Tittel Kinga – A Várnegyed titkai – Blogturné + Nyereményjáték

Kiadó: Kolibri, Budapest, 2019

148 oldal · ISBN: 9789634375104 

Illusztrálta: Kecskés Judit

A Mesélő Budapest után Tittel Kinga most egy különleges történelmi helyet mutat be új könyvében. A Várnegyed titkai című útikalauzban a Budai Várnegyed és környéke kapja a főszerepet. A turisták által sokat látogatott hely nem csak azoknak tartogat meglepetéseket, akik először járnak itt, hanem mindenkinek, aki szeretné felfedezni ezt a környéket. A Blogturné Klub 4 bloggere is körbejárta a Vár és környékét, a Kolibri Kiadó pedig a szemfüles blogolvasókat is meglepi egy példánnyal az útikalauzból, csak követned kell a nyomokat a turnéban résztvevő blogokon. Gyere és tarts velünk ezen a csodás kiránduláson! 

Fülszöveg

Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert?

A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg. Ha szeretnéd megismerni fővárosunk ékszerdobozának kevésbé ismert részeit is, és a mögöttük rejlő lebilincselő történeteket, ha részt vennél egy játékos kincskeresésben, ez a könyv épp neked való!

A nagysikerű Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának első kötete a már ismert stílusban kalauzolja végig az olvasót a zegzugos utcákon, a várfal tetején, a királyi palota kertjében. Akár családdal, akár osztállyal, akár barátokkal indulsz útnak, vágd zsebre a Várnegyed titkait, és csodálkozz rá közös értékeinkre!

Véleményem a könyvről

A Budai vár mindig is az egyik kedvenc helyem volt Budapesten. Egy igazi kis ékszerdoboz, ami mindenféle kincseket rejt. Ez fővárosunk azon szeglete, ahol a kutató szemek rétegről rétegre épülve több évszázadnyi kor lenyomatát találhatják meg. Tittel Kinga arra vállalkozott, hogy ezeket a kincseket felderítse és megmutassa mindazoknak, akik a kezükbe veszik ezt az információkban igencsak gazdag zsebkönyvet.

Műemlékes irányultságú építészként talán nem is meglepő, hogy megdobbant a szívem, mikor először a kezembe foghattam ezt a könyvet. Egyfajta szakmai ártalom, hogy én picit másként látom a várost, és bár az épületek homlokzatán sokszor megakad a szemem egy-egy lenyűgöző és érdekes részleten, sokszor kívánom azt, hogy bárcsak többet tudhatnék a hátteréről, a múltjáról, az épület titkairól. A szerző pontosan ezen kívánságomra adott választ ezzel a könyvvel.

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kutatás és munka van a kötet mögött, amely részletesen, számtalan érdekességgel és eddig nem ismert információval megtűzdelve mutatja be a Budai Várnegyedet utcáról utcára haladva. A kötet kisebb területekre osztva mutatja be a Várnegyedet, úgy mint a Szentháromság tér környéke vagy a Dísz tér és környéke, és a gyönyörű illusztrációk és fotók mellett az adott nevezetességhez tartozó versek, “Tudod-e”, “Itt történt” és “Érdekesség” jegyzetek gazdagítják a könyvet.

A kötet végén nagyon tetszett a “Keresd meg” rész, amely azt hiszem, főként a fiatal olvasók számára nyújt izgalmas lehetőséget egy igazi kincskeresésre. A feladat az, hogy az adott környéken megtaláljanak homlokzati elemeket, domborműveket, címereket vagy éppen egy különleges kopogtatót, ezzel nem csupán játékra ösztönözve őket, de arra is, hogy valóban megfigyeljenek minden részletet a környezetükben.

A Várnegyed titkai egy kiemelkedően szép kiadvány, amit mindenképpen ajánlok. Bár a kiadói ajánlás 10 éves kor, én úgy gondolom, hogy a rengeteg – kissé talán töménynek is mondható – információ miatt ez mégis inkább felnőtt kézbe való könyvecske, azonban azok számára is tökéletes útitárs, akik gyerekekkel veszik nyakukba a várost és indulnak el felfedezni a Várnegyed titkait.

Nyereményjáték

Gyere és tarts velünk egy érdekes kiránduláson! Minden blogon találsz egy képet és egy kis leírást a Várnegyed egy-egy érdekességéről. A te feladatod az lesz, hogy a leírás alapján felismerd, hogy melyik híres történelmi személyhez köthető az adott szobor, vagy éppen hely. Minden blogon találsz egy kis segítséget, de ha ellátogatsz a Várba, akkor minden helyet meg is nézhetsz élőben is. A helyes megfejtők Tittel Kinga A Várnegyed titkai című szuper útikalauzt nyerik meg a Kolibri Kiadó felajánlásával. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 

Egy kertet és egy kutat is elneveztek róla a Várnegyedben, hiszen rengeteget tett uralkodása idején azért, hogy a környék és persze az egész ország fellendüljön. Egy híres monda szerint álruhában járta az országot, így szerezve tudomást népe helyzetéről. Ki ez a híres király, akinek a kútjával te is találkozhatsz a Királyi Palota mellett? 

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

09.23. Pandalány olvas

09.25. Zakkant olvas

09.27. Veronika’s Reader Feeder

09.29 Könyv és más

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, szöveg

Találkozz a szerzővel október 5-én a Libri Árkád Könyvesboltban! A részletekért kattints a képre!

A szerzőről

Tittel Kinga közgazdászként végzett, 2008 óta azonban idegenvezetőként dolgozik Budapesten és környékén, de gyerekeivel is szívesen rója a főváros utcáit. Korábban, kisfia BKV-rajongásának köszönhetően végigjárták a város villamos- és buszvonalait. A végállomások közti utazások során pedig záporoztak az ilyen és ehhez hasonló kérdések: Ki volt Margit? Milyen mély a Duna? És miért sorakoznak cipők a partján? Ez és a főváros iránti szeretete inspirálta a Mesélő Budapest című családi útikönyv megírására, amely ezekre az olykor zavarba ejtő kérdésekre adja meg a válaszokat, és miközben gyerekszemmel is láttatja Budapestet, arra tanít minket, hogy tanuljunk meg vágyakozni az után, ami a miénk.

Leave a Reply