Happy Halloween! :)

tumblr_nvxce4J5SB1uefxi4o1_400

Magyarországon nincs hagyománya a Halloween-nek, mégis szépen-lassan hozzánk is bekúszott ez az Amerikai „ünnep”. Az igazat megvallva gimis koromban mi is tartottunk Halloween bulikat a barátnőimmel, mikor egész éjszaka horrorfilmeket néztünk, szemét kaját tömtünk magukba, és mindenféle vicces dolgokat csináltunk. (A kompromittáló fényképektől most megkímélnélek titeket :)) Nekem mindig is tetszett a Halloween ötlete, a tökfaragás, a jelmezbe öltözés, a házak feldekorálása, a vicces ijesztgetések és a sok-sok édesség, (határozottan a sok-sok édesség. 😀 ) Most én is elhozok nektek egy kis darabka Halloween-t egy szép hosszúra sikerült posztban. Ez alkalommal egy szuper-jóképű segítőtársam is volt a poszt elkészítésében (spoiler veszély: a férjem Dávid, lucky me. :)), ugyanis meglepetés: ő sokkal járatosabb az ijesztő és hátborzongató könyvek és filmek világában, mint én. 🙂 Közös erővel összegyűjtöttünk nektek rémisztő és kevésbé félelmetes könyveket, filmeket, rajzfilmeket, sorozatokat és zenéket. Remélem találtok köztük számotokra érdekeseket közöttük, és legalább annyira fogjátok élvezni őket, mint mi ezt a közös poszt elkészítését. :))

rcLxkoo6i

In Hungary we didn’t knew the holiday Halloween at all for a long time, but a few years ago it arrived to us, too from America (We have a little similar holiday in February). We still don’t do “Trick or Treat” but when I was in high school we did Halloween sleepovers, when we watched horror movies all night, we ate junk food and we did a lot of funny craziness. I always liked the idea of Halloween. The pumpkin carving, the costumes, the funny affrights, the decorations, the lots of sweets (definitely the lot of sweets. :D). Now I bring to you a little piece of Halloween, too, in a huge (I mean HUGE) Halloween post. 🙂 This time I had a super-hot assistant, too, who helped me with this post (Spoiler alert: It was my awesome husband, David. Lucky me. :)), because he is so much more familiar with scary and creepy books and films (surprise! :D). Together we collected for you a few scary and less-scary books, films, animations, series and songs. I hope you will like this post as much as we liked creating it. 🙂

tumblr_mstsb7mg5y1ssqam8o1_500

5 Hidegrázós könyv- 5 Creepy/scary books

by David


1. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

cthulhuP. Lovecraft a misztikus/horror-irodalom talán legnagyobb XX. századi alakja. Az általa alkotott és használt motívumok a mai napig meghatározzák ezt a műfajt, ezért rögtön két könyve is felkerült a listára. Az 1928-ban megjelent Cthulhu hívása az első műve, amelyben a feneketlen mélységből érkező, istenszerű szörnyeteg, Cthulhu színre lép.

1. The Call of Cthulhu by H.P. Lovecraft

8718597H.P. Lovecraft is maybe the biggest author of the 20th Century in the Mystic/Horror genre. The motives he created and used defines this genre to this day, so I have placed two of his books on this list. The first book of the author, The Call of Cthulhu was released in 1928. In this book Cthulhu, the godlike monster comes out of the bottomless abyss.

2. Max Brooks: World War Z – Zombiháború

covers_138334Nem lenne teljes a listánk egy tisztességes zombis könyv nélkül. Max Brooks könyve talán a legjobb ebben a kategóriában, több rövid történetben, novelláskötet-szerűen meséli egy zombi-apokalipszist okozó járvány kitörését, elterjedését és az ellene való harcot. Az író mindezt nagyon valószerűen, földhözragadtan, emberi sorsokon keresztül mesélni el, talán ezért is olyan magával ragadó a könyv. A könyvből egy filmfeldolgozás is készült 2013-ban, Brad Pitt főszereplésével, de itt kell leszögezni, hogy a kettőnek a címen kívül szinte semmi köze egymáshoz, sajnos a film közel sem érte ez azt a színvonalat, amit a könyvben láthatunk.

