Ernest Cline – Ready Player One – Film és könyvajánló- Book & Movie Review

*For the English version, please scroll down*

Fülszöveg

EGY VILÁG LÉTE FOROG KOCKÁN. 
EGY KÜLDETÉS A VÉGSŐ NYEREMÉNYÉRT. 
FELKÉSZÜLTÉL?

2045-öt írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba.

Amikor az OASIS tervezője meghal, ördögi feladványsort hagy maga után, melyek megfejtéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség. Aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.

Wade oldja meg az első feladványt, és ezzel életveszélybe kerül. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért. A játék ezzel megkezdődik, a túlélés egyetlen módja pedig a győzelem.

Egyszer kötöttünk egy üzletet a Férjemmel: én elolvasom az egyik kedvenc könyvét, és ő is elolvas egyet az enyéim közül.  Én Amy Harmon The Bird and the Sword című fantasy regényét választottam (egyébként tetszett neki, egyedül azt nehezményezte, hogy nem 800 oldal, “mint egy rendes fantasy” :D), ő pedig végül azt kérte, hogy olvassam el Ernest Cline Ready Player One című könyvét, mert ez volt az egyik kedvence 2016-ban. Bevallom, nem vagyok egy nagy sci-fi rajongó, ez a könyv mégis képes volt levenni a lábamról, és nagyon örülök, hogy adtam egy esélyt neki. Végül elmentünk megnézni a filmet is, ami bár szórakoztató és látványos volt a maga nemében, valljuk be nem sok köze volt a könyvhöz, na de ne ugorjunk ennyire előre.

A mai értékelés kicsit különleges lesz, ugyanis megkérdeztem a Férjemet, hogy mivel neki köszönhetem, hogy elolvastam, mit szólna hozzá, ha együtt írnánk meg a bejegyzést. Ő is eleresztheti minden “geek” énjét, és én is elmesélhetem, hogy miről szól a könyv, hogy tetszett, és hogy kinek ajánlanám. 🙂 

Többször is előfordult már, hogy egy-egy – valós, vagy elképzelt – technológia annyira megihletett egy-egy szerzőt, hogy a készülő könyvüket szinte kizárólag eköré az alapötlet köré építették fel. Ilyenként tekinthetünk például az emberi elme számítógépbe ültetésének (vagy másolásának) ötletéből kinőtt Bobiverzum-sorozatra, vagy a virtuális valóságra épülő Insignia-sorozatra is, mindkettő zseniálisan sikerült. Ugyanakkor bár egy technológia lehet múzsája egy könyvnek, önmagában ez a sikerhez nem elegendő, jellemzően szükség van egy olyan kiegészítő motívumra is, amely nem csak arra alkalmas, hogy megragadja az olvasó figyelmét, hanem hogy ott is tartsa akár a több könyvből álló cikluson keresztül is. A Bobiverzum-könyveknél ilyen volt a felfedezés izgalma és az író, Dennis E. Taylor elképesztő, fanyar humora, míg az Insignia esetében ez a szegénylegény-toposz, vagy a jó és rossz közötti küzdelem.

A Ready Player One központjában szintén egy technológia, a virtuális valóság áll, Ernest Cline pedig az alapötlete köré olyan nosztalgia-erődöt épített, amely igazából több köteten keresztül is elvitte volna a hátán a történetét. Ugyanis a könyv szinte minden építőeleme a ’80-as évek geek kultúrájának egy-egy darabkáját tartalmazza, aminek köszönhetően majdnem minden oldalon valami olyasmibe (vagy egy tucat olyasmibe) lehet botlani, aminek láttán az olvasó borítékolhatóan felsóhajt – Jaj, azok a régi szép idők!

A történet szerint a Földön a féktelen ipari termelés okozta globális felmelegedés következtében elég kellemetlenné váltak a körülmények, a társadalom szerkezete jelentős mértékben átalakult, és még a fejlettebb régiókban is sokan tengődnek a létminimum szintjén. Ilyen nehéz helyzetben van a szuperhős nevű főszereplő, Wade Watts is, aki egy emeletes lakókocsiparkban él. Mindenki máshoz hasonlóan ébren töltött óráinak nagyrészét az Oasis-ben, a mindent átfogó virtuális valóságban tölti, az Oasis elhunyt késztője által elrejtett easter egg-et keresve, mivel aki azt megtalálja, arra száll majd maga a rendszer is. Ugyanakkor az Oasis alkotója, James Halliday maga is ’80-as években született kocka, a húsvéti tojáshoz vezető utat pedig kedvenc popkulturális filmjeivel, zenéivel, játékaival kövezte ki, így csak az találhatja meg az elrejtett kincset, aki ezeket oda-vissza ismeri.

