Pásztor Emma: Lokomoto társasjáték

Kiadó: Pagony Játékkiadó, 2023

Illusztrátor: Pásztor Emma

Játék tervező: Pásztor Emma

*Rendeld meg a játékot kedvezményesen!*

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Szépen ível felfelé a karriered: a kisvasúton kezdted, mint jegykezelő, majd ifjúként mozdonyt vezettél, később vasútmérnökként a pályatervezés csínját-bínját is kitapasztaltad, most pedig a Vasútfejlesztési Társaság igazgatója vagy! Csak rajtad múlik, hogy milyen hosszú fő- és szárnyvonalakat építesz ki, és azokra milyen értékes és különleges mozdonyokat szerzel be.

Legyél te a legügyesebb vasútihálózat-építő, és szerezd meg a kedvenc mozdonyaidat!

Véleményem

A Pagony Kiadó legújabb társasjátéka, a Lokomoto, a vonatok világába kalauzol el bennünket. Ez egy izgalmas és szórakoztató társasjáték, amely a stratégia és a versengés kombinációját kínálja és minden vasútimádó polcán ott van a helye.

A játék során a játékosok vasúthálózatok kiépítéséért versenyeznek, miközben ügyesen manővereznek az útvonalak tervezésével. A játék térkép-lapokból, vonatkártyákból, alakzatkártyákból és különböző színű filctollakból áll.  A játék elején minden játékos választ magának egy bizonyos színű filctollat, amivel vasútvonalakat kezdenek el rajzolni a térkép-lapra. Ha több, egymással összeérő szakasz kigyűlik, akkor azokat beválthatják vonatkártyákra és extra pontot ér, ha az alakzatkártyának megfelelő útvonalat sikerül megépíteni. A cél az, hogy a játék végén mi szerezzük meg a legtöbb pontot érő vonat- és alakzatkártyákat.

Nekünk nagyon tetszett ez a társasjáték. Az igazat megvallva eleinte kisebb kihívást jelentett a játékszabály értelmezése, mert elsőre kicsit bonyolultnak tűnt a többféle kártya, a filctollak és a térkép-lap, ami egyébként rengeteg izgalmas ábrát rejt. Viszont amikor elkezdtünk játszani, szinte azonnal átláttuk a játék mibenlétét, és rögtön magával rántott minket a játék izgalma: ki tud több vasútvonalat lefoglalni, ki tudja a legklasszabb mozdonyokat beszerezni és ki tudja a többieket beelőzni egy-egy pályaszakasz kiépítése során.

A játékmenet egyszerű, mégis kihívást jelentő, hiszen fontos a stratégiai gondolkodás és a taktika. A játék során előre kell gondolkozni, akár csapatban (valakivel összejátszva) dolgozni, és mivel folyton cserélődnek a lapok, nem árt, ha az ember újratervezni is képes, hiszen újabb és újabb kihívásokkal néz szembe a játékos. Sokszor előfordul, hogy borsot kell törni a másik orra alá ahhoz, hogy mi kerüljünk előnyösebb helyzetbe, így ezt a faktort mindenképpen érdemes számításba venni mielőtt leülünk egy közös játékra, mert a Lokomoto eléggé kompetitív.

 

Maga a játék nagyon igényes és szép, az illusztrációk pedig gyönyörűek. Fontos megemlíteni azt a szinte hihetetlen tényt, hogy a játék megalkotója és rajzolója, a fantasztikusan tehetséges Pásztor Emma csupán 14 éves, akinek a vasút iránti szenvedélye a gyermekvasúton töltött napjai során mélyült el. 

Összességében tényleg csak ajánlani tudom ezt a játékot, ami nem csak a család számára tud nagyszerű szórakozást nyújtani, de akár baráti összejövetelekre is ideális lehet, mert pörgős, izgalmas és olykor még vicces is tud lenni. A kiadó egyébként 8 éves kortól ajánlja, de talán egy kicsit nagyobbak számára még élvezhetőbb, nem is beszélve az igazi vonatkedvelőkről, akik már az első perctől garantáltan szeretni fogják, hiszen a magyar vasútvonalakról jól ismert mozdonyok (pl. Szergej, Taurus, Flirt, Usgyi) köszönnek vissza a kártyalapokról.

*Rendeld meg kedvezményesen!*

 

 

Leave a Reply