Matt Ruff: Lovecraft földjén – Blogturné + Nyereményjáték

A külföldön nagy sikert arató, s az HBO által megfilmesített Lovecraft földjén végre hozzánk is megérkezett az Agave kiadó jóvoltából. A sci-fi, horror, és fantasy elemekkel teleszőtt történet tökéletes képet fest a rasszizmus bénító ridegségéről is. Tarts bloggereinkkel, hogy esélyed legyen megnyerni az izgalmas kötet egy példányát!

Kiadó: Agave, 2020

Oldalszám: 398 oldal, keménytáblás

ISBN: 9789634195818

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

„A Lovecraft ​földjén valószerűtlen felütéséből egy szórakoztató, gyors, izgalmas és nagyhatású regény kerekedik.”

Neal Stephenson

1954, Chicago. A huszonkét éves leszerelt katona, Atticus Turner édesapjának nyoma vész, ezért felkerekedik, hogy megkeresse. Vele tart George bácsikája, a Néger útikönyv szerkesztője, és gyerekkori barátja, Letitia is. Útjuk Samuel Braithwhite vidéki kúriájához vezet New Englandben, arra a birtokra, ahol annak idején Atticus ősei rabszolgaságban senyvedtek. Menet közben nemcsak a fehérek Amerikájának hétköznapi borzalmaival szembesülnek, hanem olyan ártó szellemekkel is, amelyek mintha George kedvenc fantasztikus történeteiből lépnének ki.

Atticus az apja keresése révén rábukkan egy titkos szektára, melynek rejtélyes szertartásában történetesen ő maga hivatott kulcsszerepet játszani. Ahhoz, hogy élve megússza a kalandot, olyan dolgokra kényszerítik, amelyek a Turner-klán pusztulásához vezethetnek.

A Lovecraft földjén időn és téren átívelő, varázslattal, hatalommal, reménnyel és szabadsággal játszadozó, elsöprő erejű kaleidoszkópja két fekete család egymástól sokban különböző tagjain keresztül rajzolja meg a rasszizmus portréját, annak máig kísértő, szörnyűséges hatásait. Matt Ruff kozmikus horrorból, gótikus fantasyből és tudományos fantasztikumból táplálkozó regénye egyöntetű kritikai sikert aratott mind a szépirodalmat, mind a sci-fit/fantasyt olvasók körében, ráadásul 2020-ban sorozatra adaptálta az HBO.

Véleményem a könyvről

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, részben a lovecraft-i elemek, részben az HBO tíz részes sorozata miatt, így már alig vártam, hogy olvashassam, azonban az utolsó oldalakra érve végül kicsit vegyes érzelmekkel csuktam be a kötetet. 

Howard Phillips Lovecraft (vagy röviden H. P. Lovecraft) a misztikus horror regények és novellák szerzői között kiemelkedő jelentőségű, munkássága – bár életében nem igazán ismerték el – számos későbbi alkotót megihletett, művei vagy azok egyes elemei (pl. a Necronomicon, a Cthulhu-mítosz) sokszor visszaköszönnek a popkultúrában is. 

A Lovecraft ​földjén egy novellás kötet, amely a novellákon keresztül lényegében egy lazán összefüggő történetet mesél el. Ruff kötete két szempontból tekinthető különlegesnek: egyrészről próbál meríteni Lovecraft műveinek sajátos, egyedi hangulatából, másrészről pedig történeteinek cselekményét az Egyesült Államokban, a szegregáció idején helyezi el. Ez utóbbi azért is érdekes, mivel Lovecraft – korában nem egyedülálló módon, de a mai sztenderdek szerint – rasszista világnézetet vallott, több munkájában is erősen negatív képet fest a színes bőrű emberekről (Ruff fricskája – ha egyáltalán annak szánta – ugyanakkor nem teljes, Lovecraft erősen homofób is volt, a homoszexualitás ugyanakkor igazából nem merül fel a kötetében, bár a tv sorozatban ez is visszaköszön).

