Rojik Tamás: Szárazság – Blogturné + Nyereményjáték

Rojik Tamás Young Adult regényében a klímakatasztrófa már nem a távoli jövő, hanem a jelen. A szerencsések, mint történetünk főszereplői Budapest belső kerületeiben élvezhetik fiatalságukat, ám az újabb katasztrófa elszakítja őket egymástól. Vajon mit hoz számukra a jövő? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a Magyarországon játszódó disztópiáról, de ne felejtsetek el játszani se! A turné végén megnyerhetitek a Tilos az Á könyvek kiadó által felajánlott két nyereménypéldány egyikét! 

Kiadó: Tilos az Á Könyvek

Oldalszám: 272 oldal

ISBN: 9789634106135

Műfaj: disztópia, young adult

Megjelenés éve: 2020

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Budapest, valamikor a 2050-es években.

Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni.

Dani, a magának való fiú és új osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak. Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, ha hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul.

Vajon sikerül Daninak Anikó nyomára bukkanni, és ha igen, képesek lesznek együtt megbirkózni a rájuk váró kihívásokkal? Mit kezdenek az új információkkal, amik alapjaiban rengetik meg a világukról alkotott elképzeléseiket?

Véleményem a könyvről

Az idei évben többször is igyekeztem kicsit kikacsingatni a megszokott zsánereimből vagy visszatérni olyan műfajokhoz, amiket évekkel ezelőtt nagyon szerettem, így a 2020-as olvasmánylistámon több fantasy, sci-fi és Rojik Tamásnak köszönhetően most már disztópia is helyett kapott. Kicsit félve vágtam bele a történetbe, főleg mert nem tudtam, hogy az elmúlt hónapok eseményei után hogyan fog tetszeni egy olyan regény, ami gyakorlatilag egy bizonytalan és katasztrofális jövőképet vázol fel elénk, de végül olyannyira képes volt magához láncolni ez a könyv, hogy alig tudtam letenni.

A történet a nem is olyan távoli jövőben, 2050-ben játszódik Magyarországon, amikor is a világot szárazság sújtja és teljes vízhiány fenyegeti. A technológia rendkívül előrehaladott, a gazdagabb rétegnek már önjáró autóik és hologramos számítógépeik vannak, de ugyanakkor már a gazdagok is csak elvétve engedhetik meg maguknak, hogy valódi húst és zöldséget szerezzenek be, helyette mindenki speciális energiaszeleteken él. Ekkor már Magyarországon is elviselhetetlenül melegek a nappalok, és rendszeresek a tornádók is. A heti vízfogyasztás 10 éves kor felett mindenki számára 10 percben van korlátozva, ezért a lányok is rövidre vágatják a hajukat, és a gyerekeknek minden reggel kötelező elmondani egy komputer előtt a vízfogyasztásra vonatkozó szabályokat. Budapest belső kerületeiben viszonylag jól élnek az emberek, azonban a peremen élő szegényebb réteg teljesen le van csúszva. Ők nem is juthatnak be a városba, egy alapbéren élnek és inkább a virtuális valóságba menekülnek.

Dani és Anikó a Környezetvédelmi Intézet iskolájának rajzszakörén barátkoztak össze, miután egy közös projekt során együtt kellett dolgozniuk. Talán azért is találják meg hamar a közös hangot, mert mindketten kilógnak egy kicsit a sorból. Dani egy kissé autisztikus fiú, aki bár tőmondatokban beszél és elsőre kicsit furcsának tűnik, de rendkívül tehetséges művész, Anikó pedig szabadidejében virágok rajzait szereti színezgetni, mert ezek már sajnos csak rajzokon létező növények, és emellett gitározni tanul, holott a hagyományos gitár már a múlté és emiatt mindenki furcsa szemmel néz rá.

Egy nap aggasztó hírek jutnak el hozzájuk Dani nagybátyjától, aki beépített ügynökként dolgozik, ami szerint hamarosan elfogyhat a víz, ráadásul a peremen élők elkezdtek lázongani és megpróbálnak betörni a városba. Bár Dani családja próbál felkészülni a katasztrófára, amikor mégis bekövetkezik az elkerülhetetlen esemény, akadályok sorával kell szembenézniük, ráadásul Dani és Anikó az ország két pontján reked. Dani elindul, hogy felkutassa a lányt, aki iránt egyre mélyebb érzelmeket kezd el táplálni, azonban az út közel sem veszélytelen…

Nagyon friss és izgalmas volt ez a regény, és emellett nagyon elgondolkoztató is. Bevallom, elég ijesztő az a jövőkép, amit a könyv lefestett, de az a szomorú igazság, hogy számos eleme nagyon is hihető volt. Azért őszintén remélem, hogy ránk és a gyerekeinkre más jövő vár majd.  Nagyon tetszett a szerző stílusa, és csak úgy peregtek a lapok a kezeim között. A szereplőket is igazán megkedveltem, és a szerző által megalkotott világ is kiemelkedően jól volt felépítve. Nagyon jó ötlet volt a belső- és a peremkerületek közötti feszültség a könyvben, és tetszett a pánt és a virtuális világba való menekülés ötlete is, ami egy picit a Ready Player One című könyvet juttatta az eszembe, amit szintén nagyon szerettem.

Összességében nagyon tetszett ez a regény, és az idei év egyik legkiemelkedőbb könyve volt számomra. Ez volt az első könyvem a szerzőtől, de biztosan nem az utolsó. Én őszintén ajánlom! 

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Mivel a regény fontos részét képezi a klímakatasztrófa, úgy gondoltuk, hogy a játékunk is ezzel kapcsolatos lesz. A ti dolgotok annyi, hogy egy picit elmerüljetek a témában, és megoldjátok az egyes állomások feladatait! Annyit segítünk, hogy mindenhol zárójelben jelezzük, mi a feladatotok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

“Évről-évre korábbi dátumra esik a túlfogyasztás világnapja,  az emberiség alig több mint fél év alatt elhasználta a Föld erőforrásait.”  (Igaz vagy Hamis?)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista 

[Blogturné Klub]

07/13 – Könyvvilág

07/15 – Kelly és Lupi olvas

07/17 – Sorok között

07/19 – Hagyjatok! Olvasok!

07/21 – Veronika’s Reader Feeder

07/23 – Könyv és más

07/25 – Spirit Bliss Sárga könyves út

07/27 – Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

Leave a Reply