Sven Nordqvist – Pettson és Findusz Blogturné – {Extra + Nyereményjáték} – 15 érdekesség Sven Nordqvistról és feledhetetlen karaktereiről

Sven Nordqvist neve bizonyára sokak számára lehet ismerős, hiszen kedves meséi Pettson bácsiról és Finduszról, a kandúrról világszerte számos olvasó szívét hódították meg. A General Press Kiadó idén tavasszal sokak örömére három Pettson és Findusz történetet is újra a polcokra varázsol. Az újramegjelenések alkalmából a Blogturné Klub bloggerei mesélnek ezekről az aranyos történetekről. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott egy-egy példány egyikét!

Kiadó: General Press
Műfaj: gyermek -és ifjúsági irodalom
Oldalszám: 24 oldal
Szerző: Sven Nordqvist
Fordította: Csépányi Zsuzsanna

Fülszövegek

Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt

Az öreg Pettson magányosan éldegélt kis vidéki házában. A tyúkjain kívül más társasága nem volt, így néha bizony nagyon egyedül érezte magát.
Egyik nap a szomszédja, Andersson néni állított be hozzá, s egy kartondobozt nyújtott át neki, amire nagy betűkkel az volt ráírva, hogy Findusz zöldborsó.
Amikor azonban az öreg kinyitotta a dobozt, borsó helyett egy apró kiscicát talált benne. Azonnal a szívébe zárta az apró jószágot, és innentől kezdve a
tanyán teljesen megváltozott az élet…

Tűzijáték a rókának

Pettson és a kandúrja, Findusz békésen éldegélnek vidéki házukban. Ám egy nap híre megy, hogy róka ólálkodik a tyúkólak körül. Az öreg és a macska mindent latba vetnek, hogy feltartóztassák a betolakodót: áltyúkot készítenek, tűzijátékot rendeznek, szellemesdit játszanak… De vajon mit szól ehhez a ravaszdi?

Pettson horgászni megy

Rosszkedvem van és nyugalmat szeretnék! – fakad ki egy őszi reggelen Pettson. Findusz rögtön azon kezd morfondírozni, mivel is vidíthatná fel morcos gazdáját. Elmehetnénk horgászni – javasolja végül –, attól biztos jókedved lesz. Pettson azonban nem akar kimozdulni. Kint minden hideg és nyirkos, pedig fel kéne ásni a krumpliföldet, és a tüzelő is elfogyott. Ám a kandúrt nem akármilyen fából faragták: kitalálja, mitől múlik el az öreg rosszkedve, sőt talán még arra is sikerül rávennie, hogy munka helyett vele játsszon…

*Itt megrendelheted a könyveket kedvezményesen*

*A könyvekről írt értékelésem itt olvasható*

15 érdekesség Sven Nordqvistról és feledhetetlen karaktereiről

 1. A szerző 1983-ban egy gyermekkönyvíró versenyt nyert meg az ABC – Anton utazása az ábécében című könyvvel. Ezt követően a svéd kiadója kérte meg arra, hogy írjon még több történetet. Így született meg az első Findus kötet, A kandúr szülinapi tortája.

 2. Érettségi után különféle művészeti iskolákba jelentkezett, de miután nem sikerült bejutnia, az építész pálya felé vette az irányt. Négy évig tanult a lundi építészeti főiskolán, majd a diploma után néhány évig dolgozott is építészként illetve tanársegédként, de azután visszatért a rajzoláshoz, amire ami mindig is az álma volt.

 3. Saját stúdiója van a stockholmi lakásában, rajzolás közben pedig legtöbbször Pink Floydot vagy Mozartot szokott hallgatni.

 4. Sven Nordqvist 2009-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt.

 5. A saját könyvei közül a Hová tűnt a testvérem? a kedvence. (Ez a kötet 2007-ben elnyerte a tekintélyes August Díjat is gyermekkönyv kategóriában.) Ebben a kötetben arányaiban sokkal több a kép, mint a szöveg, ami nagyobb szabadságot adott neki, és szerette, hogy sokáig tudott koncentrálni a rajzolásra.

 6. Hobbija a régi épületek látogatása (többek között ezért is tetszett neki Budapest annyira, amikor nálunk járt), illetve szeret a műhelyében mindenfélét építgetni és tervezgetni.

 7. A Pettson és Findusz kötetekben szereplő muklákat (láthatatlan manók) az egerek ihlették. A kötetek túlnyomó többségét a szerző egy régi, nyikorgó, vidéki faházban írta, ami elmondása szerint egy igazi egértanya volt, ahol mindig hallatszott a kis lábak kapirgálása, ráadásul az ácsszerszámainak is rendre lábuk kelt.