2. World War Z: An Oral History of the Zombie War by Max Brooks

8908Our list wouldn’t be complete without a book about zombies. The book of Max Brooks is maybe the best in this category. In this book – built up from novels – he tells about the epidemic which caused a zombie-apocalypse, how it spread away and how they fought against it. This book is really captivating, maybe because the author wrote this story on a very realistic way, through fates of humans. A film inspired by the novel, directed by Marc Forster and starring Brad Pitt, was released in 2013, but to tell the truth the only common thing between the book and the film is the title, because they have almost nothing in common and unfortunately the film didn’t reach the level of the book.

New-imdb-logo

3. Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

B87268Nos, Bulgakov regénye talán kicsit kakukktojás a listán, hiszen nem klasszikus horror, mégis egyrészről időtlen irodalmi mű, remek korrajz, és megismételhetetlen jellemfejlődés található ebben a különös, összetett regényben, másrészről pedig számos horror-elem megtalálható benne. Villamos által lefejezett gyanútlan járókelő, boszorkányok, vámpírok és maga az ördög is megjelenik a műben, aki nemcsak fényes bált ad a pokolba jutottak tiszteletére, hanem egy őrült előadással káoszba borítja fél Moszkvát is. Kell ennél több?

3. Mihail Bulgakov: The Master and Margarita

117833This epic novel of Bulgakov does not fit our list quite well, it is not a classic horror, although it is a timeless work of literature, a fine description of the period, and has an irreproducible development of characters, and also has a lot of horror motives, as well.  Pedestrians beheaded by a tram, witches, vampires, and even the devil himself makes an appearance, who gives magnificent ball to the inhabitants of hell, and even pushes Moscow into chaos with a crazy performance. What else do you need?

4. Joe Hill: Szarvak

covers_163232Egy újabb kortárs író, a Joe Hill álnév mögé bújt Joseph Hillstrom King, Stephen King középső gyermeke, aki láthatóan örökölte édesapja tehetségét. A Szarvak című könyv is kilóg talán egy kicsit a listáról, szintén nem klasszikus horror, de találhatóak benne ilyen és biblikus elemek egyaránt. A történet központjában egy brutális gyilkosság áll, amely után összetört életek maradtak csak hátra. Főhősünk, Ignatius Perrish ezen gyilkosság elkövetőjét próbálja majd meg kézre keríteni, és ha már amúgy is arra jár, bosszút állni rajta.

4. Joe Hill: Horns

6587879Another contemporary writer, under the fictitious name Joe Hill, who is actually Joseph Hillstrom King, the middle son of Stephen King, who obviously inherited the talent of his father. Horns does not really fit our theme for the first look, it is not a classic horror book, but it has horror and biblical motives at the same time. The story focuses on a brutal murder, which only left broken souls after it. The protagonist, Ignatius Perrish tries to find the murderer, and in the meantime take his revenge, if possible.

5. H.P. Lovecraft: Az őrület hegyei

orulet_hegyeiVégül egy újabb Lovecraft-alkotás, az 1936-ben megjelent Az őrület hegyei zárja a listát. A történet szerint egy kutatóexpedíció az Antarktisz korábban érintetlen területein egy ősi civilizáció, és ismeretlen élőlények nyomaira bukkan, ám ezután az kutatócsapat nyomtalanul eltűnik. A William Dyer által vezetett második csapat feladata, hogy kiderítse mi lett az első expedíció sorsa.

 5. H.P. Lovecraft: At the Mountains of Madness

32769Lastly another work of Lovecraft, At the Mountains of Madness, which was published in 1936. The story explains that an expedition found evidence of ancient civilisation and unknown lifeforms in the undiscovered areas of the Antarctic, but after this the researchers vanish.  The mission of the second expedition, led by William Dyer is to find out what happened to the mysteriously vanished first expedition.

5 Könyv a könnyedebb kategóriából – 5 Books from the lighter category

(Azok számára, akik nem szeretik a félelmetes könyveket, de mégis szeretnék a Halloween élményt 🙂 – For those who wants the Halloween experience just not with the creepy stuff. :))

by Veronika

1. Colleen Hoover · Tarryn Fisher:  Never Never

24378015 (1)A Never Never egy misztikus történet. A trilógia két kötete is megjelent már (a harmadik rész 2015. január 26-án érkezik), de még mindig halvány gőzöm sincs, hogy mi lehet a könyv hátterében. A történet egy lányról és egy fiúról szól, akik egy pillanatról a másikra nem tudják, hogy kik ők, hogy hol vannak és hogy hogyan kerültek oda. Együtt próbálnak rájönni, hogy mi történt velük, de közben az idő is ellenségükké válik. A történet helyszíne New Orleans és a legvalószínűbb, hogy valami voodoo varázslat áll a háttérben. Az értékelésemet a könyvről itt olvashatjátok: http://bit.ly/1WpMtfC

