Már tudok olvasni sorozat (Erdei énekverseny, Legyél a tesóm!, A csontváz óra) – Blogturné + Nyereményjáték

Mindannyiunk legnagyobb örömére a Móra Kiadó Már tudok olvasni-sorozata újabb könyvekkel bővült, amelyek kicsiknek és nagyoknak segítik játékos és izgalmas formában gyakorolni az olvasást. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a legújabb köteteket és ha nektek kedvez a szerencse, a turné végén nyerhettek is. 

Ismét három új kötettel bővült a Móra Kiadó kezdő olvasók számára készült Már tudok olvasni sorozata, amely fokozatosan, szintekre osztva fejleszti az önálló olvasás készségét. Az egyes kötetek a gyerekek számára izgalmas kalanddá képesek varázsolni az olvasást nemcsak azáltal, hogy minden mese nagyon más és a történetek között minden gyerek megtalálhatja azt, ami igazán közel kerül a szívéhez, hanem azáltal is, hogy mindenféle feladatok, matricák, letölthető matricagyűjtő útlevél, a kötetek végén elrejtett titkos feladatok és a kiadó oldalán található kiegészítő feladatok is várnak a vállalkozó kedvű gyerkőcökre. Ez egy nagyon szép, igényes és sokszínű sorozat, amit bátran ajánlok minden kezdő olvasó számára.

Itt találsz további információkat a sorozatról.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Majoros Nóra: Erdei énekverseny

Kiadó: Móra, 2023

Oldalszám: 40 oldal

ISBN: 9789636032975

Illusztrálta: Tuza Edit

Fülszöveg

Majoros Nóra Erdei hangverseny című kötete a sorozat 1. szintjén kapott helyet. A történet Zöldország mélyén, Lombfény-liget közepén játszódik, ahol az állatok egy nap úgy határoznak: énekversenyt rendeznek tölgy apó tiszteletére. Az erdő apraja-nagyja bizonyított, csak öt állat nem nyűgözte le a zsűrit: a keresztespóknak, a nyúlnak, a lappantyúnak, a pelének és a csigának.

Véleményem a könyvről

Majoros Nóra Erdei énekverseny című könyve a Már tudok olvasni sorozat első szintjének legújabb kötete. Ez a szint leginkább a legkisebbeknek, az egészen kezdő olvasóknak ajánlott és ehhez igazodva egyszerű, aranyos történetek képviselik ezt a kategóriát. Ezekben a kötetekben a képek dominálnak és általában csak néhány sor szöveg található egy-egy oldalon. A történet nagyobb betűmérettel van szedve és a nehezebb szavak szótagolva is megjelennek egy-egy helyen. 

Az Erdei énekverseny egy aranyos történet, melynek középpontjában egy énekverseny áll, amit a vén tölgyapó ezeréves születésnapjának tiszteletére rendeznek az állatok. A versenyen részt vesznek olyan állatok, akik nagyon tehetséges énekesek és zenészek, például a pacsirta és a tücsök, de olyanok is megjelennek, akik kevésbé ügyesek ebben a műfajban, például a keresztespók, a csiga és a nyúl. Ők csalódottan hagyják el a verseny helyszínét, de aztán a nyúlnak támad egy ötlete és közös munkájuk gyümölcsével nagy meglepetést okoznak az erdő lakóinak és tölgy apónak.

Nagyon tetszett ez a történet, ami nem csak az erdei állatokról tanít a gyerekeknek, hanem az összefogás és együttműködés fontosságáról is és arról is, hogy ne adjuk fel egy-egy csalódás után. A rajzok nagyon aranyosak voltak és a kötet végén található feladatok is ötletesek.

Nekem nagyon tetszett ez a történet és alig várom, hogy Bence elég nagy legyen hozzá, hogy elkezdhessük vele gyakorolni az olvasást.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Olvass bele!

Nógrádi Gábor: Legyél a tesóm!

Kiadó: Móra, 2023

Oldalszám: 48

ISBN: 9789636032982

Illusztrálta: Berthóthy Ágnes

Fülszöveg

Nógrádi Gábor Legyél a tesóm! című kötete a sorozat 2. szintjéhez tartozik. A történet főszereplője, Alexandra minden áron szeretne egy kistestvért, ám szülei csak azt hajtogatják, hogy a testvér érkezése még „nem aktuális”.

Véleményem a könyvről

Nógrádi Gábor Legyél a tesóm! című könyve a sorozat második szintjét képviseli. Ezen a szinten már egy picit összetettebb történeteket találhatunk, és itt már a képek és a szöveg nagyjából fele-fele arányban oszlanak el. A nehezebb szavak még itt is megjelennek szótagolva, de a maguk a mondatszerkezetek már egy fokkal bonyolultabbak és hosszabb szavak is helyet kapnak a szövegben.

Ez a történet egy hatéves kislányról szól, aki nagyon szeretne egy kistesót, de a szülei mindig csak annyit mondanak neki, hogy „nem aktuális”. Sziszi viszont nem adja fel, úgy van vele, hogy ha a szülei nem szereznek neki egy kistesót, majd szerez ő magának.

