Zalka Csenge Virág: A varjúherceg – Blogturné + Nyereményjáték

A Ribizli a világ végén és A kalóz királylány után ismét mesegyűjteményt olvashatunk Zalka Csenge Virág jóvoltából a Móra kiadónál. A Varjúherceg című válogatás közismert népmesék kevésbé ismert változatait tartalmazza a világ minden tájáról, így a libanoni Hófehérkétől kezdve az indiai Csipkerózsikáig mindenféle különlegességet olvashatunk benne. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről!

Szerző: Dr. Zalka Csenge Virág

Illusztrátor: Herbszt László

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Megjelenés: 2021

Oldalszám: 208

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Úgy ​szeretlek, édesapám, mint a sót! Ismerős mondat, ugye? Ezúttal azonban nem a magyar király legkisebb lánya felel így – ahogy azt gyerekkorunkban megszokhattuk –, hanem a török padisah legkisebb fia. Vajon az ő sorsa is úgy alakul, mint a magyar királylányé? Vagy ezúttal máshogy kanyarodik a történet? Kiderül dr. Zalka Csenge Virág legújabb mesegyűjteményéből. A varjúherceg meséi ugyanis egyszerre kínálják az otthonosság és a felfedezés örömét. Az olvasó számára ismerős népmesék itt közölt, távoli változatai közel hozzák a világ népeit. Megmutatják, mennyi hasonlóság van közöttünk, de azt is, milyen lenyűgözően sokfélék vagyunk. Hiszen Hamupipőke néha fiú, és a három kismalac kalandjai olykor erdei manókkal esnek meg. Így még izgalmasabb! Sorozatunk első része, a Ribizli a világ végén – Régi magyar népmesék mai gyerekeknek 2020-ban Év Gyerekkönyve díjat kapott. A kalóz királylány – Nemzetközi népmesék mai gyerekeknek után itt a harmadik kötet, benne ismerős ízek és a nemzetközi mesekincs sava-borsa.
2020-ban dr. Zalka Csenge Virág kapta az Év Gyerekkönyv írója díjat a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. A sorozat A kalóz királylány című kötettel folytatódott, a legújabb kötet pedig A varjúherceg című kötet. A szerző gyakorló mesemondó, így a hagyományos történeteket a mai közönség érdeklődésének megfelelően válogatja és fogalmazza újra közérthető és szerethetően mai nyelven. Eközben megőrzi és továbbadja a mesék eredeti cselekményét, fontos kérdéseit és évszázadokon át őrzött, ma is elgondolkodtató, változatos kincseit.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Véleményem a könyvről

Zalka Csenge Virág nevével először a Ribizli a világ végén című mesekönyve kapcsán találkoztam, amely méltán nyerte el 2020-ban Az Év Gyerekkönyve díjat. Később A kalóz királylány és a Széltestvér és Napkelte című könyve is nagy kedvencem lett, így nem is volt kérdés, hogy a szerző legújabb mesegyűjteményét, A Varjúherceget is a polcunkon szeretném látni. 

Mint tudjuk, a népmesék szájról szájra terjednek és ennek még a földrészek közötti távolság sem szabhat határt. Így lehetséges, hogy egy-egy mesének a világ számos pontján létezik alternatívája, Zalka Csenge Virág pedig ez alkalommal arra vállalkozott, hogy egy-egy jól ismert klasszikus és népmese ezen ismeretlen változatait gyűjtse össze egy csokorba, egy gyönyörű mesegyűjtemény formájában.

Nagyon tetszett az alapötlet, hogy olyan mesék alternatív változatait olvashatjuk, amelyeket mindannyian ismerünk. Be kell vallanom, hogy számomra nagyon sok olyan mese volt a kötetben, ami jobban tetszett, mint az ismert változat, de számos teljesen új mesével is megismerkedhettem a könyv által. Nagyon jónak találtam, hogy a szerző minden történet végére biggyesztett egy “Vajon melyik mese?” című részt, amiben leírja, hogy honnan lehet ismerős számunkra egy-egy történet, sőt ezek eredetéről és az ehhez kapcsolódó saját gyűjtői munkájáról is ír, ezáltal kicsit személyesebbé téve a történeteket.

A szerző a világ minden pontjáról válogatott meséket a gyűjteménybe, így olvashatunk történeteket Brazíliából, Libanonból, Skóciából vagy akár Puerto Ricoból is, ezzel igazán sokszínűvé varázsolva a gyűjteményt. Szintén nagyon tetszett, hogy Zalka Csenge Virág ismét nagyon figyelt arra, hogy a férfi és a női főszereplők aránya megegyezzen, és külön jó volt, hogy volt olyan eredetileg “lányosnak” tartott klasszikus, amelynek változatát ez alkalommal fiú főszereplővel olvashattuk. 

Nekem személy szerint ez az eddigi kedvenc mesegyűjteményem, mert egészen üdítő volt végre kicsit elszakadni az unalomig ismételt Grimm meséktől és a klasszikus népmeséktől, amelyek sokszor már kissé elavul értékrendet képviselnek, mert Zalka Csenge Virág igyekezett minden mesetípusból a legszebbet és legjobbat megtalálni, ami úgy gondolom, hogy szinte minden történetnél sikerült is. 

Összességében ez egy gyönyörű mesegyűjtemény, Herbst László szépséges illusztrációival gazdagítva, ami garantáltan gyerekek és felnőttek számára is igazi élményt hoz el a meseolvasásban. Őszintén ajánlom!  

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

A játékunk keretében minden állomáson megtaláljátok egy-egy ismertebb népmese kellékeit. Ezek alapján kell kitalálnotok, melyik mesére gondolhattunk – de mivel egynek több variációja is létezik, ezért nem csupán egy jó megoldás van.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

tehén, mag, fekete tyúk, aranytojás

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

[Blogturné Klub]

09.18. Readinspo
09.22. Veronika’s Reader Feeder

Leave a Reply