1. Never Never by Colleen Hoover and Tarryn Fisher

24378015 (1)Never Never by Colleen Hoover and Tarryn Fisher is a mystic story. Two parts of the trilogy has been already released (Never Never Part 3 is coming January 26th, 2016) but I still have no idea what could be in the background of the story. This book is about a girl and a boy who suddenly lose all of their memories and who suddenly don’t know where they are, who they are and what happened with them. They try to find the answers together but it turns out that the time is also their enemy. The story takes place in New Orleans, and if I can guess it is probably about some kind of voodoo magic. You can read my review of Never Never part 1 and 2 here: http://bit.ly/1WpMtfC 

2. Amy Harmon: Slow Dance in Purgatory

17412073A Slow Dance in Purgatory szintén a könnyedebb műfajt képviseli. Ez egy paranormális ifjúsági regény, amely az első oldalaktól magával ragadott és nem is engedett el a második kötetet legvégéig. Akárcsak Meg Cabot: Mediátor sorozata, ez is egy cseppet sem átlagos szerelem története, amelyben találkozik a jelen és a múlt. Az értékelésem itt olvasható: http://bit.ly/1HiX2dp

2. Slow Dance in Purgatory by Amy Harmon

17412073Slow Dance in Purgatory by Amy Harmon also represents the lighter genre. This is a paranormal young adult book which hooked me from the first page and didn’t let me until the last page of the second part of the series. Like The Mediator series by Meg Cabot., it is also about an exceptional love where the present and past meet. You can read my review, here: http://bit.ly/1HiX2dp

3. Tarryn Fisher: Marrow

covers_327401Pszichopata főszereplő lány? Check.
Felkavaró cselekmény? Check.
Fura stílusú írásmód? Check.
Lezáratlan fura szálak? Check.
Még a regénynél is mellbevágóbb írói utószó? Check.

Tarryn Fisher Marrow című könyve, egy pszicho-thriller. Ezen a héten olvastam ezt a kötetet és ez volt az a könyv amiről egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy zseniális, vagy szimplán beteg. Egy lányról szól, aki kezébe veszi egy gyilkos sorsát, és igazságot szolgáltat egy meggyilkolt kislánynak. Az első eset után azonban olyan spirál szippantja be a lányt, amelyből nincs kiút.

3. Marrow by Tarryn Fisher

covers_353257Psychopath main character? Check.
Upsetting plotline? Check.
Strange writing style? Check.
Unclosed weird threads? Check.

Even more disturbing author’s note like the whole story? Check.
Marrow by Tarryn Fisher is a psycho-thriller. Actually I read this book this week and this was the book which I couldn’t decide if it was brilliant or simply sick. This story is about a girl who takes a murderer’s destiny into her hands and who does justice for a murdered little girl. After the first time the girl goes down a kind of spiral from there is no escape.

4. E. Lockhart: A hazudósok

covers_343321Ez a könyv a kakukktojások közé tartozik (De emlékeztek? Én képviselem a könnyed kategóriát. :)) Ez egy olyan könyv amelynél nem tudod mire számíts. Rejtélyes, misztikus a legvégén pedig mellbevágó és ez az a pont ami miatt úgy gondolom van helye ebben a posztban. Mindenképpen ajánlom!

4. We Were Liars by E. Lockhart

16143347We Were Liars by E. Lockhart is an odd one out (But remember? I represent the lighter genre! :)) This is a kind of book where you don’t know what to expect. It is mysterious and puzzling and at the end it hits to the center of your chest. And this is exactly why I think it has a spot in this category. I highly recommend this book!

5. Colleen Hoover: Slammed- Szívcsapás

covers_311868A végére egy olyan könyvet hagytam, ami határozottan kilóg a sorból, de én mégiscsak a könnyedebb kategóriát képviselem ebben a lista összeállításban, így úgy gondoltam belefér. Azért választottam ezt a könyvet, mert bár nem ijesztő vagy hátborzongató, de a Halloween és főleg a tökfaragás fontos szerepet kap a történet szempontjából. És ez az egyik olyan jelenet a könyvben amely örök nyomot hagyott bennem. Az értékelésemet a könyvről itt olvashatjátok: http://bit.ly/1M7QELq

