagy presztízsű kreatív írás szemináriumára (ahol csábítóan nagy jutalom jár annak, aki egy félév alatt képes összerakni egy saját könyvet), Tanner nem tud ellenállni a kísértésnek, és belevág. Már csak azért is, hogy bebizonyítsa Autumn-nak, hogy már az ötlet is komolytalan. Miért ne lehetne négy hónap alatt megírni egy regényt? Semmiség: négy hónap egy egész örökkévalóság!
Kiderül, hogy Tannernek csak részben van igaza: négy hónap csakugyan hosszú idő. Bár az csak egy pillanatba kerül, hogy felfigyeljen Sebastian testvérre, a mormon csodagyerekre, aki tavaly már kiadót is talált a szemináriumon írt regényéhez, most pedig az osztályt tanítja. Ahhoz pedig egy hónap sem kell, hogy Tanner fülig belé is szeressen.

Bárminek is vallod magad és bármit is tanít a vallásod, a szerelem az szerelem.

Véleményem a könyvről

Annyira boldog vagyok, hogy végre magyar nyelven is felkerülhet a polcomra Christina Lauren szerzőpáros gyönyörűséges LMBT ifjúsági regénye. Ez a könyv méltán került fel a 2017-es kedvenceim listájára, és ezzel a regénnyel indult el a szerelembe esésem Christina Lauren könyveivel. Ez egy nagyon fontos témákat boncolgató, gyönyörű történet két világ találkozásáról, elfogadásról, hitről és szerelemről.

A történet főszereplője a végzős gimnazista Tanner, aki néhány éve Californiából Utahba költözött családjával, egy olyan kisvárosba, ahol többségében mormonok élnek, szigorú szabályok szerint. Tanner szerencsés srác. Pontosan tisztában van önmagával, már régen tudja, hogy a fiúk és a lányok egyaránt érdeklik, és a szülei mindenben mellette állnak, nagyon szoros családi összetartással támogatva őt. Tanner anyukája valaha a mormon közösség tagja volt, így érzi a súlyát annak, hogy mivel jár a Utahba való költözésük, és nagyon fontosnak tarja nyomatékosítani a családban, hogy Tanner nem vállalhatja fel a fiúk iránti érdeklődését senki előtt. Ez évekig nem is jelent problémát a srác számára, egészen addig a pillanatig, amíg a végzős évének utolsó félévében a kreatív írás órára be nem sétál az új tanársegéd, Sebastian, akinek egyetlen pillantása kiszippant minden levegőt a tündéjéből.

A kedves, odaadó, folyton mosolygó Sebastian azonban a mormon közösség elkötelezett tagja, a prédikátor fia, megrendíthetetlen hittel és hatalmas szívvel. Ő az a fajta srác, akire mindenki odafigyel, és akit mindenki szeret. Mindaddig, amíg követi az írást. És az írás elítéli az azonos neműek közötti érzelmeket, így bár már ő is fiatal korától tudja, hogy a fiúkhoz húz a szíve, ő mélyen titkolja ezt a családja, a közösség és saját maga elől is. De Tanner egy új korszakot hoz az életébe, amely sokszor nehéz, tele van kérdésekkel és bizonytalansággal, de ugyanakkor új dolgok felfedezésétől és rengeteg érzelemtől teljes.

Nagyon szép volt ez a történet, és úgy érzem, olyan dolgokra keresi a választ, amely számos fiatal fejében megfordul. Foglalkozik a hit és az LGBTQ kapcsolatával, miközben számos kérdést vet fel. Vajon választhatsz-e a család és a szerelem között? Vajon csak egyféle hit és igazság létezik? Vajon Isten tesz-e különbséget szerelem és szerelem között? Ha igazán szeretünk valakit lehet-e az feltételekhez kötött?

Ez nem az a fajta könyv, amit Christina Laurentől megszoktunk, azonban a szerzőpáros nagyon jó érzékkel és profi módon nyúlt hozzá ehhez az igencsak kényes témához, és megmutatták, hogy Young Adult műfajban is kiemelkedőt tudnak alkotni. Nagyon jó stílussal, komplex karakterekkel és nagyon szép kontrasztokkal vezetik végig az olvasót Tanner és Sebastian lassan kibontakozó kapcsolatán, egy igazán magával ragadó történetben.

Külön kiemelném a fordítást, ami szerintem nagyon jól sikerült, és hatalmas örömmel olvastam az utolsó oldalakon a fordító megjegyzését, amiben leírja, hogy csupán 8 hónappal a könyv megjelenése után, 2019. április 4-én az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza hivatalos bejelentést tett arról, hogy ezentúl nem tekinti hittagadásnak a homoszexualitást. 

Őszintén ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, nemtől, kortól, szexuális beállítottságtól és vallási nézettől függetlenül, mert garantáltan el fog rabolni egy darabot az olvasó szívéből.

“A bátorság azt jelenti, hogy minden nap önmagad vagy, annak ellenére, hogy a világ azt mondja, légy másmilyen.”

Itt bele is olvashatsz a könyvbe. 

A képen a következők lehetnek: szöveg

Nyereményjáték

A történetben nagy szerepet zajlik az írás, hiszen Tanner egy írós szemináriumon vesz részt a gimiben, ahol az oktatója a tavaly végzett Sebastian, aki már kapott egy könyvszerződést – tizennyolc évesen!

A könyv is bizonyítja, a tehetség kortalan, így olyan írók debütáló regényeinek a fülszövegeiből találtok részleteket, akik nagyon fiatalon publikáltak először. A feladatotok, hogy felismerjétek az írót, és beírjátok az író nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A helyes megfejtők között a könyv 3 példányát sorsoljuk ki.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Fülszöveg részlet:

“Az árván maradt, apjáról mit sem tudó Eragont nagybátyja neveli egy eldugott faluban. A tizenöt éves fiú egy éjszaka, vadászat közben tükörsimára csiszolt, rejtélyes kék követ talál, amely utóbb sárkánytojásnak bizonyul, és egy kék sárkány kel ki belőle. Ezzel Eragon élete egy csapásra megváltozik.”

a Rafflecopter giveaway

 

Állomáslista

12.07. – Sorok Között értékelés

12.08. – Csak olvass!

12.10. – Veronika’s Reader Feeder

12.12. – Booktastic Boglinc

12.14. – Deszy Könyvajánlója

12.16. – Hagyjatok! Olvasok! blog

12.18. – Angelika blogja

12.20. – Sorok Között extra állomás

One thought on “Christina Lauren – Autoboyography – Egy fiús könyv – Blogturné + Nyereményjáték

Leave a Reply