Stanisław Lem: Kiberiáda – Blogturné + Nyereményjáték

Stanisław Lem sci-fi klasszikusa új kiadásban jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában, mi pedig kapva kaptunk az alkalmon, hogy közelebbről megismerkedjünk vele. Tartsatok három bloggerünkkel a robotok különleges világába, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

Kiadó: Móra, 2021

Oldalszám: 432, puhatáblás

ISBN: 9789634869245

Eredeti cím: Cyberiada

Fordító: Murányi Beatrix

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

A nálunk igen népszerű író könyve a robotok világába visz – erre utal a könyv címe is. Délceg acéllovagok, szerelmes robotkirályfiak, nyikorgó vasremeték, elektronikus boszorkányok, okos és buta, hiú és szeszélyes számítógépek a hősei Stanisław Lem vidám és hátborzongató csúfondáros és poétikus meséinek. Ebben a kibernetikus csodavilágban zsarnok gépkirály csatázik holdbéli elektrosárkánnyal vagy algoritmikus fenevaddal, robotvitézek hajszolják kozmoszszerte a titokzatos, kocsonyás testű sápatagot, akiben az emberre ismerhetünk, s a két tudós robotmérnök varázslatos gépeket épít távoli csillagok királyai és zsiványai számára. Voltaire filozófiai meséinek modern utódai ezek a játékos, ironikus történetek. Tündérmese, legenda, pajzán novella, lovagregény, széphistória vagy pikareszk kaland tarka műfaj-álruhájában, humoros és groteszk ötletek tűzijátékának fényével világítják meg az atomkorszak filozófiai, társadalmi, tudományos és erkölcsi problémáit.

Véleményem

Stanisław Lem kétségtelenül az európai XX. századi sci-fi irodalom egyik állócsillaga, a mindentudó Wikipedia szerint könyvei 41 nyelven, több mint 27 millió példányban keltek el. A Móra kiadó gondozásában, a Móra Klassz sorozat keretében megjelent „Kiberiáda” című antológiakötet Lem két könyvét, az „Amit a robotok mesélnek” és a „Kiberiáda” című munkákat foglalja magában.

Nagyon örültem, amikor először a kezembe vettem ezt a könyvet, hiszen a kötet igényes és a témához illő borítóban érkezett, és úgy gondolom, hogy a korai sci-fi rajongói örömmel tehetik majd fel a polcukra. Ahogy korábban említettem a kötet két részből áll, és a könyvben szereplő novellákban az a közös, hogy főhősei mind robotok, az emberek gyakran kifejezetten csak egy-egy negatív vendégszereplés erejéig, vagy ősi legendák antihőseiként jelennek meg a történetekben. Ugyanakkor bár a főszereplők többnyire fémből vannak, ám szélsőségesen antropomorf tulajdonságaik miatt mégis mindig valamilyen emberi kérdést vetnek fel. Robotjaink esznek, isznak, megöregszenek és akár meg is halnak, irigyek vagy nagylelkűek, becsvágyóak vagy lusták, bátrak vagy éppen gyávák. Lem – még ha a téma miatt közvetetten is – mindig valamilyen időtlen és emberi jelenséget vesz górcső alá a kötetben szereplő munkáiban, jellemzően elgondolkodtató vagy gúnyos, humoros – néhol egészen irodalomtudományi és történeti értelmében parodisztikus módon.

Ugyanakkor előre szeretném jelezni, hogy ezt a könyvet annak ismeretében kell kezébe vennie az olvasónak, hogy nem a kortárs sci-fi irodalom sokszor már szinte realisztikus, a végletekig kigondolt és felépített világa fog a szemei elé tárulni. Lem történetei szinte kivétel nélkül középkori (vagy talán inkább középkorias) felütésűek, robotlovagokkal, robothercegnőkkel, robotparipákkal és robotsárkányokkal fogunk találkozni, néha pedig már népmesei elemekkel dolgozik a szerző, a sci-fi elemek sokszor csak díszletként szolgálnak, a konfliktushoz és tanulsághoz érdemi közük igazából nincsen.

Szeretném kiemelni Murányi Beatrix fordítását. A Kiberiáda, nem túlzás, telis-tele van a témához fabrikált, hol tréfás, hol furcsa, műszavakkal (Minerál-Generális, krionidák, uránfülek, palládiumbástya, sugárgubó), nevekkel (Tricefalosz Arboridosz, Rézfejű Analcimander, Automáté) szójátékokkal, szóviccekkel, ezek magyarra ültetése emberfeletti munka lehetett és lektor legyen a talpán, aki ilyen szavak sötét erdejében ki tudta gyomlálni a (helyes)írási hibákat.

Szívmelengető, hogy a Móra kiadó nem hagyta elhalványulni Lem munkásságát, és a jelen kiadásban elérhetővé tette az európai sci-fi irodalom ezen alapművét a mai olvasók számára is. Aki pedig nem hiszi, az hiperűrugorjon utána. 🙂

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

 

Nyereményjáték

Ismerjük meg közelebbről Stanisław Lem műveit! Minden állomáson találtok egy-egy idézetet a lengyel szerzőtől, a ti dolgotok pedig, hogy a mű címét, ahonnan származik, beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Akarja hallani kedvenc definíciómat az emberről? Egy lény, amely arról beszél a legszívesebben, amihez a legkevésbé ért.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

[Blogturné Klub]

11.24. Veronika’s Reader Feeder

11.26. Flora the Sweaterist

11.28. Könyv és más

 

Leave a Reply