Ebből fakadóan kicsit nehéz beazonosítani, hogy Ruff igazából mit is szeretett volna novelláival átadni, érzékeltetni: bár számos, lovecraft-i elemet használ fel (titkos társaságok, féltudományos-misztikus erők), ugyanakkor a mű hangulatában és stílusában nem idézi a főleg lassú történetépítéssel, szorongással, feszültségkeltéssel, finom utalásokkal, részletes leírásokkal operáló szerzőt. Novelláinak cselekményvezetése – talán az elsőt leszámítva, amely a legközelebb áll Lovecraft stílusához – gyors, a miszticizmus és feszült helyzetek ritkák és gyorsan tetőpontjukra érnek, elvétve vannak csak szorongásig feszített jelenetek. Így tehát nem világos, hogy Ruff Lovecraft előtt tisztelegni kívánt, esetleg a mai igényekhez adaptálni a már 80 éve elhunyt szerző stílusát, talán meg akarta mutatni, hogy a lovecrafti elemek egészen más történetvezetéssel is működőképesek, vagy csak görbe tükröt szeretett volna állítani a mester munkássága elé. Akárhogy is, Ruff részben, felületesen vett át elemeket Lovecraft univerzumából, a szerző stílusát ugyanakkor gyorsabb történetvezetésre cserélte, a kötet ebből fakadóan igen olvasmányos, és gyorsan elolvasható.

A kötet összesen kilenc novellát tartalmaz, amelyek több ponton kapcsolódnak egymáshoz, és végül egy lazán összefüggő, de teljes történetet mesélnek el. Az egyes novellák izgalmasak, az ’50-es, ’60-as évek Amerikája pedig érdekes hátteréül szolgál a cselekményeknek. A kilenc novellából három – a többihez viszonyítva – kiemelkedően jól sikerült, de sajnos a maradék hat (különösen az utolsók) hiányérzetet hagynak az emberben. A szegregációból fakadó, korabeli konfliktusokat igazából csak az első novella tudja kibontani. Mivel Ruff nem egységes regény, hanem inkább lazán kapcsolódó novellák formájában építette fel a kötetet, ezért bár a legtöbb karakter érdekes és jól felépített, igazából egyikük sem kerül mélységében kibontásra, minden novella csak az aktuális, központi karakterre fókuszál, az újból és újból megjelenő, korábban már megismert szereplők később pedig csak a cselekmény előrébb mozdítása érdekében jelennek meg. Különösen szembetűnő ez az első novella főhősénél, Atticus-nál, aki a kötet hátralévő részében – annak ellenére, hogy a történet kiemelt szerepet szán neki – egyszerű mellékszereplővé sikkad. Ugyancsak a szerkezetből fakadóan számos felvetett, és egyébként izgalmas részlet és kérdés elvarratlanul marad, ami nagyon szomorú: Ruff a történet alapjait megfelelően helyezi el, csak éppen nem fejezi be a házat, amit rá szeretett volna építeni.

De előfordulhat, hogy Ruff célja nem is egy 800 oldalas nagyregény megírása, hanem egy lovecrafti elemekkel megtűzdelt, könnyed, olvasmányos, szórakoztató, néha kicsit borzongató, de önmagát nem túl komolyan vevő történet megírása volt, ebben az esetben viszont teljesen elérte a célját, a kötet teljesen alkalmas arra, hogy az ember egy kicsit stílust váltson az olvasmányi között, és pár nap erejéig átlátogasson könnyebb horror világába, és egy kicsit elmélyedjen a lovecrafti nosztalgiában.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Több főszereplőnknek, köztük Atticusnak is a tudományos fantasztikum a kedvenc irodalmi műfaja. Mostani játékunkban emiatt a sci-fi népszerű képviselőit keressük. Az állomásokon megadott leírások alapján írjátok meg a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyvre gondolhattunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

A könyv, amit keresünk, 1959-ben jelent meg, amerikai író által. Hugo-díjas sci-fi regény, melyben az emberiség az űr meghódítására készül. Útjukat azonban óriásira nőtt, rovar szerű lények keresztezik, akik megkezdik a betolakodók kiirtását….

a Rafflecopter giveaway

Állomások

[Blogturné Klub]

10.30. Booktastic Boglinc

11.01. Spirit Bliss

11.03. Veronika’s Reader Feeder

11.05. Utószó

11.07. A szofisztikált macska

11.09. Olvasónapló

 

 

 

Leave a Reply