Sven Nordqvist – Pettson és Findusz Blogturné {Értékelés+ Nyereményjáték}

Sven Nordqvist neve bizonyára sokak számára lehet ismerős, hiszen kedves meséi Pettson bácsiról és Finduszról, a kandúrról világszerte számos olvasó szívét hódították meg. A General Press Kiadó idén tavasszal sokak örömére három Pettson és Findusz történetet is újra a polcokra varázsol. Az újramegjelenések alkalmából a Blogturné Klub bloggerei mesélnek ezekről az aranyos történetekről. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott egy-egy példány egyikét!

Kiadó: General Press
Műfaj: gyermek -és ifjúsági irodalom
Oldalszám: 24 oldal
Szerző: Sven Nordqvist
Fordította: Csépányi Zsuzsanna

Fülszövegek

Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt

Az öreg Pettson magányosan éldegélt kis vidéki házában. A tyúkjain kívül más társasága nem volt, így néha bizony nagyon egyedül érezte magát.
Egyik nap a szomszédja, Andersson néni állított be hozzá, s egy kartondobozt nyújtott át neki, amire nagy betűkkel az volt ráírva, hogy Findusz zöldborsó.
Amikor azonban az öreg kinyitotta a dobozt, borsó helyett egy apró kiscicát talált benne. Azonnal a szívébe zárta az apró jószágot, és innentől kezdve a
tanyán teljesen megváltozott az élet…

Tűzijáték a rókának

Pettson és a kandúrja, Findusz békésen éldegélnek vidéki házukban. Ám egy nap híre megy, hogy róka ólálkodik a tyúkólak körül. Az öreg és a macska mindent latba vetnek, hogy feltartóztassák a betolakodót: áltyúkot készítenek, tűzijátékot rendeznek, szellemesdit játszanak… De vajon mit szól ehhez a ravaszdi?

Pettson horgászni megy

Rosszkedvem van és nyugalmat szeretnék! – fakad ki egy őszi reggelen Pettson. Findusz rögtön azon kezd morfondírozni, mivel is vidíthatná fel morcos gazdáját. Elmehetnénk horgászni – javasolja végül –, attól biztos jókedved lesz. Pettson azonban nem akar kimozdulni. Kint minden hideg és nyirkos, pedig fel kéne ásni a krumpliföldet, és a tüzelő is elfogyott. Ám a kandúrt nem akármilyen fából faragták: kitalálja, mitől múlik el az öreg rosszkedve, sőt talán még arra is sikerül rávennie, hogy munka helyett vele játsszon…

*Itt megrendelheted a könyveket kedvezményesen*

Véleményem a könyvekről

Bár az első Pettson és Findusz kötet 1985-ben látott napvilágot, és azóta megjelent a sorozatból 9 könyv, 3 film és egy rajzfilmsorozat is, valahogy engem idáig mégis elkerült ez mese, amit így utólag borzasztóan sajnálok, tekintve, hogy mennyire bájos és szívmelengető történetekről van szó.

A történet főszereplője az öreg Pettson, aki macskájával Findusszal egy tanyán él kettesben valahol Svédország vidéki területén. Findusz azonban nem akármilyen cica, két lábon jár, beszél és igazából olyan, mint egy pajkos kisgyerek, aki mindig valami játékon töri a fejét. A könyveknek van egy nagyon különleges hangulata, amiben újra és újra megcsillannak az északi kultúra jegyei. Ezt egészítik ki a szerző, Sven Nordqvist semmihez sem hasonlítható illusztrációi, melyek különlegességét az adja, hogy egyetlen rajz több jelenetet is tartalmaz, ami véleményem szerint hihetetlenül egyedi és kreatív megoldás, és ezek voltak a kedvenceim a könyvekben.  

