Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak – Blogturné + Nyereményjáték

A Netflix filmet készített Matt Haig A fiú, akit karácsonynak hívnak című regényéből. Ennek alkalmából a Kolibri Kiadó megjelentette a történetet filmes borítóval is. Ezúttal hat bloggerünkkel követheted végig, hogyan lesz a kis Nikolaszból Karácsony apó, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Kiadó: Kolibri Kiadó

Kiadás éve: 2021

Fordító: Magyari Andrea

Oldalszám: 272 oldal

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

A regény alapján készült film a NETFLIX műsorának egyik legjobban várt meglepetése idén karácsonykor.

„A tornyon egy ablak sem volt. A vastag ajtó fából meg fémből készült. És persze őrizték is. Nikolas ott ült a dohos cellában, és úgy érezte magát, mint a légy, amelyik légypapírra ragadt. Odakint várta a világ erdőkkel, tavakkal, hegyekkel és reményekkel, de ez a világ már másoké volt, őt kizárták belőle. Innen egyszerűen nem lehet kijutni. Furcsa módon mégsem érzett elkeseredettséget. Egy kicsit talán félt, de a szíve mélyén reménykedett. Kuncogni kezdett magában.

Képtelenség.

Erre gondolt hát Topó apó, jött rá Nikolas.

Ez a varázslat lényege, nem igaz? Hogy a képtelenség elképzelhetővé válik.”

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Glimpi?

Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét?

Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat!

Matt Haig (1975) számtalan díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője, forgatókönyvíró, újságíró. Könyvei közel harminc nyelven olvashatók.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Véleményem a könyvről

A karácsony és Télapó története ezerszer, ezerféle módon elmesélésre került már, de A fiú, akit Karácsonynak hívnak valamiért mégis más, mint bármi, amivel eddig találkoztam. Ez a könyv egy eredettörténetet feldolgozó kaland-, mese- és fejlődésregény kombinációja, tele varázslattal, izgalmakkal, humorral és olykor könnyekkel. 

A könyv főszereplője a fiatal Nikolas, aki a finn erdők közepén él favágó édesapjával, Joellel egy picike viskóban. Nikolast Karácsonynak is becézik, mert karácsony napján született, ám ünneplésre soha nem volt lehetőségük, mert olyan nagy szegénységben élnek. Nikolas azonban így is boldog egyetlen játékával, egy répából kifaragott babával, amit még édesanyja készített neki, apja koboldokról szóló esti meséivel és a házi egérré fogadott Mikával. Egy nap azonban egy vadász kopogtat be a házikóba és veszélyes expedícióra hívja Joelt, ugyanis a király kihirdette, hogy aki bizonyítékkal tud szolgálni Koboldfalva létezéséről, annak hatalmas pénzjutalom üti a markát. Joel vállalja az utat a messzi északra, ahonnan még senki nem tért vissza, ám ez azt is jelenti, hogy Nikolas az undok nagynénje felügyelete alá kerül. Már ameddig a fiú hagyja, és maga is útra nem kel…

Szerettem ezt az aranyos történetet, amiben nagy szerepet kap a jóság, az önzetlenség, a hit és a lelkiismeret. Nikolas egy nagyon szerethető kisfiú, ahogy az egerét Mikát és persze Villámot is megkedveltem. Nagyon tetszett koboldfalva, ahogy Topó apó és Vodol apó kontrasztja is. Ugyanígy nagyon jónak találtam Joel karakterének ellentmondásosságát is.

Igazán különlegessé teszi a könyvet a szerző stílusa, amibe sok kis humoros elemet vegyít. A könyvben található egyedi illusztrációk szerintem nagyon jól visszaadják ezt. Negatívumként viszont muszáj megemlítenem, hogy számomra voltak olyan jelenetek a könyvben, amit egyáltalán nem tartottam humorosnak és nem is tetszett, például a börtönös jelenet az Igazmondó Glimpivel és a trollal, és nekem ezek a pisis-kakis viccek sem találtak be, bár lehet, hogy egy hat éves számára ezek fergetegesek.

A történetből Netflix film is készült, amit tegnap volt lehetőségem megnézni. Nekem tetszett, bár talán mondanom sem kell, hogy a könyv jobb volt, mint a film. Számomra pont az a humor hiányzott belőle, ami a könyvet egyedivé teszi. Ezt próbálták kicsit pótolni a király karakterével, aki amúgy a könyvben nem is szerepel, de ez szerintem kevéske volt. Viszont, amit tényleg nagyon sajnáltam, hogy a könyv egy lényegi elemét átírták. A film utolsó 50 perce gyakorlatilag a forgatókönyvírók fantáziájából pattant ki és nem a regényt követte. Kimaradt a filmből az az 50 év, ami alatt Nikolas rátalál Karácsony apó szerepére, helyette egy néhány óra történését feldolgozó lezárást kapunk, ami így kissé kuszává teszi az egészet.

Összességégében nekem nagyon tetszett ez a könyv, amelyben lassanként fény derült a Mikulás történetére. Megható, vicces, izgalmas és aranyos olvasmány volt, amit hat éves kortól bátran ajánlok.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Karácsony apó, Télapó, Mikulás… A különböző népek más és más néven nevezik azt a személyt, aki decemberben ajándékokat visz a gyerekeknek. A feladatotok ezúttal az, hogy megírjátok mely országokban nevezik a Nagyszakállút az adott állomáson található néven, és beírjátok a megfelelő országot a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Ebben az országban így nevezik a Télapót: 

Fekete Péter

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

12/13. Veronika’s Reader Feeder

12/15. Sorok között

12/17. Utószó

12/19. A Szofisztikált Macska

12/20. Csak olvass!

12/23. Spirit Bliss Sárga könyves út

 

One thought on “Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak – Blogturné + Nyereményjáték

Leave a Reply