Seth King – Honesty – ARC Review

Synposis

A radiant story of first love and self-acceptance for fans of John Green, Jandy Nelson, and Rainbow Rowell

“Maybe we weren’t meant to collide. Maybe we were meant to explode.”

As a closeted teenager in the Deep South with a holy-roller father and the scars to prove it, bookworm Cole Furman has resigned himself to experiencing life and love only within the pages of his favorite novels. But after Nick Flores seems to walk off a page and starts to rewrite his story, Cole finds his dreams spinning into a dazzling – and complicated – reality.

If you have ever found yourself on the wild breathless thriller ride that is young love, Honesty will rip you back again in screaming color.

elválasztó

*ARC was kindly provided by the Author in exchange for an honest review.*

Véleményem a könyvről

Nemrégiben olvastam egy értékelést, amiben valaki azt írta, hogy „Kell nekem egy olyan póló, hogy ’Elolvastam egy Seth King könyvet, és túléltem!’” Akkor ezen jót mosolyogtam, de őszintén úgy érzem, hogy most én is beállnék a sorba azért a pólóért. 🙂 Seth King ismét egy gyönyörűségesen megírt kötettel ajándékozott meg, és ismét összetörte a lelkemet.

Úgy gondolom, hogy az alapötlet zseniális volt. A főszereplő Cole egy fotós, akinek van egy blogja, az “Honesty”. Ennek lényege, hogy ismeretlen embereket szólít le véletlenszerű helyeken, és beszélget velük. A beszélgetés során megkéri őket, hogy nyissák fel számára a lelküket, és meséljék el a szívük legmélyének legféltettebb titkait. Ezekből az anonim vallomásokból készít posztokat, és teszi fel az oldalára, amelynek már több tízezer követője van. Cole a virtuális világban híres személy, nemzeti újságokban írnak róla, és mindenki ismeri az oldalát, de a valóságban ő is csak egyike azoknak az embereknek, akik a titkaikkal együtt elrejtik magukat a világ elől.

Ez a történet Cole-ról és az ő első igazi szerelméről szól, egy gyönyörű zöld szemű fiúról, aki egyszerre adja neki a magasságot és egyszerre taszítja a mélybe. Cole és Nicky Amerika déli részén élnek, ahol a melegek kérdése tabu és elutasított. A történet során végigkövethetjük a szerelem csodáját, ugyanakkor Cole és Nicky küzdelmét a világgal, ahova nem illenek be, és ami jogának érzi, hogy megmondja, hogy kit szerethetünk. Küzdenek önmagukkal, a démonaikkal, az intoleráns családjukkal, a kétségbeeséssel és a félelemmel, hogy mi történne velük, ha a világ megtudná, hogy mások. Ez a történet többször egymás után kitépte a szívemet és egyszerre éreztem mindazt a boldogságot és mindazt a mélységet, amit Cole és Nicky átélt.

Ez a könyv őszinte és nyers volt, ugyanakkor ismét gyönyörű szépirodalmi csomagolásban lett tálalva. Véleményem szerint, Seth King az egyik legtehetségesebb kortárs fiatal szerző. Csodálatos írásmódja van, és manapság nagyon-nagyon ritka, hogy egy-egy író ilyen magas színvonalú könyveket adjon ki a kezéből. És igen, talán nem volt tökéletes ez a könyv, és szívem szerint talán én nagyobb hangsúlyt fektetettem volna a blogra, és talán egy picit lassú volt a történetvezetés, de egyszerűen nem tudok elmenni amellett a csoda mellett, ahogy az író kiöntötte a szívét az oldalakra, ahogy a szavaival adott egy darabkát a lelkéből. És azt hiszem ez az, amire nem minden író képes. Seth King minden egyes könyvébe valami olyasfajta mélységet tud beletenni, ami nagyon ritka, és egyszerre megdöbbentő. Amikor a könyveit olvasom, sokszor úgy érzem, mintha tilosban járnék, mintha most tudnám meg a legmélyebb titkait. És Seth King az egyetlen szerző, akinek minden egyes alkalommal sírok az utószavain. Mert mindig őszinték.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy megértem min megy át egy fiatal, amikor küzd a belső érzéseivel és önmagának elfogadásával, de azt hiszem, hogy ez a könyv egy lépéssel közelebb segített ahhoz, hogy egy picit megértsem ezt az elképzelhetetlenül nehéz helyzetet, és az írónak ez is volt a célja. Hogy szóljon a világhoz, hogy szóljon a fiatalokhoz, és szóljon azokhoz, akik nem látják a kiutat a világ által meghatározott skatulyákból.