Cline rendkívül gördülékeny stílusban megírva állított múlhatatlan emlékművet gyerekkorának, amelyben – hol reflektorfényben, hol csak említés szintjén – megemlékezik majdnem minden pop- és szubkulturális elemről, amely az adott időszakban fellelhető volt. Az, hogy ez a nosztalgikus téma lett a mű középpontja, gyakorlatilag a regény egyik legnagyobb erőssége és gyengepontja is egyben. Erősség, hiszen garantáltan mindenki talál majd benne egy-két (vagy sok száz) ismerős dolgot, amire örömmel emlékszik vissza, másrészt viszont a témája miatt az idősebb vagy éppen fiatalabb generációkat már nehezebben tudja megszólítani, pedig mind a történet, mind pedig mondanivaló van annyira erős, hogy önmagukban is megállják a helyüket. A könyv olyan kalandra hívja az olvasóit, ami nem csak a mostani, késő 20-as, illetve 30-as éveiben járó generáció tagjai számára lehet érdekes.

Érdemes még szót ejteni a hasonló címen (Stöckert Gábor az index.hu-n írt gondolatát megismételve köszönetünket küldjük a forgalmazó felé, amiért a film nem ’Vigyázz, kész, játék’ vagy ehhez hasonló, borzalmas névvel debütált), nemrég mozikban is bemutatott filmről is, amelyet Steven Spielberg rendezett. A film alapvetően a könyvre épít, nem pedig a könyv megfilmesítése – egészen pontosan az elejét és a végét leszámítva szinte semmi köze sincs a könyvhöz. Ennek köszönhetően akár annak is érdemes lehet beülni a moziba, aki már többször is átrágta magát a könyvön, és minden próba tartalmát, minden fejtörő megoldását kívülről fújja, ugyanakkor aki a már ismert és szeretett elemeket és karaktereket szeretné a vásznon viszontlátni, az talán csalódni fog. A film erőssége, hogy egyes karakterek – pl. Sorrento – új dimenzióit is ki tudja domborítani, bár ez sajnos többször a fő karakterek kárára megy, Parzival és Artemis is elég egydimenziósra sikerült a könyvhöz képest, és a környezetvédelmi üzenet is csak nyomokban található meg, ugyanakkor mindenképpen fontos, hogy a film – egy szélesebb popkulturális merítés útján – a közönség több rétegét meg tudja szólítani.

Összességében úgy érezem, hogy műfajában mindenképpen kiemelkedő volt ez a könyv, és azoknak is őszintén tudom ajánlani, akik esetleg nem nagy rajongói a sci-fi műfajnak, mert garantáltan egy teljes mértékben befogadható, szórakoztató és izgalmas olvasmányban lesz részük!

  

Már filmes borítóval is rendelhető a könyv 25% kedvezménnyel, sőt az Agave Könyvek Kiadó oldalán bele is olvashatsz a kötetbe! 

A film magyar nyelvű előzetese 

Hangoskönyv ajánló

Azok számára, akik hozzám hasonlóan szeretnek hangoskönyveket hallgatni, mindenképpen ajánlom a könyv angol nyelvű hangoskönyv változatát is, amelyet nem más, mint Wil Wheaton narrál. Hogy őszinte legyek, egyáltalán nem néztem a a Star Trek-et, csak a The Big Bang Theory-ból és a Stand By Me-ből ismerem a színészt, de eszméletlenül sokat tud adni egy jó narrátor egy könyvhöz, és ez itt sincsen másképp. A tény, hogy ő narrálja a történetet még viccesebbé válik ha belegondolunk, hogy amikor a könyvben, a virtuális világban választások vannak, a főszereplő Wil Wheaton-re adja le a szavazatát. 😀 

Synopsis

In the year 2045, reality is an ugly place. The only time teenage Wade Watts really feels alive is when he’s jacked into the virtual utopia known as the OASIS. Wade’s devoted his life to studying the puzzles hidden within this world’s digital confines, puzzles that are based on their creator’s obsession with the pop culture of decades past and that promise massive power and fortune to whoever can unlock them. When Wade stumbles upon the first clue, he finds himself beset by players willing to kill to take this ultimate prize. The race is on, and if Wade’s going to survive, he’ll have to win—and confront the real world he’s always been so desperate to escape.

Once we made a deal with my Husband: I will read one of his favorite books and he will read one of mine.  I chose for him Amy Harmon‘s amazing Fantasy story, The Bird and the Sword (by the way, he loved it, the only thing that he complained about that it’s not 800 pages “like a real Fantasy book”. Lol. :D), and he asked me to read Ready Player One by Ernest Cline because this book was one of his favorite reads of 2016. To tell the truth, I’m not a big fan of Science fiction genre, but this book still could sweep me off my feet, and I’m truly glad that I gave it a shot. 

