Sara Gruen – Water for Elephants – Vizet az elefántnak

*For the English version please scroll down*

Fülszöveg

Bár nem szívesen beszél emlékeiről, ezek makacsul megülik a kilencvenegynéhány éves Jacob Jankowski elméjét. Emlékek saját fiatalkoráról, amikor a sors egy roskatag vonatra vetette, melyen a Benzini testvérek világhíres cirkusza bolyongott Amerikában. Emlékek egy olyan világról, amelyet szörnyszülöttek és bohócok népesítettek be, amely tele volt csodákkal, dühvel, szenvedéssel és szenvedéllyel; egy világról, amelynek megvannak a maga logikátlan szabályai, sajátos életformája, s ahol a halál is a maga módján kopogtat. A cirkusz világa ez, amely Jacob Jankowski számára egyszerre jelentett megváltást és pokoljárást. Jacob azért került be ebbe a világba, mert elhagyta a szerencséje. Árván és egyetlen garas nélkül nem tudta, mihez kezdjen, mígnem rá nem talált erre a gőzerővel hajtott „bolondok hajójára” a nagy gazdasági világválság idején.

Véleményem a könyvről

A cirkusz egy varázslatos illúzió. Néhány órára elhiteti velünk, hogy nem létezik gravitáció, hogy a vadállatok ártalmatlanok és bármit megtesznek egy embernek, és hogy azalatt a néhány óra alatt bármi megtörténhet… De a színfalak mögött a varázslat elhalványul, és a valóság már közel sem olyan csillogó és fényes. Az 1930-as években, a nagy gazdasági világválság idején, ahogy mindenki más, a cirkuszok is küzdöttek az életben maradásért. Sara Gruen regénye ebbe az időszakba repít el bennünket a Benzini testvérek világhíres cirkuszának színfalai mögé, ahol egy fiatal fiú, aki elveszítette a jövőjét, új életre talál. Azonban hamar rá kell döbbennie, hogy a cirkusz világa olykor kegyetlen, és az általa kínált álom csupán hamis ábránd.

A történet két idősíkon játszódik. A jelenben Jacob Jankowski már 90 vagy 93 éves (ő maga sem tudja pontosan). Egy idősek otthonában éli magányos, keserű és kissé szomorú életét. Az ő visszaemlékezésein keresztül pillantunk be a múltba, ahol megtudhatjuk, hogy 23 évesen hogyan került bele a cirkusz világába, és hogyan vált részesévé a világ leghírhedtebb cirkuszi eseményének.

A múlt fejezeti 1930-ban veszik fel a fonalat, amikor is a 23 éves Jacob Jankowski a Cornell egyetem állatorvosi szakán közvetlenül a záróvizsgái előtt egy autóbaleset során elveszíti szüleit. Egyetlen pillanat alatt összeomlik addigi élete, és ettől a perctől kezdve már semmi nem számít. A tragédia során nem csak a családját veszíti el, de egy jelentős banki adósság miatt a tetőt is a feje felül. Reményvesztetten, szinte magánkívüli állapotban indul el a sínek között, úticél és irány nélkül, amikor egy vonat zajára lesz figyelmes. Hirtelen döntéstől vezérelve pattan fel a vonatra, amely elhatározása örökre megváltoztatja az életét, ugyanis a szerelvény nem csak egy másik helyre, de egy másik világba, a cirkusz világába repíti el őt.

Csodálatos volt ez a történet, és talán nem is árulok el nagyon titkot azzal, hogy új kedvencet avattam vele. Gyönyörű és izgalmas volt, kiemelkedő karakterekkel, és lebilincselő írásmóddal. Talán ami legjobban tetszett a könyvben az az, hogy az írónő milyen lenyűgöző részletességgel volt képes bemutatni a cirkuszi előadásokat, hogy szinte úgy éreztem, hogy én is ott vagyok a nézők sorában, ugyanazt az izgalommal teli várakozást átélve. Rosie, az elefánt volt a kedvencem az egész könyvben, nagyon tetszett, ahogy az írónő igazi személyiséget adott neki, és nagyon a szívemhez nőtt a történet során. Az, ahogy az állatokkal és a munkásokkal bántak a regényben olykor gyomorforgató volt, de azt hiszem igazán realisztikus képet festett arról, hogy nem is olyan régen milyen is volt a színfalak mögött egy cirkusz élete.

Bevallom őszintén, hogy a múlt fejezeteit sokkal jobban szerettem, mint a jelent. Értettem, hogy mi volt az írónő célja azzal, hogy az öreg Jacobot ennyire keserűnek és kellemetlen természetűnek formálta meg, mégis ezeknél a fejezeteknél már alig vártam, hogy végre ismét a múltban legyünk.

2011-ben jelent meg a könyvből készült film, amely akkor levett a lábamról, így amikor most évekkel később lehetőségem nyílt rá, alig vártam, hogy végre könyvben is elolvashassam a történetet. Nagyon érdekes, mert a könyv elolvasása után újra megnéztem a filmet, és másodjára már közel sem volt akkora élmény, mert csak így tűnt fel, hogy a könyv végéről egy egész nagy rész kivágásra került a filmből, ami egy kicsit csalódás volt. Azért még így is tetszik. 🙂

Összességében tényleg csodálatos volt ez a regény, és mindenkinek ajánlom, aki szeretne utazást tenni a múltba, és bepillantást nyerni egy vándorcirkusz életébe.

