Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék – Blogturné + Nyereményjáték

Gryllus Vilmos meséin és dalain már több generáció cseperedett fel. Legújabb, Vízcseppmesék című kötetében két rövid történetet olvashatunk, melyekben központi szerepet tölt be éltető elemünk, a víz. Ha kíváncsiak vagytok erre a bájos kötetre, tartsatok bloggereinkkel a három állomáson át, és játsszatok a Teknős Könyvek által felajánlott nyereménypéldányért!

Kiadó: Central Könyvek, 2020

Oldalszám: 48, keménytáblás

ISBN: 9789633247907

Illusztrálta: Megyeri Annamária

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Fülszöveg

„Szerettem esténként mesélni a gyerekeimnek. Legjobban fejből, csak mondani, ahogy jön. Ezek a mesék aztán többször is előkerültek, alakultak, véglegesedtek. Itt van most közülük kettő. Az elsőt a fiamnak mesélgettem, a másodikat a lányomnak. De rég volt! Örömmel idézem fel őket, hátha nektek is tetszenek majd. És persze hogy a természetről szólnak, mi másról? Az egyik egy vízcsepp, a másik egy felhő története. Fogadjátok szeretettel!” Gryllus Vilmos

Véleményem a könyvről

Gyermekkorom egyik meghatározó emléke, ahogy a nővéremmel a TV előtt izgatottan vártuk az Égből pottyant meséket. Nagypapám egyszer még egy neki készített rajzomat is beküldte a műsorba, amiért kaptam egy dedikált lapot Gryllus Vilmostól és Levente Pétertől. 🙂 Talán azért szerettem annyira ezt a műsort, mert volt benne valami bájos, kreatív és nagyon szerethető, és ugyanez a Vízcseppmesékről is elmondható.

A kötet két mesét tartalmaz. Az első mese során egy apró vízcsepp kalandos útját követhetjük végig, ahogy egy kis barlangból elindulva forrás, patak, folyó, tenger és felhő válik belőle, majd végül esőként visszaszivárog a talajba, hogy újra megtalálja a barlangot, ahonnan útja elindult. A második mese kicsit hasonló, ott egy felhő van a főszerepben, aki útja során önmagát feláldozva esőt ad annak, aki kéri: a száraz búzamezőn sírdogáló gazdáknak, a szomjas teheneknek és végül egy pancsolni vágyó kislánynak.

Mindkét mese a természet és az élet körforgását dolgozza fel, így amellett, hogy aranyos történetek, a gyerekek sokat is tanulhatnak belőlük. A vízcsepp meséje, amit a szerző a fiának ajánlott, egy kicsit kalandosabb és vidámabb, míg a kislányának írt Felhőmese egy kicsit szomorkásabb és elgondolkodtatóbb, hiszen valahol ott van benne az elmúlás és az önfeláldozás is.

A kötet nagyon szépen illusztrált, Megyeri Annamária rajzai tökéletesen eltalálták a könyv hangulatát. Bár sok rajz van a kötetben, a szöveg és a képek aránya nagyjából azonos, így azoknak a gyerkőcöknek ajánlanám ezt a könyvet, akik már végig tudnak hallgatni egy-egy oldalon hosszabb terjedelmű szöveget is. Az én 2 éves kisfiam még egyértelműen kicsi volt ehhez a könyvhöz, annak ellenére, hogy nagy mesehallgató, de én úgy is nagyon élveztem a meséket, hogy ő közben az autóit tologatta. 🙂  Bár korosztálymegjelölés nincs a köteten, érzésem szerint én 4-5 éves kortól ajánlanám.

Összességében ez egy nagyon szép és igényes mesekönyv, és tényleg egy élmény forgatni. Egyedül abban nem vagyok biztos, hogy ezek olyan mesék-e, amit újra és újra szeretnének meghallgatni a gyerekek, bár Gryllus Vilmos gyermekei úgy tűnik, kedvencre találtak bennük. Mindenesetre kíváncsian várom, hogy erre a kérdésre fényt deríthessek majd. 🙂

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban Gryllus Vilmos dalainak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy versszakot, aminek azonban hiányzik az utolsó szava! A ti feladatotok, hogy a hiányzó szót beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

– Mókus, mókus mit csinálsz?

– Fenyőtobozt gyűjtök.

A magokat megeszem,

a tobozt meg elteszem,

télen avval _______.

 

Állomások:

[Blogturné Klub]

09.28. Spirit Bliss Sárga könyves út

10.01. Veronika’s Reader Feeder

10.04. Könyv és más

Leave a Reply