Már tudok olvasni sorozat (Artúr király fesztiválja, Léna és a huszonhárom herceg, Bizsúr király csapdájában) – Blogturné + Nyereményjáték

A Móra Kiadó Már tudok olvasni-sorozata újabb könyvekkel bővült, amelyek kicsiknek és nagyoknak segítik gyakorolni az olvasást, miközben jó szórakozást nyújtanak. Ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét három MTO-könyvről, és természetesen a turné végén ti is könyvnyereményhez juthattok.

Korábban már volt szerencsém elolvasni a Már tudok olvasni sorozat néhány részét (a bejegyzéseimet itt és itt tudod elolvasni) és már akkor lenyűgözött, hogy mennyire igényes, sokszínű és hiánypótló ez a sorozat a magyar könyvpiacon. A legtöbb gyerek izgatottan várja, hogy végre megismerhesse a rejtélyesnek és varázslatosnak tűnő betűket és végre ő is tudjon olvasni. Vannak gyerekek, akiknek ez egy egyszerű feladat, de sokak számára ez keményebb dió tud lenni. A Már tudok olvasni sorozat minden gyereknek másképpen segít az olvasás élményének elsajátításában. Egyes gyerekek részére már az első pillanattól szórakozást és gyakorlási lehetőséget biztosít, más gyerekeket viszont először segíti, hogy ráérezzenek és sikerélményeket szerezzenek e téren is.

A sorozatnak három szintje van: az első szinten egyszerű, aranyos történetek találhatóak. Itt még a képek dominálnak és maximum 1-2 sor szöveg található az oldalakon és a nehezebb szavak szótagolva is megjelennek a lapokon. A második szint már egy kicsit komplexebb történeteket tartalmaz, de a képek még itt is nagy szerepet kapnak, itt nagyjából fele-fele az illusztrációk és a szöveg aránya. A sorozat harmadik szintjén már egészen szövevényes történetek kapnak helyet, ahol a szöveg jóval hangsúlyosabb, mint a képek. Ezt a szintet már a gyakorlottabb gyerekeknek ajánlanám.

Az egyes kötetek a gyerekek számára izgalmas kalanddá képesek varázsolni az olvasást nemcsak azáltal, hogy minden mese nagyon más és a történetek között minden gyerek megtalálhatja azt, ami igazán közel kerül a szívéhez, hanem azáltal is, hogy mindenféle feladatok, matricák, letölthető matricagyűjtő útlevél, a kötetek végén elrejtett titkos feladatok és a kiadó oldalán található kiegészítő feladatok is várnak a vállalkozó kedvű gyerkőcökre. Nemrégiben ismét három kötettel bővült az Már tudok olvasni könyvek sora, amelyek a sorozat három szintjét képviselik, most ezeket szeretném bemutatni.

Itt találsz további információkat a sorozatról.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Várfalvy Emőke: Artúr király fesztiválja

Kiadó: Móra, 2022

Oldalszám: 32 oldal

ISBN: 9789636030537

Illusztrálta: Tuza Edit

Fülszöveg

Artúr királyt kerek asztaláról ismerik. Pedig egyszer fesztivált is rendezett, ahol a vitézek sok-sok állat közül választották ki hivatalos hátasukat. Csöppenj bele egy középkori fesztivál világába, és válogass te is az állatok közül! Vajon melyik lesz a győztes?

Véleményem a könyvről

Várfalvy Emőke első könyve a Már tudok olvasni sorozatban, az Artúr király fesztiválja egy nagyon-nagyon aranyos és vicces történet, amely azt meséli el, hogy hogyan választották végül a lovagok a lovat hátasnak a strucc, az elefánt, a zsiráf, az ökör, a szamár vagy éppen a teve helyett. Mindegyik választási lehetőségnek volt előnye és hátránya is, de végül arra jutottak, hogy mégiscsak a ló a legalkalmasabb állat erre a célra.

Ez a kötet a sorozat első szintjét képviseli sok illusztrációval, kevés szöveggel és egyszerű, könnyen követhető történetvezetéssel. Ebben a könyvben a betűk mérete kissé nagyobb és a bonyolultabb szavak segítségképpen szótagolva is feltüntetésre kerültek az oldalakon. Tuza Edit rajzai nagyon tetszettek és véleményem szerint igazán sikerült eltalálniuk a mese hangulatát.

Végig nagyon ötletes és szórakoztató volt ez a történet, sőt egy kis csattanó is helyet kapott a mese végén. Bencének is nagyon tetszett, többször is el kellett mesélni neki és úgy gondolom, hogy ha elkezdünk mi is ismerkedni az olvasással, akkor valószínűleg ezzel a kötettel fogjuk kezdeni.

Összességében én bátran ajánlom ezt a kötetet első osztályosoknak, de akár már lelkesebb óvodások számára is.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Olvass bele!

