Már tudok olvasni sorozat (A csodagomb, A lila boríték, A varázsajtó) – Blogturné + Nyereményjáték

A Móra Kiadónak köszönhetően ezúttal egy Klassz könyvek kezdő olvasóknak turnét tartunk. Ennek keretében a Már tudok olvasni, a Rém jó könyvek, valamint a Harisnyás Pippi-könyvek közül mutatunk be nektek néhányat. Ezek a kis mesék az olvasni tanuló gyerekeket segítik a betűk világának megismerésében, miközben szórakoztatják is őket. Öt bloggerünk mondja el ezúttal a véleményét ezekről a mesekönyvekről, és természetesen ti is nyerhettek a könyvek közül saját példányt.

Véleményem a sorozatról

Vannak gyerekek, akik könnyedén ráéreznek az olvasásra és vannak, akik számára ez eleinte kicsit mumus tud lenni. A Már tudok olvasni sorozat pont ezért lehet kiváló kiindulópont minden gyerek számára, hiszen itt különböző nehézségi szintekkel találkozhat a kezdő olvasó, ráadásul mindezt szépen kivitelezett, játékos feladatokkal megtűzdelt kötettel teheti meg. A Móra Kiadó Már tudok olvasni sorozata kifejezetten kezdő olvasók számára készült, ami fokozatosan, szintekre osztva fejleszti az önálló olvasás készségét. 

Összességében az egész sorozat nagyon igényes, szépen összerakott és nagyon jó kézbe venni, ami nagy motiváció lehet az ifjú olvasók számára. A könyvek mérete szerintem pont jól el lett találva és nagyon tetszik, hogy ilyen sokszínű ez a sorozat, sokféle történettel és különböző stílusú illusztrációkkal. Nagyon ötletesnek találom a kötetek végén található feladatokat, a szómagyarázatokat, a matricákat, amiket a kiadó oldaláról letölthető matricagyűjtő útlevélbe lehet beragasztani, a minden kötet végén elrejtett titkos feladatot és a szintén a kiadó oldalán található plusz feladatokat is, ami az egész olvasási élményt egy játékos kalanddá teszi. Ebben a bejegyzésben ez alkalommal a sorozat nemrég megjelent három új kötetét szeretném bemutatni nektek. 

Itt találsz további információkat a sorozatról.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

A csodagomb

Balázs Ágnes: A csodagomb

Kiadó: Móra, 2022

Oldalszám: 32 oldal

ISBN: 9789634869634

Illusztrálta: Berthóthy Ágnes

Fülszöveg

Emma ősztől első osztályos lesz, de a nyár egy részét még Nagymamánál tölti. Hintázás közben egy piros gomb gurul elé. A látszólag átlagos tárgy azonban különlegesebb, mint azt Emma gondolná. Vajon hogy válik egy gomb csodagombbá?

Véleményem a könyvről

Balázs Ágnes A csodagomb című könyve a sorozat első szintjének legújabb kötete, melyben egy kis elguruló gomb útját követhetjük végig, amiről végül kiderül, hogy nem is egy akármilyen gomb. 

Nagyon aranyos volt ez a történet, egyszerű és könnyen érthető, Berthóthy Ágnes illusztrációi pedig nagyon tetszettek és illettek ehhez az kedves történethez.

A sorozat első szintjére jellemző módon ebben a kötetben oldalanként legfeljebb 2-3 sor szöveg található és inkább az illusztrációk vannak hangsúlyban. A történet egyszerűbb szerkezetű mondatokkal van elmesélve és a betűméret is nagyobb az átlagosnál. Nagyon ötletesnek találtam, hogy egy-egy szó szótagolva is megjelenik az oldalakon. Összességében nekem nagyon tetszett ez a kis történet.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Olvass bele!