 8. Az Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt történetéből tudjuk meg, hogy Findusz nadrágjának ötlete egy bohócról szóló újságcikkből származik, amit Pettson bácsi olvas fel a cicának. Findusznak annyira megtetszik a zöld csíkos nadrág, hogy az öreg varr neki egy ugyanolyat. Szintén ebből a kötetből derül ki, hogy a cica a nevét a Findus zöldborsós dobozról kapta, amiben érkezett. A Findus egyébként egy fagyasztott élelmiszer márka, amely 1945-ben került piacra Svédországban.

 9. Pettson bácsi feltételezhetően özvegy, ugyanis a Pettson sátorozik című kötetben említésre kerül a felesége, akivel fiatalon kempingezést tervezett.

 10. A könyvek mellett három 75 perces Pettson és Findus animációs film, egy huszonhat 25 perces részből álló animációs TV sorozat, számítógépes játékok és társasjátékok is készültek.

 11. A mai napig kilenc Pettson és Findusz kötet jelent meg, valamint egy puzzle-könyv, egy dalos- és egy szakácskönyv került még a polcokra. A könyvek világszerte 55 nyelven, több mint 15 millió példányban jelentek meg.

 12. Kétféle alternatív angol fordítás létezik a szereplők nevére: a Hawthorn Press által az Egyesült Királyságban kiadott könyvekben, valamint az Opal svéd kiadó által angolul kiadott könyvekben az eredeti, Pettson és Findus névvel szerepelnek, míg az Egyesült Államokban a Carolrhoda Books által kiadott könyvekben Festus és Mercury volt a karakterek neve.

 13. A történetek az 50-es évek közepén játszódnak vidéki környezetben, a szerző gyermekkorának idején. Ugyan gyermekkorában csupán néhány hetet töltött egyszerre falun, mindig is erre a régimódi, nyugodt világra vágyott. Amikor megszülettek a gyermekei valóra váltotta ezt az álmát, és 17 évig éltek családjával vidéken, hasonló környezetben, mint Pettson és Findusz. Még a házuk is hasonlított az övékre. Ma a szerző Stockholmban él feleségével.

 14. Sokan tekintenek Pettsonra az egyedülálló apák hőseként. A szerző egy interjúban arról mesélt, hogy a történetek elején Findust csupán egy macskának látta, aki bár beszélni tudott, de az ő szemében macska maradt. Aztán amikor megszülettek a gyermekei és életének minden pillanatában ők voltak a gondolataiban, Findusból lassanként gyermek lett.

 15. 2016-ban a szerző azt nyilatkozta, hogy biztosan nem érkezik már több Pettson és Findusz kötet, minden el lett mondva.

A sorozat kötetei

• A ​kandúr szülinapi tortája (2002) (Eredeti: Pannkakstårtan, 1985)

• Tűzijáték ​a rókának (2002) (Eredeti: Rävjakten, 1986)

• Pettson karácsonya (2003) (Eredeti: Pettson får julbesök, 1989)

• Csetepaté ​a kiskertben (2005) (Eredeti: Kackel i grönsakslandet, 1990)

• Pettson horgászni megy (2005) (Eredeti: Stackars Pettson, 1991)

• Pettson sátorozik (2003) (Eredeti: Pettson tältar, 1992)

• Lesz ​nemulass, Findusz! (2008) (Tomtemaskinen, 1994)

• Ki ​az úr a háznál? (2006) (Tuppens perc, 1996)

• Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt (2015) (Eredeti: När Findus var liten och försvann, 2001)

• Findusz ​elköltözik (2012) (Eredeti: Findus flyttar ut, 2012)

 

Források:

http://www.konyv7.hu/index.php?menuId=1065
https://hlo.hu/interview/the_hero_of_single_fathers.html
https://magyarnarancs.hu/konyv/igazi-egertanya-volt-sven-norqvist-meseiro-94986
https://www.trips4kids.de/people/sven-nordqvist-interview
https://borisbuchholz.de/interview-mit-sven-nordqvist-manchmal-vermisse-ich-sie/  

 

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az állomásokon egy-egy Pettson és Findusz könyvből találhattok idézeteket. A feladat az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott állomáson melyik Sven Nordqvist történetből idéztünk. Ez alkalommal három szerencsés olvasónk nyerhet majd véletlenszerűen egy-egy példányt a könyvekből. 

(Figyelem! A sorsolás során véletlenszerűen kerülnek kisorsolásra a címek, amelyen nem áll módunkban változtatni. A megfejtések beküldése után már nincs lehetőség javításra. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“– Azt a macska mindenit! – kuncogott Pettson. – Te aztán tudod, hogyan érd el, amit akarsz.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

04/14 Flora the Sweaterist

04/16 Könyv és más

04/18 Veronika’s Reader Feeder 

04/20 Flora the Sweaterist

04/22 Veronika’s Reader Feeder

04/24 Könyv és más

04/26 Flora the Sweaterist

04/28 Könyv és más

5 thoughts on “Sven Nordqvist – Pettson és Findusz Blogturné – {Extra + Nyereményjáték} – 15 érdekesség Sven Nordqvistról és feledhetetlen karaktereiről

Leave a Reply