Diridongó – Blogturné + Nyereményjáték

Az idén 70 éves Móra Kiadó arra vállalkozott, hogy egyetlen kötetben összegyűjtse az elmúlt 70 év legszebb, óvodásoknak írt verseit. A kötetben a régről ismert és kortárs versek válogatását Láng Anna gyönyörű illusztrációi gazdagítják. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét a könyvből!

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Szerkesztő: Szlukovényi Katalin

Illusztrátor: Láng Anna

Oldalszám: 96 oldal

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Fülszöveg

“Ez a város meseváros, / senkiföldjével határos.” A versek világában összeér a valóság és a képzelet. Van, aki piciklin száguld, más falevélből készít nyuszit, vagy épp gesztenyéből embert. Az elmúlt 70 év gyerekirodalmának klasszikusaiból és a kortársak legizgalmasabb verseiből válogat ez a kötet, hogy az óvodásoknak kedvet csináljon az olvasáshoz. Hiszen “Előttünk az egész élet: / majd még egy csomót mesélek!”

Véleményem a könyvről

A versek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a gyerekek nyelvvel és irodalommal való megismertetésében, hiszen a dalokon és az éneklésen kívül (amelyek sokszor szintén versekre épülnek), a mondóka és vers az első, ami igazán tetszik egy babának, hiszen bár a szöveget nagyon pici korukban még nem értik, de a ritmusokat, rímeket, hanglejtést már igen. Aztán később elkezd egyre több értelmet nyerni számukra a rímek mögötti tartalom, és ezzel együtt elkezd kinyílni a világuk is. 

A Diridongó egy nagyon szép válogatás az elmúlt 70 év legszebb verseiből, amelyben olyan klasszikusok mellett mint Weöres Sándor, Zelk Zoltán, Gazdag Erzsi vagy Nemes Nagy Ágnes, helyet kaptak a 21. század alkotásai is többek között Varró Dániel, Bartos Erika vagy Lackfi János tollából. A könyvben öt témakörben találhatunk verseket: Galagonya – Versek növényekről, A mackó mind kíváncsi – Versek állatokról, Körúti szél – Versek a városban, Mennyboltba – Versek otthon, Bors néni beszélget a Holddal – Álomversek. Nagyon tetszett ez a megoldás, és úgy gondolom, hogy szépen sikerült a témák szerint csokorba szedni a költeményeket. 

Nagyon tetszett, hogy a könyv végén születési idő szerint fel vannak sorolva a kötetben szereplő költők, de annak is örültem volna, ha maguknál a verseknél is feltüntetésre kerül, hogy melyik évben íródott a mű. 

Látszik, hogy a szerkesztő, Szlukovényi Katalin igazán széles palettáról igyekezett válogatni és nagyon sokszínűen kötetet sikerült megalkotnia. Annyira jó volt találkozni néhány olyan verssel, amelyről az óvodás éveim jutottak eszembe, ugyanakkor nagyon tetszettek a modern versek is, bár hogy őszinte legyek, egy óvodás számára úgy gondolom, hogy továbbra is a rímelő versek a befogadhatóbbak.

Ahogy ez a gyűjtemények esetében a legtöbbször előfordul, voltak olyan versek, amik nagyon tetszettek, és voltak, amik kevésbé. Szívem szerint én nagyon hiányoltam azokat a klasszikusokat, amelyek valamilyen történetet mesélnek el, mert például az én kisfiamnak ezek a kedvencei, és sokkal jobban szereti őket, mint azokat a verseket, amelyek inkább csak a rímekre építkeznek. Igazából egy darab ilyen típusú mű sincs a válogatásban, holott sok olyan vers van, ami hosszú évtizedek óta bizonyítja, hogy maradandó költemény, így például örültem volna akár Móricz Zsigmond Iciri-Piciri, A török és a tehenek vagy akár Nemes Nagy Ágnes Cirmi és a tej című versének is. (Ezek egyébként pont benne vannak a szintén Móra Kiadós Hóc, hóc, katona című kötetben is, de ezeken kívül is számos ilyen típusú vers létezik még.) Szintén fájlaltam, hogy bár sok nagy név van felsorakoztatva a kötetben, sokszor úgy éreztem, hogy olykor mégsem a legkiemelkedőbb műveiket sikerült kiválasztani.

Összességében szerintem ez egy kívül-belül szép verses kötet, amelynek minden kisgyermekes család polcán ott van a helye. A kötetben szereplő költeményeket Láng Anna gyönyörű illusztrációi gazdagítják, ami sokat hozzátesz az olvasásélményhez. Én őszintén ajánlom!

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*Ha van kedved, itt megnézheted a könyv rendhagyó bemutatóját, amelyben a felkért kortárs szerzők felolvasásait klasszikus versek megzenésített változatai és animációk teszik még színesebbé.*

Nyereményjáték

Játékunk során az egyes állomásokon egy-egy olyan szerzőről találtok fényképet, akinek a verse bekerült a kötetbe. A feladat az, hogy kitaláljátok, hogy ki szerepel a képen, és a helyes megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

[Blogturné Klub]

09/15 Veronika’s Reader Feeder
09/17 Csak olvass!
09/19 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/21 Könyv és más

One thought on “Diridongó – Blogturné + Nyereményjáték

Leave a Reply