5. Slammed by Colleen Hoover

15950496Slammed by Colleen Hoover is a little bit out of the line in this post, too. It also represents the lighter category, so I think it will fit for those who wants the Halloween experience just not with the creepy stuff. :)) This book is far from creepy or scary, but I chose this book because the Halloween and especially the pumpkin carving plays an important role in the story. This was one of those parts of the books which left deep mark in me forever. You can read my review about this 6 Stars book here: http://bit.ly/1M7QELq

És mik az én terveim ma Halloween estére? Még nem döntöttem el, de találtam két könyvet is amelyiket még nem olvastam, de szívesen belekukkantanék. 🙂

rcLxkoo6i

And what are my own reading plans for Halloween night? I didn’t decided yet, but I found three books that I haven’t read before but seems scary and interesting. 🙂

11408650    24885831

tumblr_nvicskLb8V1t5cokco1_500

5 Film/sorozat – 5 Movie/Series

by David

1. American Horror Story

american-horror-story-season-1-poster-castAz utóbbi évek legzseniálisabb horror sorozata. Minden évad különböző – általában tipikus horror – tematikát dolgoz fel, és különböző, egymástól független történetet mesél el, így minden évben frissített szereplőgárdát és történetet kapunk. A színészeknek ez láthatóan jót tesz, mivel nem folyamatosan egy karaktert kell játszaniuk, hanem minden évadban más és más karakterek bőrébe bújhatnak. Sajnos a történetet nem minden alakalommal sikerült eltalálnia a készítőknek, az első két remek évadot (kísértetház és elmegyógyintézet), két kifejezetten gyenge követte (boszorkányos és cirkuszos). Szerencsére úgy tűnik, hogy az ötödik évad visszatalált a gyökerekhez, és a hotel téma köré épített részek már többnyire hozzák az első két évad színvonalát.

1. American Horror Story

ahs-s2-art-4The most genius horror series of the recent years. Every season adapts various themes – typically horror motives – for screen, and tells different, independent stories, so we find ourselves a refreshed band of actors, and a new story. It is visible to the naked eye that the actors really enjoy this, and it is very good for them, because they don’t always have to play the same character, they can play new ones in every season. Sadly the writers made some mistakes during the series, so the explicitly strong first and second seasons (haunted house and asylum) were followed by two very weak ones (witch story and freak show). Fortunately, it seem that the currently ongoing fifth season found its roots, and the haunted hotel based story is almost as good as the first two seasons.

New-imdb-logo

2. Coraline és a titkos ajtó

coraline-es-a-titkos-ajto-kiskep-rekameseiA szemet gyönyörködtető stop-motion technikával készült Coraline első látásra nem illik bele a horror témába. A történet egy kislány mindennapjait követi nyomon, aki most költözött új városba, a szülei a sok munkájuk miatt nem tudnak neki elég figyelmet fordítani, ezért azokkal próbál barátkozni, akik éppen rendelkezésre állnak: a fura szomszéd sráccal, és a közelben lakó idősekkel. Eddig tipikus tinifilm, semmi különös. Ellenben a dolgok megváltoznak, amikor Coraline egy, a házban található kis ajtón keresztül egy párhuzamos dimenzióba, vagy ilyesmibe jut, ahol első látásra minden sokkal jobb és szebb, de a bíztató kezdetet egy kifejezetten hátborzongató konfliktus és végkifejlet követi.

2. Coraline

MV5BMzQxNjM5NzkxNV5BMl5BanBnXkFtZTcwMzg5NDMwMg@@._V1_SX214_AL_The film Coraline, made with ravishingly beautiful stop-motion technique does not fit our theme at first look. The story follows a young girl, recently moved to a new city, her parents does not have enough time for her because of their work, so she tries to befriend people who are available: the strange neighbour boy and old people living nearby. Typical teenage fil so far, nothing special. But thing get messed up when Coraline finds a door that leads to a parallel dimension, or something like this where everything is much more nicer and better for the first look, but the promising start leads to an awfully creepy conflict and ending.

New-imdb-logo

3. A rítus

a_ritusTalán Az ördögűző óta nem készült olyan kaliberű film, mint A rítus ebben a műfajban. A mű nem csupán a bevett elemeket puffogtatja, mint a nyelveken beszélés, vagy a külső elváltozások, hanem komoly hitbeli kérdéseket is felvet, és elgondolkodtat, miközben azért okoz pár álmatlan éjszakát. Anthony Hopkins és Colin O’Donoghue is remekül játszik, talán az utóbbi még jobban, így a film megtekintésre kifejezetten ajánlott.