Ez a könyv nem egy kis könnyű olvasmány. Azt hiszem, hogy talán másabb is volt, mint a piacon lévő sok cukorba csomagolt ilyen témájú könyv. Mert ez a könyv fájdalmas és nyers, de ugyanakkor nagyon-nagyon valódi.

elválasztó

My Review in English

I don’t know if I will ever read a Seth King book that will not rip me apart. He gave us a beautifully written story again, but a kind of book which broke my soul to its foundations.

I think the base of the story was brilliant. The main character Cole is a photographer who has a blog named ‘Honesty’. The site is composed by confessions of strangers who he meets on the streets or in random places. If he sees something in someone’s eyes, he sits down talking with them and after a matter of time they tell him their deepest secrets, their confessions that nobody knows, and he posts these on his site anonymously. The ‘Honesty’ already has thirty-three thousand fans and he is really famous in the virtual world, but in the reality he is also one of the people who are living in the dark, and in fear with their hidden secrets.

This story is about Cole and his first true love, a beautiful boy with galaxy eyes, who gives him the very high and at the same time pushes him to the depth. Cole and Nicky live in the South, where homosexuality is still taboo and rejected. In the story we can follow through the wonder of their love and at the same time the struggle of Cole and Nicky against the word where they not fit in,  the word what feels its right to tell everybody who we can or cannot love. They fight against themselves, their daemons, their intolerant family, their desperation and their fears that someone will realize that they are a little different. This story tear out my heart again and again and I felt all the joy and all the deepness that Cole and Nicky lived through.

This book was raw and honest, but packed in beautiful, poetically written package. I think Seth King is one of the most talented young contemporary authors. He has an amazing writing style and nowadays it is pretty rare to an author writing such a high level as he. And maybe this book wasn’t perfect, maybe I would focus a little more on the blog and maybe the pace of the storytelling was a little slow, but I just can’t get past the wonder that he poured his heart out to the pages, that he gave away a piece of his soul for his readers with his beautiful words. And I think this is something not every author can accomplish. Seth King always manages to put some kind of deepness into his books and it is really rare and astonishing at the same time. When I read his books I always feel as if I am trespassing, as if I just figured out his deepest secrets. And he is the one and only author who always makes me cry with his postscripts. Because they are always honest.

I would lie if I said that I understand what are these young souls going through struggling with their own feelings and accepting themselves, but I think maybe with this book I stepped a little closer to understanding it, and I think that was the whole point of the author. To speak to the word, to speak to the youth and to speak to the people who don’t see any way out from the labels defined by the world.

This book is not an easy read and maybe a little different from the lot of sugarcoated books on the market in this genre. Because it was painful and raw, but it was very real.

elválasztó

My Favorite Quotes From the Book

“I took a deep, nervous breath. “Do you read?” I asked him.
“I do. Not as much as I’d like, but I definitely do. Books give me tickets to worlds that are so much better than this shitty one we have to live in. And you?”
“Of course,” I said. “It’s like dancing with the world without ever leaving your own mind.”

“When he saw that it was me, he seemed to hold onto my gaze for a second longer than was necessary. I grasped onto every second of it, of course, as the colors exploded. He was neon purple, blazing orange, vivid yellow, burning red. That’s what I saw when I looked at that boy: all of the colors.”

“Our love may have existed inside a snow globe, now and forever, isolated and pristine and shut off from the rest of the world by our collective fear and shame and self-doubt, but I could still shake us up and let the memories fall on my shoulders and cover me like snow. Because snow turned to water, and water cleansed you, purified you, baptized you, remade you…”

“As I watched him, something dropped in me, sank in my chest like a stone plummeting through the water of a cold lake, and that’s when I knew the million different times I’d told myself I didn’t love this boy had simply been a million different lies.”

“Well tell me what this thing is, then,” Nicky said, sounding almost nervous. “And I don’t want the Hallmark answers, either. Hallmark was never us. Don’t give me the clichés. Don’t tell me I mean the world to you.”
“Okay,” I said, a smile exploding onto my face. “You mean the moon to me, then.”
For a few seconds there was just silence. “Okay,” Nicky finally said. “I’ll take the moon.”

“When people failed me, books always stepped in. They would never rearrange my bones and change me, then leave me standing there, different and alone. And if books did tear up my soul, I could always turn the last page and be reminded I was only daydreaming. But I couldn’t turn this page. His page.”

4.5- “I’ll take the moon.”- Stars

4,5 stars

honesty2

GoodReads-Iconamzn_USamzn_uk

A Special Note to Readers From Seth King

This article was posted on Daily News and it truly made me cry. Just click on the logo to read it.

 Képkivágás

12522926_1699479276976329_431352969784945899_n

About the Author

Seth King is a 1910602_1715503148707275_86456620270066307_ntwenty-five-year-old American author. He enjoys reading, writing, traveling, and spending time with his family. He lives in Florida.

FACEBOOK   TWITTER

 

 

2 thoughts on “Seth King – Honesty – ARC Review

Leave a Reply