Tittel Kinga – A Duna kincsei – Blogturné + Nyereményjáték

Tittel Kinga először a Mesélő Budapest című kötettel lopta be magát az olvasók szívébe, majd elindította Mesélő Zsebkönyvek-sorozatát, melynek darabjai a főváros egy-egy kiemelt területével vagy témájával foglalkoznak. A sorozat másodikként megjelent kötete, A Duna kincsei segít abban, hogy jobban megismerjük hazánk legjelentősebb folyóját és a hozzá kapcsolódó történeteket, érdekességeket. Tartsatok bloggereinkkel az öt állomáson át, és játsszatok a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménypéldányért!

Kiadó: Kolibri Kiadó, 2020

Oldalszám: 196, keménytáblás

ISBN: 9789634375470

Illusztrálta: Garaczi Glória

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Tudtad, hogy akár hajóval is közlekedhetnénk a 4-6-os villamos vonalán? Szerinted hol mérik meg a Duna vízszintjét? Milyen kincsek találhatók a Duna mélyén? Mit nevezünk Budapest kacsájának? És tudtad, a város tengeri kikötő?

Ha szeretnél többet is megtudni a Dunáról, ha érdekel a magyarországi hajózás története, vagy az elfeledett dunai szakmák, illetve minden, ami Európa leghosszabb folyójával kapcsolatos, ez a könyv épp Neked szól!

A Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának második része csodálatos körutazásra invitál: megmártózhatunk a régmúlt Duna-fürdőkben, kileshetjük a dunai aranyászok titkát, végül megpihenhetünk egy Buchwald-székben a csodálatos szőke – ám Strauss óta kék – Duna partján, hogy előkapjuk a zsebünkből A Duna kincseit, és onnan folytassuk egyedülálló felfedezőutunkat!

Véleményem a könyvről

A Duna Budapestnek egy olyan elemi része, ami nélkül nem is tudnánk elképzelni fővárosunkat. Ha például képet szeretnénk keresni róla az interneten, a legnagyobb valószínűséggel dunai panorámaképek sora lesz az, ami elsőként jelenik meg a találatok között.  Én 12 éve élek Budapesten, és szinte első pillanattól kezdve a mindennapjaim részévé vált a folyó, hiszen műegyetemi éveim alatt minden napomat gyakorlatilag a Duna partján töltöttem, majd az egyetem után több évig Budán dolgoztam, így minden reggel és este megcsodálhattam ezt a gyönyörű folyót. 

A Duna kincsei a Mesélő Budapest és A Várnegyed titkai kötetekhez kapcsolódó útikönyv, így talán nem is olyan meglepő, hogy bár a Duna Európa második leghosszabb folyója, amely 2850 kilométeren keresztül szeli át a kontinenst, a könyv mégis zömében a budapesti szakasz titkaiba enged bepillantást. Ez a kis apró, praktikusan kisméretű kötet valóban számtalan kincset rejt magában. A szerző a múlt és jelen minden érdekességét igyekezett összegyűjteni a legnagyobb folyónkról. Azon kívül, hogy szó van benne különféle hajókról, szigetekről, hidakról, olyan izgalmas dolgokról is olvashatunk, hogy mi az a vizafogás, kik voltak az aranyászok és milyen más elfeledett szakmák léteztek régen,  hogy mi volt az Elevátor-ház, és hogy milyen közfürdőket alakítottak ki régen a Dunán. 

Számomra főleg a régi kereskedelemről, építészetről, az elfeledett szakmákról és a nagy pesti árvízről szóló szóló részek voltak lebilincselők. Nagyon szerettem a hidakról olvasni, azok közül is a Lánchídról és a hídmesterről szóló fejezet tetszett a legjobban, leginkább mert nagyon jó emléket idézett fel bennem, amikor az egyetem alatt én magam is ellátogathattam a hídmesterhez, aki levitt minket a Duna vízszintjével egyvonalban lévő lánckamrába. (Ami amúgy  köztünk szólva kicsit hajmeresztő élmény volt. :D) Szintén nagyon tetszett, hogy a könyvbe bekerült a mai Nagykörút helyére tervezett csatorna tervéről szóló rész is. Bár a könyvben név szerint nem szerepel, de az elvetett terveket Reitter Ferenc készítette, aki emiatt azóta is az egyik kedvenc építészem. :)) Elég nehéz elképzelni, hogy mi lett volna, ha az igencsak merész tervei meg is valósulnak, hogy mennyiben lenne más Budapest közlekedése, hogy milyen lenne ha egy hatalmas csatorna szelné ketté Pestet és kis hidacskákon tudnánk közlekedni. Mindenesetre én megnézném. 🙂

Ismét nagyon tetszett a sok “Érdekesség” és “Tudod-e”  rész a könyvben, és szintén nagyon jók voltak az irodalmi idézetek. A könyvet a számtalan gyönyörű fotó mellett Garaczi Glória aranyos illusztrációi is gazdagítják. Akárcsak az előző köteteben, a könyv végén ez alaklommal is találunk sok “Keresd meg!” feladványt, amellyel a gyereket lehet kicsit játékra ösztönözni. 

Összességében ez egy nagyon szép, hihetetlenül részletes és információgazdag útikönyv, ami mögött látszik a hatalmas kutatómunka, és ami minden kérdésünkre választ ad szeretett folyónkkal kapcsolatban. Én őszintén ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a Duna és Budapest története iránt. garantáltan nem fognak csalódni!

 

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban olyan versek nyomába eredünk, melyekben központi szerepet tölt be a Duna. Minden állomáson találtok egy részletet, a ti feladatotok pedig, hogy a költő nevét  beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Amott egy nyárfa hívesében,
A fűzfa közt,
Találni a sziget mentében
Egy tiszta közt.

 Itt a vad faunok irtoványi
Megtetszenek:
Az ősz Dunának szép leányi
Itt fördenek.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

[Blogturné Klub]
09.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.15. Zakkant olvas
09.17. Readinspo
09.19. Könyv és más
09.21. Veronika’s Reader Feeder

c

A szerzőről

Tittel Kinga közgazdászként végzett, 2008 óta azonban idegenvezetőként dolgozik Budapesten és környékén, de gyerekeivel is szívesen rója a főváros utcáit. Korábban, kisfia BKV-rajongásának köszönhetően végigjárták a város villamos- és buszvonalait. A végállomások közti utazások során pedig záporoztak az ilyen és ehhez hasonló kérdések: Ki volt Margit? Milyen mély a Duna? És miért sorakoznak cipők a partján? Ez és a főváros iránti szeretete inspirálta a Mesélő Budapest című családi útikönyv megírására, amely ezekre az olykor zavarba ejtő kérdésekre adja meg a válaszokat, és miközben gyerekszemmel is láttatja Budapestet, arra tanít minket, hogy tanuljunk meg vágyakozni az után, ami a miénk.

 

 

Leave a Reply