Ruta Sepetys – Salt to the Sea – Tengerbe ​veszett könnyek

Fülszöveg

A háború a végéhez közeledik Kelet-Poroszországban. Több ezer kétségbeesett menekült igyekszik a szabadság felé.
Viszik magukkal a szenvedés és megpróbáltatás terhét, remélve, hogy egy jobb élet vár rájuk. De vannak páran, akik rejtegetnek valamit…

Három élet, három sors keresztezi egymást: Joanáé, a szép és segítőkész litván nővéré, aki súlyos bűntudattal küzd; Floriané, a titokzatos fiatalemberé, aki mindenáron szeretné eltitkolni valódi kilétét, és Emiliáé, a várandós lengyel lányé. Egyetlen közös van bennük: menekülniük kell. Joana, Florian és Emilia úti célja a kikötő, ahol a Wilhelm Gustloff hajóra akarnak feljutni, amely civileket és sebesült katonákat menekít a front elől. A biztonság felé megtett minden lépéssel egyre erősebbek, bátrabbak és egyre jobban bíznak egymásban. A szerelem, az összetartozás és az emberség érzéseibe kapaszkodnak. De ezzel együtt egyre sebezhetőbbé is válnak.

Már úgy tűnik, hogy közel járnak a szabadsághoz, amikor megtörténik a tragédia. Nem számít sem nemzetiségi hovatartozás, sem kultúra, sem rang; a fedélzeten lévő mind a tízezer embernek – felnőtteknek, gyerekeknek – ugyanazért kell harcolni: a túlélésért.

“A bűn egy vadász.
A remény egy vadász.
A szégyen egy vadász.
A félelem egy vadász.”

A legnagyobb vadász mégis maga a háború. És a több millió ember, mint rettegett vadak, életüket menteni próbálva bujkálnak és menekülnek a puskacsöve elől. Ennek a vadásznak azonban sok fegyvere van, nemcsak a puskák és bombák. A hideg. A félelem. Az éhség. De főként a bizonytalanság, hogy nap végén vajon melyik oldal lesz a nagyobb ellenség?

Nagyon különleges volt ez a könyv, és még nem olvastam ehhez hasonlót. A kötet négy szemszögből íródott, és minden fejezet legfeljebb 3 oldal hosszúságú volt, amit először talán meg kellett szokni, de tényleg nagyon egyedivé tette a narrációt. Azt hiszem, a legtöbben hallottuk a történeteket a második világháború borzalmairól, én főleg a nagyszüleimtől, hiszen nagypapám is a frontokon harcolt, majd négy évet töltött orosz fogságban, de a Kelet-Poroszország-i menekülésről és a Wilhelm Gustloff történetéről bevallom őszintén, hogy most hallottam először. És megdöbbentem.

Ez a könyv életek története. Egy litván nővér. Egy rejtélyes porosz férfi. Egy vak lány. Egy téveszmékkel küzdő személyiségzavaros. Egy csellengő kisfiú. Egy lengyel serdülő lány. Egy suszter. Egy óriás. És több ezer jobb világot kereső kétségbeesett lélek, akik a reménysugarat egy hajóútban látják.

A szereplőket még így, egy-két oldalas fejezetek során is meg tudtam kedvelni, és nagyon-nagyon izgultam értük. A könyv különleges stílusa tetszett, talán az egész kötet lelke ez volt, és az írónő a regény végén leírja azt az eszméletlen kutatómunkát, amit a könyv megírása előtt végzett. Ritka az, hogy valaki ennyi helyre elutazzon, és ennyi embert és családot felkeressen azért, hogy hiteles lehessen a történet, amit leír. Minden elismerésem. A Borostyánszoba rejtélye úgy gondolom, hogy kiváló szál volt a könyvben, és nagyon tetszett. Szentpéterváron (Puskinban) láttam a másolatot, és már az is lélegzetelállító volt, nem is csodálkozom, hogy a világ nyolcadik csodájaként emlegették az eredeti szobát. És ki tudja, talán a Balti-tenger fenekén, vagy egy vár alatti rejtekhelyen egyszer majd tényleg megtalálják… 

Valóban kiemelkedő volt ez a kötet, és úgy gondolom, hogy a Goodreads Choice Awards első hely igazán megérdemelt díj volt. Ez volt az első könyvem Ruta Sepetys-től de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó. Őszintén ajánlom.

Kedvenc idézeteim a könyvből

“Amikor azt hinnéd, hogy ez a háború elvett tőled mindent, amit szerettél, találkozol valakivel, és rájössz, hogy még tudsz valamit adni.”

“Vajon a háború tett minket gonosszá, vagy csak felébresztette a bennünk eleve ólálkodó gonoszt?”

“Az anya biztonság. Az anya vigasz. Az anya az otthon. Az a lány, aki elveszti az édesanyját, hirtelen kis csónakban találja magát, viharos óceánon.”