Mészöly Ágnes: Léna és a huszonhárom herceg

Kiadó: Móra, 2022

Oldalszám: 40

ISBN: 9789636031138

Illusztrálta: Maros Krisztina

Fülszöveg

Léna mindennél jobban vágyik egy háziállatra, de sajnos otthonuk nem alkalmas állattartásra. Egy városi bérház legfelső emeletén lakik szeleburdi családjával, ráadásul a lakás telis-tele van növényekkel, hiszen anya gyűjti őket. Egy nap újabb szerzemény, egy tő zebracsíkos káka kerül Léna asztalára, ám a lány érdekes, áttetsző gyöngyöcskéket fedez fel növény gyökerei között…

Véleményem a könyvről

Mészöly Ágnes már rengetegféle műfajban csillogtatta meg tehetségét, számomra mégis eddig a meséi és ifjúsági regényei váltak a legnagyobb kedvenccé. A Léna és a huszonhárom herceg is egy nagyon kedves és aranyos történet, ami számtalanszor csalt mosolyt az arcomra és amit nagyon megszerettem. 

A történet főszereplője Léna, akinek kissé szeleburdi a családja és aki midig is vágyott egy háziállatra, de soha nem kaphatta meg a szűkös lakásuk miatt. Egy nap Léna anyukája egy csokor kákával tér haza, azzal a szándékkal, hogy egy kis tavat készít majd az egyik sarokban. A vázába állított növényen egyik nap a kislány apró “gyöngyöket” pillant meg, amikről kiderül, hogy kecskebékapeték. Léna és a nagypapája napról napra figyelgetik, ahogy a kis petékből ebihalak fejlődnek ki, majd azok békákká alakulnak át. A történet végén persze a békák okoznak egy kis bonyodalmat, de ahogy szokták mondani: minden jó, ha a vége jó. 

Ez a kötet a sorozat második szintjén helyezkedik el. A Léna és a huszonhárom herceg már egy összetettebb mese, ugyanakkor ez is könnyen követhető és az illusztrációk aránya még itt is nagy. Szintén segítség a gyerekeknek, hogy a nehezebb szavak itt is megjelennek szótagolva. 

Ez a történet is nagyon tetszett és nem csak szórakoztatónak, de kifejezetten edukatívnak is találtam, amiből a gyerekek sokat is tanulhatnak. Maros Krisztina rajzai ez alkalommal is nagyon aranyosra sikerültek és illettek a meséhez. Összességében ezt a kötetet is nagyon ajánlom!

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Olvass bele!

M. Kácsor Zoltán: Bizsúr király csapdájában

Kiadó: Móra, 2022

Oldalszám: 64

ISBN: 9789636031121

Illusztrálta: Oravecz Gergely

Fülszöveg

Berci sokkal figyelmesebben sétál a suli folyosóján, mióta megismerkedett Borkával, a koboldlánnyal. Tudja, hogy az épület tele van varázslényekkel, csak résen kell lennie. Nem is telik el sok idő, a jól ismert varázsajtón át feltűnik egy kobold: Frici, Borka öccse. A felhőtlen kalandok helyett azonban veszélyes küldetés vár a fiúkra: meg kell menteniük Borkát, aki nem ért haza a koboldvonattal, és minden bizonnyal Bizsúr király tartja fogva…

Véleményem a könyvről

A Bizsúr király csapdájában a Berci és a koboldok második része. Már a Varázsajtót is imádtam és alig vártam, hogy az ezt a részt is olvashassam. Ebben a kötetben Berci két koboldgyerek társaságában veszélyes kalandra indul azért, hogy megpróbálja kiszabadítani az előző kötetben megismert koboldlányt, Borkát Bizsur, a koboldok királyának fogságából. A történet rendkívül izgalmas és helyet kapnak benne varázslatok, kobold álöltözékek, sőt még egy fantáziával működő vonat is.

Nagyon szerettem az egészet az elejétől a végéig és izgatottan várom a folytatást. Egyébként ezt a könyvet is Bencével olvastuk, aki annyira beleélte magát a történetbe, hogy olvasás közben el is játszotta azt. Főleg persze az üveggolyós részeket imádta, mert most az nálunk is elég nagy sláger. 🙂

Ez a történet a sorozat harmadik szintjéhez tartozik. Ez a mese már egészen komplex és pont emiatt külön fejezetekre is van bontva. Itt már a képek aránya elenyésző a rajzokhoz képest és a bonyolultabb szavakhoz a kötet végén egy külön szómagyarázatot is kapunk.

Oravecz Gergely rajzai monokróm stílusával kicsit másabb világot képviselnek, mint a többi kötet illusztrációi, de nekem ez is nagyon tetszik. Összességében ez a könyv is nagyon jók sikerült és nagyon ajánlom a gyakorlottabb olvasók számára a Varázsajtóval együtt.

 

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Olvass bele!

Nyereményjáték

A három mesével kapcsolatban teszünk fel egy-egy kérdést nektek az állomásokon, a dolgotok annyi, hogy a helyes megfejtést beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Hogy hívják a Disney-féle A hercegnő és a béka női főszereplőjét?

a Rafflecopter giveaway

10. 04. Csak olvass!
10 05. Veronika’s Reader Feeder

 

Leave a Reply