A lila boríték

Mészöly Ágnes: A lila boríték

Kiadó: Móra, 2022

Oldalszám: 48

ISBN: 9789634869641

Illusztrálta: Szabó Imola Julianna

Fülszöveg

Levi anyukája távolabb nem is lehetne a családjától: egy űrállomáson dolgozik a Föld és a Hold között. Bár Levi büszke rá, sokszor magányos is. Végül apa úgy dönt, egy időre Zebegénybe költöznek, anya gyerekkori otthonába. Miközben felfedezik az elhagyott házat, a fiú egy titokzatos levelet talál a régi szekreterben, amelyet mintha egy másik korban élő lány írt volna…

Véleményem a könyvről

A lila boríték a sorozat második szintjének egyik kötete, ami személy szerint nekem az egyik kedvencem lett. Igazán szívmelengető történet, ami ráadásul a gyerekek fantáziáját is képes megmozgatni. Ennek a történetnek a főszereplője egy kisfiú, Levi, akinek borzasztóan hiányzik az anyukája, aki egy igazi űrhajós. Levi és az apukája Zebegénybe költözik a régi nagyszülői házba arra a hónapra, amíg a kisfiú anyukája a Nemzetközi Űrállomáson dolgozik. Levi eleinte nagyon szomorú és dühös, de aztán talál egy lila borítékot, benne pedig levelet egy kislánytól, aki barátságában végül vigaszra lel. A történet során azonban sejthető, hogy egy nem mindennapi borítékról van szó, hanem egy olyanról, ami akár a tér és idő határait sem ismeri.

Ez a kötet a sorozat második szintjét képviseli, így a szöveg és az illusztrációk aránya itt már nagyjából azonos és egy-egy oldalon akár tíz sor szöveg is található. Itt már hosszabb szavak és valamivel bonyolultabb mondatszerkezetek is helyet kaptak. Bár ebben a kötetben nincs fejezetekre osztva a történet, de a sorozat más kettes szintű könyvére ez is jellemző. Ezen kötet végén már található egy szómagyarázat is a bonyolultabb szavakhoz. Az illusztrációk szintén ennél a könyvnél nyerték el leginkább a tetszésemet, imádtam Szabó Imola Julianna élénk színű, aranyos rajzait. Összességében nálam kedvenc lett.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Olvass bele!

Berci és a koboldok – A varázsajtó

M. Kácsor Zoltán: A varázsajtó

Kiadó: Móra, 2022

Oldalszám: 48

ISBN: 9789634869658

Illusztrálta: Oravecz Gergely

Fülszöveg

Berci az a diák, aki reggel utolsóként érkezik az iskolába, délután pedig elsőként távozik. Mi tagadás, a suli nem olyan varázslatos, mint azt várta. Egy békés péntek este azonban egy koboldlány kelti fel álmából, akinek el kell érnie az utolsó koboldvonatot, ami történetesen épp az iskolából indul…

Véleményem a könyvről

M. Kácsor Zoltán A varázsajtó című könyve szintén nagyon tetszett. Ebben a történetben egy kisfiú, Berci nem szeret iskolába járni, de aztán mikor egy éjszaka egy kis koboldot talál a szobájában, aki mint kiderül, pont az iskolába szeretne visszajutni, egyből izgalmas hellyé válik a suli.

Ez a kötet már a sorozat harmadik szintjéhez tartozik, ennek megfelelően pedig egy egészen hosszú, komplexebb történetet kaptunk, fejezetekre bontva. Itt a szöveghez képest már sokkal kevesebb az illusztráció, sőt vannak olyan oldalak, ahol csak szöveg szerepel. Ebben a kötetben már a mondatszerkezetek és a szavak is kicsit bonyolultabbak. Maga a történet nagyon aranyos és izgalmas volt, és úgy ért véget, hogy akár folytatást is el tudnék hozzá képzelni. Oravecz Gergely illusztrációi is nagyon tetszettek, ő egy monokróm stílust képviselt. Összességében ez a mese is nagyon elnyerte a tetszésemet és úgy gondolom, hogy tökéletes választás egy ifjú olvasó első hosszabb történetének.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Olvass bele!

Nyereményjáték

Első olvasós élményeitekről teszünk fel ezúttal kérdéseket nektek a turné állomásain. A feladatotok az, hogy beírjátok a választ a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik mesekönyv volt a kedvenced gyerekkorodban?

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

02. 18. Veronika’s Reader Feeder
02. 20. Csak olvass!
02. 22. Veronika’s Reader Feeder
02. 23. Nem félünk a könyvektől
02. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 25. Könyv és más

 

3 thoughts on “Már tudok olvasni sorozat (A csodagomb, A lila boríték, A varázsajtó) – Blogturné + Nyereményjáték

Leave a Reply