Kedvenc idézeteim a könyvből

“Ha két embert egymásnak szánt a végzet, semmi nem választhatja el őket.”

“Az öregkor rettenetes tolvaj. Épp amikor rájönnél az élet ízére, kirúgja alólad a lábadat, és meggörnyeszti a hátadat. Fájdalmakkal tölti meg a tagjaidat, eliszaposítja a gondolataidat, és alattomosan rákot plántál a házastársadba.”

“Valójában nem is felejtettem olyan sokat. Inkább úgy mondanám, feladtam, hogy nyomon kövessem a világ folyását.”

“Valójában nem is felejtettem olyan sokat. Inkább úgy mondanám, feladtam, hogy nyomon kövessem a világ folyását.”

  

Synopsis

Winner of the 2007 BookBrowse Award for Most Popular Book.

An atmospheric, gritty, and compelling novel of star-crossed lovers, set in the circus world circa 1932, by the bestselling author of Riding Lessons.

When Jacob Jankowski, recently orphaned and suddenly adrift, jumps onto a passing train, he enters a world of freaks, drifters, and misfits, a second-rate circus struggling to survive during the Great Depression, making one-night stands in town after endless town. A veterinary student who almost earned his degree, Jacob is put in charge of caring for the circus menagerie. It is there that he meets Marlena, the beautiful young star of the equestrian act, who is married to August, the charismatic but twisted animal trainer. He also meets Rosie, an elephant who seems untrainable until he discovers a way to reach her.

Beautifully written, Water for Elephants is illuminated by a wonderful sense of time and place. It tells a story of a love between two people that overcomes incredible odds in a world in which even love is a luxury that few can afford.

My Review in English

Circus is a magical illusion. For a few hours it makes you believe that gravitation does not exist, that wild animals are harmless and they would do anything for a person and that during that few hours everything is possible… But behind the curtains the magic fades and the reality is not nearly as glossy and shiny. In the 1930s during the economic downfall called the Great Depression, like everybody else, the circuses also fought to stay afloat. Sara Gruen’s novel takes us on a journey to this hard time, behind the scenes of The Benzini Brothers Most Spectacular Show on Earth, where a young man lost his future and found a new one. But he has to realize soon that the world of the circus sometimes can be cruel and the dreams that it offers are only false reveries.

The story alternates between past and present. In the present Jacob Jankowski is already 90 or 93 years old (he doesn’t know himself), and he lives in a nursing home as a lonely, sad and a slightly bitter old man. We can learn about his life through his flashbacks of the past, where we can learn how he got into the world of circus at age 23 and how he became a part of the world’s most famous circus disasters of all time.

The past picks up at 1930, when the 23 years old Jacob Jankowski loses his family in a car accident, just days before his Veterinary Medicine final exams at Cornell University. His world falls into pieces in one second and from this point nothing matters anymore. In this tragedy he not only lost his family but also the roof from above his head since his family has accumulated a major bank debt. He starts to walk along the rails at a hopeless, numb state without direction or destination, when he notices that a train is coming. With a sudden decision he jumps the railroad car which decision changes his life forever, since the train takes him not just to another place but to another world, the world of the circus.

This was a wonderful story, and it became a new favorite for me. It was beautiful and thrilling with outstanding characters and captivating writing style. Maybe what I loved in the story most, how the author could describe the acts of the show on an extremely detailed way. It felt like I was there in the audience feeling the same excitement as them. Rosie, the elephant was my favorite character in the whole book, and I really liked how the author gave a true personality to her. The way how the animals and workmen were treated in the book was sometimes sickening but I think it painted a really realistic picture how was the life of the circus not a really long time ago.

To tell the truth I loved the chapters of the past so much more than the present’s. I understood why the author gave the old Jacob so bitter and unpleasant personality, still I couldn’t wait to read the chapters of the past.

I saw to movie first that was made from the book back in 2011 and it swept me off my feet. Now, when I re-watched the movie after I read the book I wasn’t nearly as impressed after I realized they cut out a big part from the end of the book. But I still like it. 🙂

Overall it really was wonderful and I highly recommend to everyone who wants to make a trip to the past, and get a glimpse the life of a circus.

 

My Favorite Quotes From the Book

“When two people are meant to be together, they will be together. It’s fate.” 

“Life is the most spectacular show on earth.” 

“When will people learn that just because you can make something doesn’t mean you should?” 

“Age is a terrible thief. Just when you’re getting the hang of life, it knocks your legs out from under you and stoops your back. It makes you ache and muddies your head and silently spreads cancer throughout your spouse.” 

“I stare at her for a long moment. I want to kiss her. I want to kiss her more than I’ve ever wanted anything in my life.” 

5 – Spectacular – Stars

  

About the Author

Sara Gruen is the #1 New York Times and USA Today bestselling author of five novels: AT THE WATER’S EDGE, APE HOUSE, WATER FOR ELEPHANTS, RIDING LESSONS, and FLYING CHANGES. Her works have been translated into forty-three languages, and have sold more than ten million copies worldwide. WATER FOR ELEPHANTS was adapted into a major motion picture starring Reese Witherspoon, Rob Pattinson, and Christoph Waltz in 2011. 

She lives in Western North Carolina with her husband and three sons, along with their dogs, cats, horses, birds, and the world’s fussiest goat.

WEBSITE  TWITTER  FACEBOOK 

 

Leave a Reply