Szaszkó Gabriella – Engedj ​el (Glens Falls 1.) – Blogturné + Nyereményjáték

A Maxim Könyvkiadónál jelent meg Szaszkó Gabriella Glens Falls sorozatának első része, ami a nagy sikerű Pennington-testvérek sorozat előzményeiről szól. Az Engedj el regényben Chris és David apja, James Pennington  mesél  a gyönyörű Margarettel kötött házasságáról, mely kívülről kisvárosi idillnek tűnik, belülről viszont maga a pokol. Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott  nyereménykönyvet!

Könyv adatai: 

Kiadó: Maxim Kiadó
Oldalszám: 464
ISBN: 9789634994954

Itt rendelheted meg a könyvet

Fülszöveg

James ​Penningtonnak két kamaszfiát és önmagát is a felszínen kell tartania bántalmazó, alkoholista felesége mellett. James mindent megpróbál megtenni, hogy kikerüljön felesége karmai közül, és megvédje a fiait. Az őrület közepén úgy határoz, hogy naplóban rögzíti a múltat, elmeséli, hogyan is került számító felesége csapdájába. Visszarepül az időben a hetvenes évek New York Cityjébe, ahol az egyetemisták felhőtlen életét élve csak az apja általi elvárásokkal kell megküzdenie. Azonban egy bulizós este során megismerkedik egy gyönyörű tizenhét éves lánnyal, és az egyéjszakás kaland örökre összeköti a sorsukat. Maggie hamarosan visszatér James életébe, és közli, hogy gyereket vár. James úgy dönt, hogy felelősséget vállal, és miután apja kitagadja, az északi Glens Fallsba költözik, és teljesen új életet kezd tinédzser feleségével, ezzel örökre szakítva gazdag városi életével. Azzal csak később szembesül, hogy Maggie súlyos pszichés gondokkal küzd. Vajon Jamesnek hogyan sikerül az őrület közepette felnevelnie fiait, miközben a felesége egyre inkább csúszik le a lejtőn?

 

Véleményem a könyvről

A szerző Pennington-testvérek sorozata az egyik legmeghatározóbb családregény volt, amit eddig olvastam. Felkavaró és mély nyomokat hagyó történet, amelyben folyamatosan válaszokat keresünk a felfoghatatlan események és elveszett sorsok sorára. Éppen ezért kíváncsian vártam a sorozat előzményregényét, amelyet Chris és David édesapja, James szemszögéből olvashatunk. Bár sok olyan dolog van a történetben, amire egyszerűen nem léteznek válaszok, számos esemény és annak következményei érthetőbbé válnak a regény által.

A történet két idősíkon játszódik. A múltat James papírra vetett memoárjából ismerhetjük meg, melyben elmesél mindent a kezdetektől, hogy milyen volt az élete Maggie előtt, a vele való megismerkedését, majd a közös évek szenvedéseit. A jelenben a fiúk már tinédzserek, James pedig több mint másfél évtizede éve azon dolgozik, hogy a felszínen próbálja tartani a családot, és hogy megpróbálja kiszabadítani a fiúkat és saját magát Maggie börtönéből.

Nem fogok hazudni, ez a könyv közel sem egy lélekemelő olvasmány, bár erre számítani lehetett. Engem legalább annyira kifacsart lelkileg, mintha egy pszicho-thrillert olvastam volna, amitől talán nem is állt annyira távol. Izgultam a szereplőkért, pedig pontosan tudtam, hogy mi lesz a sorsuk. És talán ez volt a legnehezebb. Mert bármilyen thrillert is olvas az ember, ugyanúgy a boldog befejezésért drukkol, de itt minden ezzel kapcsolatos remény eleve el volt veszve.

Az írónő nagyon szép stílusban ír, de amit mégis a legkiemelkedőbbnek tartok a könyveiben az az, hogy milyen mélységgel tudja átadni a szereplők érzéseit és fájdalmát. Számtalan alkalommal kaptam magam azon, hogy együtt könnyezek Jamessel a kilátástalansága miatt. A karakterek mind sokrétűek, közülük is Maggie volt talán a legkomplexebb, annak ellenére, hogy minden porcikámmal gyűlöltem őt. Sejthető, hogy ő is fog kapni egy szemszöget egy további regényben, de őszintén szólva nem biztos, hogy szeretnék bepillantást nyerni az ő beteg elméjébe és kifacsart gondolataiba. Kiemelkedőnek tartom, ahogy a szerző rétegről rétegre megmutatja, hogy az elszenvedett (sokszor gyerekkori) traumákat hogyan cipelik magukkal az emberek, és hogy ez hogyan gyűrűzik tovább a generációkban. A történet során különösen Christ szerettem meg. Csodálatos gyerek volt és a szívem szakadt meg minden alkalommal, amikor arra gondoltam, hogy miként ért véget az ő története.

Sokszor haragudtam Jamesre, mert szerintem tudott volna segítséget kérni, ha igazán akar. *SPOILER* {Volt egy pont, amikor az apja nyitott felé, és ha akkor ott félreteszi a korábbi sérelmeit a fiai kedvéért, menő ügyvédként valószínűleg tudott volna segíteni neki. A másik pedig az, hogy a 70-es, 80-as, de 90-es évekre különösen igaz, hogy voltak már mindenki számára hozzáférhető áru kamerák és diktafonok, ha megpróbálta volna, annyi bizonyítékot tudott volna felmutatni Maggie ellen a bíróságon, hogy biztosan kétség sem merült volna fel, hogy igazat mond. Szintén találhatott volna tanúkat, hiszen Maggie folyton bulizni járt, ahonnan részegen jött haza és volt egy rakás szeretője is, amit nehezen tudott volna a tökéletes feleségeként eladni.}

Összességben ez egy nagyon jó stílusban megírt, megrázó és elgondolkoztató történet, ami akár a Pennington-testvérek sorozat ismerete nélkül is olvasható. Bár legközelebb szívesen olvasnék egy kicsit pozitívabb hangvételű történetet is a szerzőtől, nagyon örülök, hogy olvashattam ezt a kötetet is, mert igazán mély nyomot hagyott bennem.

OLVASS BELE!

Nyereményjáték

A játékunk során minden állomáson egy egy részletet találtok valamelyik Szaszkó Gabi regény borítójáról. Nincs más dolgotok, mint felismerni és beírni a regény címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 

Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

a Rafflecopter giveaway

Állomások

10.22 Kelly és Lupi olvas
10.24 Ink, Maps & Macarons
10.26 Corn & Soda
10.28 Veronika’s Reader Feeder
10.30 Kelly és Lupi olvas – interjú

One thought on “Szaszkó Gabriella – Engedj ​el (Glens Falls 1.) – Blogturné + Nyereményjáték

Leave a Reply