Utazás Álomországba – Ötperces esti mesék – Blogturné + Nyereményjáték

A Móra Könyvkiadó új mesegyűjteményében népszerű és kevésbé ismert, csodaszép mesék ötperces változatait olvashatjuk. Az élményt Láng Anna gyönyörű illusztrációi teszik teljessé, így varázsolva el kicsiket és nagyokat egyaránt. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!

Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 176, keménytáblás
Eredeti cím: Five Minutes Bedtime Stories
Fordította: Weltler Ildikó
Illusztrálta: Láng Anna
ISBN: 9789636030605

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Fülszöveg

Mondasz egy mesét? – hangzik a kérés esténként a kiságyból. Amolyan kisebb szertartás ez, amely segít lezárni a napot, ellazulni, és felkészülni arra, hogy belépjünk az álmok világába. Ehhez a különleges utazáshoz pedig olyan mesékre van szükség, amelyek képesek elvarázsolni a gyerekeket, tele vannak felejthetetlen szereplőkkel, izgalmas és varázslatos kalandokkal, mégis szívmelengetők és megnyugtatók egyben. E könyv történeteiben nincsenek olyan jelenetek, amelyek rémületet kelthetnek bennük, vagy elszomoríthatják őket. Valamennyi történet közös tulajdonsága a rövidsége: mindegyik elolvasható öt perc alatt, így nem húzódik el sokáig az a pillanat, amikor a kicsik végre álomba szenderülnek. E mesék tökéletesen alkalmasak arra, hogy segítségükkel estéről estére édes álomba ringassuk gyerekeinket.

 

Véleményem a könyvről

Azok számára, akik otthonosan mozognak a gyerekkönyvek világában, Láng Anna neve és szépséges illusztrációi valószínűleg ismerősek lehetnek, de aki esetleg nem találkozott még a munkáival, nekik is elég egyetlen pillantást vetni a gyönyörűséges rajzaira és garantáltan szerelembe fog esni velük.

Nem tagadom, hogy ez a kötet is első sorban miatta keltette fel az érdeklődésemet. Korábban többször hangoztattam már, hogy ő az egyik kedvenc illusztrátorom, márpedig számomra egy mesekönyvben a rajzok legalább akkora értéket képviselnek, mint maga a szöveg és ezzel a gyerekek többsége is így van. Talán ez abból is adódik, hogy egy kisgyerek számára az illusztrációk nagyban segítenek megérteni egy történetet és megkockáztatom, hogy sokkal jobban meg is maradnak az emlékezetükben, mert a rajzok alapján ők maguk is tovább tudják képzelni a meséket.

Az Utazás álomországba egy elképesztően szép mesegyűjtemény, amelyben 70 ismert és kevésbé ismert történet kapott helyet. Nagyon-nagyon örültem, hogy rengeteg klasszikus Andersen, Grimm és számos európai népmese kapott helyet a kötetben, ugyanakkor több távoli ország meséjével is megismerkedhetünk a kötet által. Bevallom, nekem főleg az előbbiek dobogtatták meg a szívemet, mert régóta kerestem olyan mesekönyvet, amelyben a legtöbb klasszikus mese megtalálható, az pedig bónuszpont, hogy ez a kötet ennyire lélegzetelállítóan gyönyörű. A könyv segítségével gyermekeinknek is továbbadhatjuk gyermekkorunk kedvenc történeteit, úgy mint a Borsószem királykisasszonyt, A kis hableányt, Aladdint, a Brémai muzsikusokat vagy akár a Csipkerózsikát.  Szintén nagyon tetszett, hogy nagyon sokféle mese került a kötetbe, akadnak benne állatmesék, tündérmesék és klasszikus népmesék is. Kicsit sajnálom, hogy a történetek eredete nem került feltüntetésre a címeknél, mert sokszor nagyon kíváncsi lettem volna, hogy melyik országból származhat egy-egy mese. 

A történetek mind rövidek és esti mesének pont megfelelő hosszúságúak, bár olykor úgy éreztem, hogy ez egy-egy mesénél inkább hátrányul szolgált és talán érdemesebb lett volna akár 8-10 percesre duzzasztani 1-1 történetet, cserébe kicsit hagyni jobban kibontakozni.

Kicsit hasonló gondolatok fogalmazódtak meg bennem a kötet összetétele alapján is. A szerkesztő igazán széles palettáról válogatott meséket a világ minden tájáról, ami egyfelől nagyon dicséretes és mindéképpen érdekes, ugyanakkor főleg a távolabb országok meséinél sokszor éreztem azt, hogy kicsit kuszák, és egy kisgyerek számára nehezebben befogadhatóak, főleg, hogy 3 éves kortól ajánlják a kötetet. Bence például sokszor nem értette meg őket és bevallom, néha számomra sem volt egyértelmű egy-egy mese tanulsága vagy mondanivalója. Szerintem ilyen szempontból jobb lett volna, ha inkább kevesebb történet kerül a kötetbe és helyette még ennél is több kép, főleg amiatt, mert Bence sokszor kérdezte, hogy hol van a rajzról ez vagy az a szereplő.

Korábban már meséltem a szintén Láng Anna által illusztrált Varázslatos utazás című kötetről, ami gyakorlatilag ennek a könyvnek a párja lehetne. Ott például kifejezetten tetszettek, hogy a világ minden szegletéből akad egy-egy különleges történet, ha esetleg nem találkoztatok még vele, azt a könyvet is nagyon ajánlom!

Összességében szerintem gyönyörű szép ez a kötet és biztos vagyok benne, hogy kisfiúk, kislányok, sőt még a szülők is egyaránt megtalálják benne a kedvenc történeteiket. A csodálatos illusztrációk miatt pedig csupán nézegetni és forgatni is lélekmelengető. Én őszintén ajánlom mindenkinek!

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban a kötetben szereplő mesék címeit keressük. Minden állomáson találtok összekevert betűket – anagrammák formájában-, ezeket kell a helyes sorrendbe tenni, és beírni a mesék címeit a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

kaliba sehány

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

[Blogturné Klub]

07.09. Csak olvass!

07.11. Dreamworld

07.13. Könyv és más

07.15. Veronika’s Reader Feeder

 

Leave a Reply