Egressy Zoltán: Piszke ​papa meséi – Blogturné + Nyereményjáték

Egressy Zoltán bájos gyermekkönyvében, a Piszke Papa meséiben összesen tíz történetet találunk, melyek középpontjában kedves és mókás állatok és az ő kalandjaik állnak. A meséket Láng Anna csodaszép illusztrációi teszik teljessé. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!

Kiadó: Manó Könyvek 2021

Oldalszám: 48, keménytáblás

ISBN: 9789635840250

Illusztrálta: Láng Anna

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Egressy Zoltán gyerekkönyve az állatmesék hagyományait – Ezópust, La Fontaine-t – követi bölcsen. Tíz állat, tíz kedves, okosan tanító, elgondolkodtató történet és megannyi meséléssel töltött közös perc.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Véleményem

Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy megjelenik ez a könyv, részben azért, mert Bence most pont abban a korszakban van, amikor az állatos mesék nagy kedvencei (például Micimackó minden mennyiségben jöhet, de A rövidlátó zsiráfot is töretlenül nagyon szereti), másrészt pedig felcsillant a szemem, hogy egy újabb Láng Anna által illusztrált könyvvel bővülhet a polcunk.

A kötet tíz aranyos mesét tartalmaz különböző állatok és rovarok főszereplésével. Tetszett, hogy olyan állatok mellett, ami a gyerekek számára akár a mindennapokból is ismerős lehet, például kecske, pók vagy hangya, szerepet kaptak olyan egzotikus állatok is, mint a lajhár, a flamingó, a kenguru vagy a dromedár.

A könyv felépítése nagyon ötletes, minden történetben ugyanazokkal a karakterekkel találkozhatunk, csak mindig másvalaki kapja a főszerepet, viszont negatívumként említeném, hogy úgy éreztem, hogy sok történetben túl sok a szereplő, ráadásul egy-egy párbeszédben sokszor nem csak az adott karakter nevét, hanem az állatfajt is mellé kellett írni (például “mondta Biti lajhár”, “válaszolta Zoli pók” vagy “javasolta Krisztina dromedár”), mert enélkül valóban nem lehet őket könnyen beazonosítani. Ez elkerülhető lett volna, ha a szerző az állatra jellemző nevet választ a karaktereknek, mint a Micimackóban a Malacka, Nyuszi, Füles…stb. vagy csupán egy-két szereplővel dolgozik egy-egy mesében, így ha egyszer leírja, hogy ki kicsoda, akkor azt a gyerekek könnyen megjegyzik. (A kötetben egyébként ezt az elvet követte Pepi, a kíváncsi kecske meséje.)

A mesék nagy része a szereplők valamilyen jellegzetes tulajdonsága köré szerveződött, például falánkság, önzetlenség, tudálékosság, és a végkifejlet többnyire az ezekkel kapcsolatos tanulság volt, bár volt olyan mese, ahol úgy éreztem, hogy nem sikerült maradéktalanul átadni azt, amit a szerző mondani szeretett volna a történettel.

Az illusztrációk gyönyörűségesek és szerethetőek, Láng Anna ismét nagyon kitett magáért. 

Nekem sajnos valami hiányzott a könyvből, és talán még csak nem is az, hogy olykor nem éreztem igazán kereknek a történeteket vagy éppen nem voltak túl fordulatosak vagy izgalmasak, sokkal inkább zavart, hogy tíz mese után sem tudtam megkedvelni a szereplőket, kivéve talán Zoli pókot. Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a háromévesem szerette ezt a könyvet is, így a korosztálynál végül is célba ért, bár már ő is jobban igényli, hogy legyen valamilyen fordulat a történetekben. Ezért talán még kisebbeknek ajánlanám ezeket az aranyos meséket. (A kiadói ajánlás egyébként 4+.)

A kötet valóban gyönyörű szép és az alapötlet tényleg nagyon tetszett, és bár nálunk ez most nem lett kedvenc, de biztos vagyok benne, hogy lesz olyan gyerek, aki nagyon fogja szeretni ezt a könyvet.  

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*


Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban olyan mesekönyveket keresünk, melyeket szintén Láng Anna illusztrált. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomások:

11.12. Veronika’s Reader Feeder
11.14. Dreamworld

 

Leave a Reply