“Per aspera ad astra, Papa, súgtam. „Göröngyös út vezet a csillagokig.”

“Sírtam mert nem volt cipőm, aztán találkoztam egy emberrel, akinek lába nem volt.”

“A háború katasztrófa. Jóvátehetetlenül szétszakít családokat. De akik eltávoztak, nem feltétlenül vesztek el.”

“Joana Vilkas, a lányod, a húgod. Só a tengerben.”

“Milyen ostobák vagyunk, amikor azt hisszük, hogy erősebbek lehetünk a tengernél vagy az égnél.”

Synopsis

Winter, 1945. Four teenagers. Four secrets.

Each one born of a different homeland; each one hunted, and haunted, by tragedy, lies…and war.

As thousands of desperate refugees flock to the coast in the midst of a Soviet advance, four paths converge, vying for passage aboard the Wilhelm Gustloff, a ship that promises safety and freedom.

Yet not all promises can be kept.

Inspired by the single greatest tragedy in maritime history, bestselling and award-winning author Ruta Sepetys (Between Shades of Gray) lifts the veil on a shockingly little-known casualty of World War II. An illuminating and life-affirming tale of heart and hope.

My Review in English

“Guilt is a hunter.
Fate is a hunter.
Shame is a hunter.
Fear is a hunter.”

But the biggest hunter is war itself. And millions of people like dreaded wild animals are trying to save their lives by fleeing and hiding from its gun barrel. But this hunter has a lot of weapons, not just guns and bombs. The cold. The fear. The hunger. But mostly, the uncertainty that at the end of the day which side will be the bigger enemy?

It was so unique! I’ve never read anything like this before. It alternated between 4 POVs and each chapter was only 1-3 pages lengths at tops. At first it was a little strange and I had to get used to it, but it made the narration truly special. I think all of us heard stories about the horrors of WWII, mostly from our grandparents. My grandpa also fought on the fronts and he was in captivity for four years, but to tell the truth I’ve never heard about the story of Wilhelm Gustoff and about what happened in East Prussia. And I was shocked.

This book is about lives. A Lithuanian nurse. A mysterious Prussian man. A blind girl. A sociopath German, struggling with delusions. A wandering boy. A Polish teenager girl. A shoemaker. A giant. And thousands of desperate souls seeking for a better world, seeing the only glimmer of hope in a ship voyage…

The characters could get close to my heart even during these 1-2 pages length chapters and my heart ached for them so much! I truly loved the writing style and I also found impressive how much research the author did for this book. It’s exceptional how many places she visited and how many families and people she reached out to during her writing process to make this story truly authentic. It really amazed me.

I think that the mystery of the Amber room in the plot was amazing! I truly loved it! I had a chance to see the replaced amber room in St. Petersburg (Puskin) a few years ago and it was so breathtaking. I’m not surprised at all that the original room was referred as the world’s eighth wonder. And who knows, maybe it really is just waiting on the bottom of the sea or a hidden in a place under a castle to be found…

This book was truly exceptional and its win of the Goodreads Choice Awards was well deserved. This was my first book by the author but definitely not the last. I highly recommend it!

My Favorite Quotes From the Book

“War is catastrophe. It breaks families in irretrievable pieces. But those who are gone are not necessarily lost.”

“What had human beings become? Did war make us evil or just activate an evil already lurking within us?”

Per aspera ad astra, Papa,‘ I whispered. Through hardship to the stars.”

“Your daughter, your sister. She is salt to the sea,”

“War had bled color from everything, leaving nothing but a storm of gray.”

“Mother was comfort. Mother was home. A girl who lost her mother was suddenly a tiny boat on an angry ocean. Some boats eventually floated ashore. And some boats, like me, seemed to float farther and farther from land”

“I wept because I had no shoes,
until I met a man who had no feet.”

“How foolish to believe we are more powerful than the sea or the sky.”

5 – Salt to the sea – Stars

Official Book Trailer

Ruta Sepetys introduces Salt to the Sea

About the Author

Ruta Sepetys was born and raised in Michigan in a family of artists, readers, and music lovers. As an author of historical fiction, Ruta is drawn to stories of strength through struggle. Her award-winning debut novel, “Between Shades of Gray” was inspired by her family’s history in Lithuania and is published in 45 countries. Her second novel, “Out of the Easy” is set in the French Quarter of New Orleans in 1950, and her third novel “Salt to the Sea” exposes one of the greatest hidden disasters of World War II. Ruta lives in a treehouse in the hills of Tennessee.

 www.rutasepetys.com
www.facebook.com/rutasepetys
www.twitter.com/rutasepetys

One thought on “Ruta Sepetys – Salt to the Sea – Tengerbe ​veszett könnyek

Leave a Reply