Erdőszelfi – Vándortábori versek – Blogturné + Nyereményjáték

A Móra Könyvkiadó idén nyáron egy nem mindennapi verses antológiával készült az ifjú olvasók számára. Ebben a kötetben 15 kortárs költő 46 verssel igyekszik kedvet csinálni az ifjúságnak a természet, a kirándulás, a táborozások nyújtotta feledhetetlen élmények átéléséhez. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét a könyvből!

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Illusztrátor: Ritter Ottó

Szerkesztő: Lackfi János

Műfaj: verses antológia

ISBN: 9789634866053

Oldalszám: 112 oldal

Megjelenés: 2020.06.15.

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Néha olyan jó képzeletben kiröppenni a szobánk négy fala közül. Most rímek lesznek a szárnyaid, verslábak a lábaid: ha kinyitod e könyvet, kinyílik a világ, erdei ösvényeken gyalogolsz, bicajjal gurulsz, alattad suhan az aszfalt, fölötted rohan az ég, kenuban evezel, lóhátra pattansz, tábortűznél énekelsz. Régi és új barátok vesznek körül, szerelembe esel (és néha folyók vízébe, de ezen jót nevetsz), most fedezed csak fel, mennyi varázslatot rejt a természet, milyen izgalmas a növény- és állatvilág, és milyen boldogító érzéssel töltenek el a közös élmények. Kellemetlen, ha csípnek a szúnyogok, de a viszkető érzés elmúlik, a társaiddal átélt kalandok viszont örök emlékek maradnak. Mi lenne, ha jövő nyáron a valóságban is kipróbálnád?

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával megjelenő antológia célja, hogy versek segítségével népszerűsítse a gyalogos, kerékpáros, vízi- és lovas túrázást.

A könyv szerzői: Acsai Roland, Balázs Imre József, Békés Márta, Demény Péter, Finy Petra, Gáti István, Hevesi Judit, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Miklya Zsolt, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Vörös István

Véleményem a könyvről

Végigolvasva ezt a kötetet azt hiszem, nem lesz olyan ember, aki nem kerül egy kicsit nosztalgikus hangulatba és gondolkozik el egy-egy emlékezetes tábori élményén vagy osztálykiránduláson történt vicces szituáción.

Úgy gondolom, hogy ez egy igazán hiánypótló verses antológia, amely során 15 kortárs költő arra vállalkozott, hogy rávegye az ifjúságot, hogy mozduljanak ki egy kicsit a képernyők elől, és inkább menjenek és gyűjtsenek emlékeket a természetben, táborozás és kirándulás közben. Nagyon tetszik az ötlet, mert én is azt látom, hogy rengeteg gyerek (és felnőtt) van, akik a tableteket és telefonokat bámulva hagyják, hogy elsuhanjanak mellettük a legszebb éveik. Bár alapvetően úgy gondolom, hogy az, hogy a gyerek elmenjen táborozni legtöbbször nem rajtuk múlik, hanem főként a szülőkön, azért délután egy-egy bringázás a közeli erdőben, egy jó kis focizás a parkban vagy akár egy egy napos kirándulás a barátokkal máris rengeteg élményt tud tartogatni, és amíg arra már tíz perc múlva sem emlékszünk, hogy milyen posztokat pörgettünk végig, egy-egy barátokkal vagy a családdal töltött délután örök élményeket tartogathat.

A kötetben különböző témakörökben vannak csokorba szedve a versek, amelyek stílusukban és tartalmukban is igazán színesre sikerültek, köszönhetően a szerzők sokszínűségének. Ami viszont közös volt a művekben az az, hogy mindegyik igyekszik a mai kor szellemiségét és modern elemeit képviselni, és a saját nyelvezetükön megszólítani az ifjúságot, mindezt úgy, hogy nem érződött eltúlzottan fiatalosnak vagy mesterkéltnek a stílus.

Sok versben az adott költő saját élményei is visszaköszönnek a sorokban, és jó néhány a művek közül igencsak humorosra sikerült. Vannak hagyományosnak mondható, rímbe szedett versek és vannak kicsit modernebbek is köztük. A költeményekben olvashattunk fiatalkori szerelemről, máskor megtudhattuk, hogy milyen is a táborozás, ha végig szakad az eső, ha menekülni kell a vaddisznók elől vagy ha mondjuk felborul a kenu és minden értékünk a folyóban köt ki. Bevallom, számomra egy kicsit vegyes volt a paletta, volt olyan költemény, ami nagyon tetszett, és volt, ami kevésbé fogott meg.

Az egész könyv nagyon szépen van kivitelezve, és úgy gondolom, hogy Ritter Ottó rajzainak sikerült eltalálniuk azt a modern, fiatalos hangulatot, amit az egész kötet képvisel, bár bevallom őszintén, hogy még nem tudtam eldönteni, hogy igazán tetszik-e ez a stílus, főleg, ami az emberábrázolásokat illeti.

Összességében nekem nagyon tetszett ez az antológia, és számomra tényleg meghozta a kedvet egy jó kis kiránduláshoz. Én nagyon ajánlom!

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*Olvass bele!*

Könyvtrailer

Interjú Lackfi Jánossal és Révész Máriusszal

Lackfi János könyvbemutatója

Nyereményjáték

Mostani játékunk során a kötetben szereplő versek címeit keressük. A bejegyzésekben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, a feladat pedig az, hogy ezeket helyes sorrendbe téve alkossátok meg az egyes versek címeit, és ezeket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére. Minden vers címe egy szóból áll és természetesen kapcsolódik valamilyen módon a táborozáshoz. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az első állomáson Balázs Imre József versének címét keressük. 

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

07/09 Veronika’s Reader Feeder

07/11 Könyv és más

07/13 Spirit Bliss Sárga könyves út

Leave a Reply