Idén tavasszal a General Press kiadó három Pettson és Findusz kötet újranyomásával kedveskedik az olvasóknak, és ezekről szeretnék mesélni nektek. Bár eredetileg az Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt jelent meg a legkésőbb a három kötet közül (ez a sorozat utolsó előtti kötete, amely 2001-ben jelent meg ), mégis kronológiailag ez az első könyv, hiszen ez meséli el azt, hogy Findusz hogyan került a magányos Pettsonhoz egy „Findusz zöldborsós” dobozban, és hogyan varázsolta egy perc alatt színesebbé az öreg életét ez a pajkos kiscica. Ebben a részben Findusz kicsit elkóborol, találkozik egy borzzal, akitől annyira megijed, hogy nem mer előbújni a rejtekhelyéről, de aztán jönnek a muklák (láthatatlan manók), akik furmányos leleményességgel odavezetik Pettsont az ijedt kiscicához. 🙂

A Tűzijáték a rókának a sorozat második kötete volt (eredetileg 1986-ban jelent meg), ami egy igencsak cseles rókavadászat eseményét meséli el. A történet elején Pettson összetalálkozik Gustavsson nevű szomszédjával, aki figyelmezteti, hogy egy róka lopja a tyúkokat éjszakánként. Pettson és Findusz cselt eszelnek ki, és elhatározzák, hogy úgy megijesztik majd a rókát, hogy annak örökre elmenjen a kedve arrafelé sündörögni. Egy álca-tyúkkal, nagy bummal, tűzijátékkal és még egy szellemnek beöltöztetett Findusszal is felkészülnek az éjszakára, azonban végül mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy eredetileg tervezték…  

A Pettson horgászni megy a sorozat 1991-ben megjelent ötödik kötete, melyben az öreg Pettsonnak a rossz idő miatt nagyon rossz kedve van, így Findusz minden cselt bevet arra, hogy felvidítsa őt. Az unatkozó kiscica megpróbálja rávenni, hogy menjenek el horgászni, amihez bár Pettsonnak láthatóan semmi kedve nincs, Findusz tudja, hogy végül biztosan jobb kedve lesz tőle.

Az egész sorozatban közös az, hogy mindegyik történet garantáltan mosolyt tud csalni mind a gyerek, mind a felnőtt olvasók arcára is. Minden mese tartogat egy kis izgalmat, egy csöppnyi humort, és van egy olyan aranyos bája, amit semmihez sem tudnék hasonlítani. Ugyan az én kisfiam, Bence még egy kicsit kicsi ezekhez a történetekhez, de egyszerűen lenyűgözik az illusztrációk! Mióta megérkeztek a könyvek, minden nap előkerülnek, és hosszú ideig nézegeti a oldalakat. Az Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt történetét a saját szavaimmal nagyon szereti is hallgatni, és imádja a pici Finduszt, mindig mutogat rá, hogy „nyau-nyau”. 🙂

Összességében tényleg nagyon aranyos ez a sorozat, és úgy vélem, hogy minden generáció megtalálja benne azt, ami miatt örökre képes a szívébe zárni. Én őszintén ajánlom!   

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az állomásokon egy-egy Pettson és Findusz könyvből találhattok idézeteket. A feladat az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott állomáson melyik Sven Nordqvist történetből idéztünk. Ez alkalommal három szerencsés olvasónk nyerhet majd véletlenszerűen egy-egy példányt a könyvekből. 

(Figyelem! A sorsolás során véletlenszerűen kerülnek kisorsolásra a címek, amelyen nem áll módunkban változtatni. A megfejtések beküldése után már nincs lehetőség javításra. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“De Pettson, ha legközelebb keresel, ott keress, ahol vagyok! Különben semmi értelme.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

04/14 Flora the Sweaterist

04/16 Könyv és más

04/18 Veronika’s Reader Feeder 

04/20 Flora the Sweaterist

04/22 Veronika’s Reader Feeder

04/24 Könyv és más

04/26 Flora the Sweaterist

04/28 Könyv és más

Leave a Reply