George Orwell – Fido Nesti: 1984 – Blogturné + Nyereményjáték

Különleges formában vehetik most kézbe az olvasók George Orwell örökérvényű regényét. Fido Nesti brazil illusztrátor dolgozta át képregényformába a náci és kommunista diktatúrák ihlette negatív utópiát, amely az 1949-es megjelenése óta a világirodalom egyik legmeghatározóbb műve. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjetek egy példányt a könyvből!

Eredeti cím: 1984 – The Graphic Novel (2020)

Kiadó: Helikon Kiadó

Fordító:  Szíjgyártó László

Illusztrátor: Fido Nesti

Oldalszám: 224

Kiadás: Puhatáblás

Megjelenés: 2020

ISBN: 9789634795001

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Első alkalommal elevenedik meg képregényformában George Orwell 1949-ben megjelent világhírű, a náci és kommunista diktatúrák ihlette negatív utópiája: Óceánia rémállama, ahol a Párt – élén a személyi kultusszal övezett Nagy Testvérrel – mindenek felett áll, a polgárokat folyamatosan megfigyelik, a háborús paranoiát szító propagandasajtó napról napra újraírja a történelmet, a szabad gondolkodás pedig halálos bűnnek számít…

Az 1984 jóslata ugyan nem teljesedett és nem is teljesedhet be, mert a jövőt – szerencsére – az ember sohasem láthatja pontosan (még egy olyan zseniális író sem, mint Orwell); de napjaink diktatórikus és autokratikus rendszereiben mégiscsak sok minden emlékeztet e remekmű lidércnyomásos világára. A könyv figyelmeztetése ezért ma is aktuális – s talán mindig az lesz…

Véleményem a könyvről

Orwell 1984 című regénye alapműnek számít, de valahogy eddig mégsem jutottam el az elolvasásáig. Most a képregény megjelenése apropóján úgy éreztem, hogy erőt kell vennem gyenge lelkemen, és el kell olvasnom ezt a könyvet. Szerencsére nem csalódtam, bár azt be kell vallanom, hogy lelkileg még ilyen formában is megterhelt ez a történet.

A könyv egy disztópiát mutat be, melynek főszereplője Winston Smith, aki Londonban él, Óceánia Egyes Leszállópálya nevű tartományának fővárosában. Az államot a Párt vezeti, ami terrorral, hazugságokkal, megfigyeléssel, besúgórendszerrel, kegyetlen büntetésekkel és „elgőzösítéssel” teljes felügyelet alatt tartja polgárait, akiktől még gondolataikban is tökéltes alkalmazkodást követel. Akinek esetleg a Párt és az angszoc elveitől eltérő gondolat jut eszébe, az gondolatbűnt követ el, és a gondolatrendőrség retorziójára számíthat. A Párt vezetője a Nagy Testvér, aki mindent lát teleképei (minden szobában megtalálható kamerával felszerelt televíziók), lehallgatókészülekei és besúgói segítségével. Winston feladata, hogy ha éppen arra van szükség, akkor megmásítsa a múltat, újraírjon újságcikkeket, eltüntessen fényképeket és átírja a történelmet. Azonban Winston tudja, hogy a rendszer hazugság, hiszen kézzel foghatóan látja, és ez elkezd motoszkálni benne. Amikor először vesz magához egy naplót és tollat és elkezdi leírni a gondolatait, onnantól nincs visszaút…

A történet nagyon depresszív és felkavaró. Voltak olyan jelenetek a könyvben, amelyek még napokkal később sem hagytak nyugodni. Nagyon érdekes az a fajta totalitárius rendszer, amit Orwell megálmodott, valószínűleg sokat meríthetett a Szovjetunió és más hasonló államok rendszeréből, és sajnos úgy gondolom, hogy vannak olyan elemei, amit ma is alkalmaznak bizonyos országokban.

Orwell világának fontos eleme a folyamatos háborús narratíva és a kollektív gyűlölet valakik iránt. A könyvben Óceánia hol Eurázsiával, hol Keletázsiával áll háborúban vagy éppen szövetségben, ha éppen változik a széljárás, csak újraírják a történelmet és egyik napról a másikra kitörlik belőle, hogy ők korábban a másik féllel harcoltak. (Bár Winstonban az is felmerül, hogy igazából nincs is háború.) Rendszeresen megrendezik a Gyűlölet hetét, illetve minden nap van egy „2 perc gyűlölet” nevű esemény, amikor az embereknek meg kell nézniük egy propagandafilmet az aktuális ellenségről, hogy miért kell őket gyűlölni, bár ezt egész nap is folyamatosan hangoztatják plakátokon és a teleképeken. Sajnos ezt a fajta agymosást a történelem során sokszor láthattuk már, és sajnos ma sem példátlan módszer.

Fido Nesti rajzai tetszettek, úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült eltalálnia a könyv hangulatát. A szürke, fekete, narancssárga, piros, sárga színek használata jó választás volt, már önmagában is egy meglehetősen borongós hangulatot eredményezett. Jó volt, hogy O’Brien könyve teljes oldalakként be van szúrva a képregénybe, így azt egyben el lehet olvasni.

Összességben valóban feledhetetlen regény, bár sajnos nagyon kilátástalan, szomorú és fájdalmas világot mutat be, amihez hasonlónak remélem, hogy soha nem leszünk részesei. Összességében én mindenkinek ajánlom ezt a képregényt, annak is, aki korábban már olvasta a művet, és annak is, aki még most ismerkedik Orwell ikonikus történetével.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Orwell regényének megjelenése óta a negatív utópia, vagyis a disztópia műfaja egyre nagyobb teret hódít az irodalomban. Játékunkban ezúttal ezen műfaj krémjéből válogattunk idézeteket. A feladat, hogy ezek alapján kitaláljátok, hogy melyik művet keressük. A Rafflecopter dobozba a könyv címét és íróját is várjuk.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Az emberek úgy találják, hogy mivel a gépek megváltoztatják a világot, mind több és több hajdani értékük veszti értelmét. Az emberek választhatnak, hogy másodosztályú gépekké válnak maguk is, vagy pedig a gépek kiszolgálóivá.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

[Blogturné Klub]

Január 11: Hagyjatok! Olvasok!

Január 13: Sorok között

Január 15: A Szofisztikált Macska

Január 17: Utószó

Január 19: Flora The Sweaterist

Január 21: Veronika’s Reader Feeder

Január 23: Fanni’s Library

 

Leave a Reply