Today’s review will be a little bit special because I asked my Hubby to co-write with me, since I can be grateful to him that I picked it up at the first place. Now he is free to let go his geekiness, and I can tell you why I liked this book and who I would recommend it to. 🙂 

Our Review in English

We have seen several times that a technology – real or imagined – inspired authors so much that their book was almost exclusively built around that very technology. For example, take the Bobiverse trilogy which was built around the idea of planting (or copying) the human mind into a computer, or the Insignia series, based on virtual reality; both series were genius. However, although a technology can be a muse of a book, this alone is not enough for success; it is also necessary to have an additional motif that is not only capable of capturing the reader’s attention, but also able of keeping it even though a number of books. For the Bobiverse books, this motif was the excitement of discovery and the amazing, dark humour of the writer (Dennis E. Taylor), while in the case of the Insignia series, this motif is the struggle between good and the bad.

In the center of Ready Player One, there is also a technology, virtual reality, and Ernest Cline has built a nostalgic fortress around his core idea that could have taken the story on its back over several volumes. Almost every building block of the book contains a piece of geek culture from the 80s, which makes it almost impossible not to find something (or dozens of somethings) which will make the reader sigh, and say – Oh, those good old times!

In the center of the story, Earth has become almost inhabitable, due to global warming caused by rampant industrial production and because of this, structure of society has changed dramatically, and even in more developed regions, many people are living under dramatic circumstances. The super hero named Wade Watts is in such a difficult situation, he also lives in a multi-storied trailer park. Like everyone else, he spends most of his awake hours in Oasis, the indefinite virtual reality, looking for Easter egg hidden by the deceased founder of Oasis, because who finds the Ester Egg, will inherit the ownership of the Oasis. However, the creator of Oasis, James Halliday himself was a geek child in the 80s, and the path to Easter Eggs is covered with his favourite pop culture movies, music and games, so only experts of the era could find the hidden treasure, and become his successor.

Cline wrote an imperishable memoir for his childhood, in which he remembered (in a spotlight or just by a brief mention) almost every pop- and subcultural element of the 80s. This nostalgic theme has become the center of the work, and practically this is one of the greatest strengths and weaknesses of the novel. Strength on one hand, because everyone be able to find one or two (or hundreds of) familiar things that that are familiar, and on the other hand, because of this nostalgic theme, it is more difficult to address older or younger generations, even though both the story and the conclusion are strong enough to be worth a read on their own. The book invites readers to an adventure that is not only interesting to the generation who are presently in their late 20’s or their 30’s.

It is also worth mentioning a movie, recently featured in cinemas and directed by Steven Spielberg. The film is basically just based on the book and not the movie version of the book – to be precise, except for the beginning and the end, it has almost nothing to do with the book. Thanks to this, it is also worthwhile to sit in the cinemas for people who has repeatedly read the book and are familiar with the challenges of each trial, and know all answers for every puzzle, but who wants to see the beloved elements and characters to the details, may be disappointed. The strength of the film is that some characters – eg. Sorrento – were presented from new point of view, though it unfortunately this was to the expense of the main characters (Parzival and Artemis are quite one-dimensional), and the books environmental related message could only be found in traces, but it is definitely important that the movie – having pop cultural references from a much wider scale  – can reach a way bigger audience.

Overall I think this book is exceptional in it’s own genre, and I highly recommend it to everyone even for those who don’t exactly like Science fiction, because it’ guaranteed that it will be a captivating, fun and exciting experience for all!

Official Movie Trailer

 

Audio Book Recommendation 

For those who like me like audio books, I highly recommend Ready Player One which is narrated by no other than Wil Wheaton. To tell the truth I’ve never watched Star Trek, I only know him from The Big Bang Theory and Stand By Me, but I have to tell you, his narration is exceptional! The fact that he is the narrator of the book got even funnier when in the book there was an election in the virtual world, and the main character voted to Wil Wheaton himself.  I cracked up so hard on this.  So I highly recommend this book, and if you like audio books, you can try it for free with a 30 days trial membership.  —> http://adbl.co/2lrZPws

“I did take the time to vote in the OASIS elections, however, because their outcomes actually affected me. The voting process only took me a few minutes, because I was already familiar with all of the major issues GSS had put on the ballot. It was also time to elect the president and VP of the OASIS User Council, but that was a no-brainer. Like most gunters, I voted to reelect Cory Doctorow and Wil Wheaton (again). There were no term limits, and those two geezers had been doing a kick-ass job of protecting user rights for over a decade.”

About the Author

ERNEST CLINE is a novelist, screenwriter, father, and full-time geek. His first novel, Ready Player One, was a New York Times and USA Today bestseller, appeared on numerous “best of the year” lists, and is set to be adapted into a motion picture by Warner Bros. and director Steven Spielberg. His second novel, ARMADA, debuted at #4 on the NYT Bestseller list and is being made into a film by Universal Pictures. Ernie lives in Austin, Texas, with his family, a time-traveling DeLorean, and a large collection of classic video games.

http://www.ernestcline.com

Leave a Reply