3. The Rite

The-riteSince The Exorcist, cinematography lacked really great work in the possession-genre. The Rite does not only repeats the well-known motives of this genre, but deals with very serious questions regarding belief, it makes you stop and think, and also makes you sweat your sheets for the next few nights. Anthony Hopkins and Colin O’Donoghue plays very good, maybe the letter even better, so this film is absolutely recommended for viewing.

New-imdb-logo

4. Álmos völgy legendája

Az-almosvolgy-legendajaA film főszereplője a pre-Jack Sparrow időszakbéli, még nem annyira felkapott Johnny Depp, aki a Sweeney Todd-ban is nagyot alakít, de erre a listára mégis az Álmos völgy legendája került fel. Rejtélyes gyilkosságok, egy elfeledett sötét titok, fura műszerekkel történő véres boncolások miatt a film egyértelműen a ebbe a műfajba sorolható, mégis inkább a könnyebb szórakozást kínáló, semmint a végtelen mélységeket bejáró alkotás.

4. Sleepy Hollow

sleepy-hollow-tim-burtonThe central role in this film is played by the pre-Jack Sparrow-era Johnny Depp, who plays very well in Sweeney Todd as well, but he made this list because of Sleepy Hollow. Because of the Mysterious murders, a forgotten, dark secret and bloody dissections made with odd instruments, the film can be placed    in the genre without doubt, although it offers a lighter entertainment.

New-imdb-logo

5. Karácsonyi lidércnyomás

tt0107688-1Újabb kakukktojás, és újabb stop-motion film. Bár talán inkább kapcsolódik a karácsonyi időszakhoz – ahogy a címe is mutatja –, a Lidércnyomás lényegében mégis horror elemekre épül, és igazából mindkét ünnep kapcsán nyugodtan megnézhető. Tim Burton igazán kitett magáért ebben a műben, talán azóta sem sikerült ilyen kaliberű animációs munkát letenni az asztalra (na jó, A halott menyasszony majdnem olyan jó, mint a Karácsonyi lidércnyomás, és a 9 is egész tűrhető lett). A tipikus halloween-i motívumok, remek zeneiség, izgalmas történet és a mesterien alkalmazott stop-motion technika miatt kihagyhatatlan alkotás.

5. The Nightmare Before Christmas

The_nightmare_before_christmas_posterAnother one that does not quite fin to our theme, and another stop-motion animation. Although it maybe has a stronger connection to Christmas – as you can see in the title –, The Nightmare basically builds from horror elements, and could be viewed in connection with holidays. Tim Burton put his best foot forward in this film, maybe we can say that he could not make an animation film worthy to this production ever since (okay, Corpse Bride was almost as good, as The Nightmare Before Christmas, and 9 was also goodish). Because of the Halloween motives, grand musicality, gripping story and perfectly applied stop-motion techniques, this work is absolutely unmissable.

New-imdb-logo

6. Pretty Little Liars-t (Hazug Csajok Társasága)

pllMég belekontárkodnék egy picit Dávid részébe és én is ajánlanék egy szuper sorozatot. A Pretty Little Liars-t (Hazug Csajok Társasága) szintén egy olyan sorozat amelytől folyton kiráz a hideg. Négy legjobb barátnőről szól, akik korábban elvesztették egy barátnőjüket, egy idő után azonban egy “A” nevű ismeretlen elkezd ijesztő üzeneteket küldeni nekik, és folyamatosan az életükre tör. Nagyon fordulatos a történet és habár úgy gondlom jobb lett volna, ha hamarabb véget ér a sorozat, én nagyon szeretem! 🙂 (Veronika)

6.Pretty Little Liars

{E99F1461-FD95-46B1-BF0B-A4D1DD250FB0}Img100Sorry I have to meddle in David’s part because I have to recommend a good series, too. I really love Pretty Little Liars and sometime it really gives creeps to me. It is about four best friends who lost one of their friends a while ago and now someone who names itself “A” goes after them. “A” usually sends creepy messages for them, tries to kill them or she/he tries to scare them. The story is really twisting and although I think they should have ended it so much sooner, it is a pretty good series. 🙂 (Veronika)

New-imdb-logo

tumblr_na14jl4QxZ1smuu96o1_500

5 Dal – 5 Songs

by Veronika

1. My Chemical Romance – “Welcome to the Black Parade”

2. Panic! At The Disco: The Ballad Of Mona Lisa

3. The Moog – You Raised A Vampire

4. Sweeney Todd – My Friends

5. Michael Jackson – Thriller

És még egy ráadás
And one more extra

6. My Chemical Romance – Mama

Leave a Reply