Sajnos számomra ez a történet most nem lett kedvenc. Maga az alapötlet szerintem aranyos volt, de Sziszit nem igazán sikerült olvasóként megkedvelnem, és lehet, hogy az is baj, hogy felnőttként kicsit nehéz elvonatkoztatnom, de ilyen szemmel nézve elég sok badarság volt ebben a mesében. Például az, hogy egy hatéves egyedül elmenjen valahová anélkül, hogy tudnának róla szülei még akkor is meredek lenne, ha a közvetlen szomszédba menne át, itt meg senkinek szeme sem rebben, még akkor sem, amikor visszafelé még egy tőle kisebb gyereket is magával hoz. 😀 Szintén nem igazán nyerte el a tetszésemet a kislány nyers stílusa. Nekem 4 éves a kisfiam, de esküszöm, hogy illedelmesebben fejezi ki magát, mint ez a 6 éves. Kicsit az is fura volt, hogy a szülők először annyira ágáltak a kisbaba ellen, aztán meg valami csoda folytán egy nyáriszünet alatt össze is hoztak egyet, persze gondolom az már az utolsó pár hét volt, de akkor is furcsa. 🙂

Pozitívumként szeretném megemlíteni, hogy tetszett a történetben, hogy Sziszi barátnőjének, Sacinak hét testvére van, a családja pedig kevésbé tehetősként van leírva, ami egy jó beszélgetési alap lehet a gyerekünkkel azzal kapcsolatban, hogy mennyiféle család létezik.

Nagyon jónak találtam a kötet végén található szómagyarázatot és itt is tetszett a történethez tartozó feladat. Összességében gyakorlásnak szerintem nagyon jó ez a könyv, maga a történet aranyos alapokon nyugszik és bár nekem nem vált kedvenccé, az is könnyen előfordulhat, hogy gyerekszemmel sokkal élvezhetőbb is.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Olvass bele!

Holden Rose/Kovács Attila: A csontváz óra – Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai

Kiadó: Móra, 2023

Oldalszám: 64

ISBN: 9789636032999

Illusztrálta: Oravecz Gergely

Fülszöveg

Petőfi Sándor is volt gyerek. Csak akkor még Petrovics Sándornak hívták, és senki sem sejtette, hogy felnőttként híres költő lesz, aki részt vesz az 1848-as szabadságharcban. A kis Petrovics még be sem töltötte a kilencet, amikor beíratták a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba. Padtársával, a talpraesett Sass Istvánnal életük végéig barátok maradtak.

Véleményem a könyvről

Kovács Attila avagy Holden Rose A csontváz óra című könyve Petőfi Sándor 200. születésnapja kapcsán is aktuális az idei évben. Ez a történet a Már tudok olvasni sorozat 3. szintjén áll és ennek megfelelően ez már egy egyészen összetett, több fejezetből álló történet, amit inkább már a gyakorlott olvasók számára ajánlanék. Itt a képek aránya már jóval kisebb a szöveghez képest és bonyolultabb mondatszerkezetekből tevődik össze.  

Ez a történet a kis 9 éves Petrovics Sándor és padtársának, Sass Istvánnak egy kalandos történetét meséli el, ami során ők ketten egy rejtélyesen eltűnt csontvázóra felkutatására indulnak.

Nagyon aranyos és izgalmas volt ez a történet és nagyon tetszett, hogy a szerző igyekezett megcsillantani a történetben Petőfi azon erényeit, amit felnőttkorából is ismerünk. Ebben a történetben ott van a fiatal Petrovics igazságérzete, a hazafiassága és olyan szintű bátorsága is, hogy fiatalkora ellenére még attól sem riad vissza, hogy magát Rózsa Sándort vonja kérdőre.

Az illusztrációkat nagyon szerettem, szerintem nagyon jól illenek a könyvhöz és most is tetszettek a kötet végén található szómagyarázatok, feladatok és matricák. Nagyon ötletesnek találtam, hogy a szerző elrejtett egy-egy részletet a történetben Petőfi klasszikusaiból. Ez olvasás közben mindig mosolyt csalt az arcomra, aztán végül kiderült, hogy ezek az egyik feladathoz is kapcsolódnak.  

Összességében a három kötet közül nekem határozottan ez lett a kedvencem és titkon bízom benne, hogy érkezik még folytatás ehhez a könyvhöz és olvashatok még néhány kalandos történet az ifjú Petrovics Sándorról.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Olvass bele!

Nyereményjáték

Könyvmolynak lenni nagyszerű dolog, sokan már kiskorunk óta faljuk a lapokat. Most rendhagyó módon arra gondoltunk, hogy az olvasáshoz és a könyvekhez kötődő személyes kérdéseket teszünk fel nektek. Hiszen tudjuk, hogy a legtöbb olvasni éppen tanuló minikönyvmoly mögött, egy még nagyobb könyvmoly szülő áll. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a válaszotok az adott kérdésre. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik az a könyv, amelyet legszívesebben elfelejtenél, hogy aztán amikor elolvasod újra ismét ugyanolyan hatással lehessen rád? 

a Rafflecopter giveaway

04.17.: Csak olvass!
04.19.: Veronika’s Reader Feeder

 

Leave a Reply