Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén – Blogturné + Nyereményjáték

A Móra Kiadónál 2019-ben megjelent Zalka Csenge Virág magyar népmesegyűjteménye, a Ribizli a világ végén, amely az idei évben elnyerte az Év gyermekkönyve címet. A kötetbe kerülő történetek bebizonyítják, hogy a népmesék nem elavultak, egy 21. századi gyerek (vagy felnőtt) is képes élvezni, átélni, megérteni őket, és tanulsággal is szolgálhat számukra. A fordulatos és izgalmas mesékről most öt bloggerünk mondja el a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Kiadó: Móra Kiadó

Kiadás éve: 2019

Illusztrátor: Herbszt László

Oldalszám: 240

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

A magyar népmesék királylányai többet tudnak annál, hogy csak a herceget várják. Ribizli és társai csupa rendhagyó hős és hősnő népmesekincsünk rejtett zugaiból: némelyikük most először nyomtatásban.

A nemzetközi hírű, professzionális, fiatal mesemondó, Zalka Virág Csenge gördülékeny stílusban újramesélt, minden motívumában hiteles forrásokat felhasználó történetei közül több korábban sohasem jelent meg nyomtatásban. A gyűjtemény kiterjed az egész magyar nyelvterületre, Szigetköztől Székelyföldig, Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát.

“A mese akkor él, ha mesélik. Bár számtalan csodálatos történettel találkozhatunk a levéltárakban és a néprajzi gyűjteményekben, ezek eredeti formájukban elérhetetlenül távoliak a mai olvasó számára. Fontos, hogy megőrizték őket, mint Hófehérkét az üvegkoporsó, de ahhoz, hogy új életre keljenek, mai mesemondókra van szükség. A jó mesemondó tudós és előadóművész egy személyben: felkutatja és összeveti a különböző változatokat, majd tisztelettel és hozzáértéssel nyúl a régi szövegekhez. Zalka Csenge Virág ilyen mesemondó.

A kötetben összegyűjtött régi magyar népmesék valóban mai gyerekeknek szólnak. Szerepel bennük vagány királylány, aki nem fél egyedül nekivágni egy nagy kalandnak, vidám királyfi, aki csakis a szíve után megy, jólelkű boszorkány és önbizalomhiányos kamasz – csupa összetett, ma is eleven személyiség. Ez a könyv bizonyíték arra, hogy a magyar népmesekincs csöppet sem poros vagy kiszámítható: tele van váratlan fordulatokkal, most is érvényes kérdésekkel és torokszorítóan izgalmas, elfeledett történetekkel. Ezért olyan fontos, hogy minden korban akadjon valaki, aki életre meséli őket.” – Gimesi Dóra író, a Budapest Bábszínház dramaturgja

Zalka Csenge Virág népmesegyűjteménye lett 2020 gyerekkönyve.

“Majdnem napra pontosan egy éve, az Ünnepi Könyvhéten jelent meg a Móra Kiadó gondozásában Zalka Csenge Virág Ribizli a világ végén című népmese-válogatása, mely az idei Ünnepi Könyvhéten, a HUBBY zsűrijének döntése értelmében az év gyerekkönyve lett.”

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Véleményem a könyvről

Az elmúlt időszakban több csodaszép mesegyűjtemény is a kezembe akadt, és mindegyiknek azzal a kérdéssel ugrottam neki, hogy vajon fog-e tudni valami újat mutatni? A Ribizli a világ végén idén elnyerte az Év gyermekkönyve díjat, ezért különösen kíváncsi voltam rá, hogy vajon miben más ez a könyv, mint a többi. Ahogy haladtam előre a történetekben, és minél több mesét olvastam el a kötetből, annál inkább éreztem, hogy ez a könyv valóban kiemelkedő, és megérdemli, hogy felfigyelnek rá. Csodálatos gondossággal válogatott, különleges meséket tartalmaz, amelyek egytől egyig izgalmasak, fordulatosak és nem utolsó sorban valóban képesek a mai gyerekekhez is szólni. 

A kötet igazi különlegessége abban rejlik, hogy Zalka Csenge Virág nem csak egy az egyben kimásolta és beillesztette a meséket a könyvbe, hanem mint egy igazi mesemondó, ő maga is formálgatta őket. Az utószóból megtudhattuk, hogy micsoda elképesztő kutatómunka van minden egyes mese mögött. Volt olyan történet, amelyhez a szerző tucatnyi változatot talált, és ezeket gyúrta össze végül, mindegyikből a legszebb, legizgalmasabb és a neki legjobban tetsző elemeket átemelve. 

A kötetben nem titkolt törekvés volt, hogy a női főszereplők ne csak megmentésére váró királylányok legyenek, hanem olykor akár ők is képesek legyenek legyőzni egy sárkányt, túljárni a férfiak eszén vagy akár megmenteni az egész királyságot. Nagyon tetszett, hogy a legtöbb mesében ez abban is megnyilvánult, hogy nem csak a férfi szereplők kaptak nevet, hanem a lányok is. Ugyanakkor ez a femista törekvés finom gesztusokkal került be a könyvbe, és egyáltalán nem érződött úgy, hogy erre lenne kiélezve a kötet, éppen ezért úgy gondolom, hogy mind a kisfiúk, mind a kislányok egyformán fogják szeretni ezt a könyvet. 

Ami miatt szintén kiemelkedőnek tartom ezt a kötetet, az az, hogy a szerző egytől egyig olyan meséket kutatott fel és válogatott be a gyűjteménybe, amelyek nagyon szövevényesek, fordulatosak és váratlanok. Szinte soha nem tudtam, hogy hogyan fog alakulni a történet, vagy hogy milyen kalandok várnak majd a szereplőkre. Szintén nagyon tetszett, hogy Nagy-Magyarország minden szegletéből találunk meséket a kötetben. A történetek által olykor Karpátalján, máskor a Vajdaságban vagy éppen Zalában találhatjuk magunkat. 

A legtöbb mese hosszabb terjedelmű, akár 6-7 oldalasak is voltak közöttük, így ezt a kötetet inkább nagyobb óvodásoknak vagy alsó osztályosoknak ajánlom. A könyvben lévő rajzok is nagyon szépek és hangulatosak, bár bevallom őszintén, hogy az én szívem inkább a Láng Anna-féle illusztrációk felé húz. Az egész kötetben egyetlen negatívumot tudnék mondani, és az is a kötésre vonatkozik, hogy picit hiányoltam belőle a könyvjelzőszalagot, de azért e nélkül még lehet élni. 🙂 

Összességében nagyon tetszett ez a könyv, és úgy érzem, hogy picit valóban más, mint bármely más népmesegyűjteményünk. Őszintén ajánlom kicsiknek, nagyoknak és mindenkinek, aki azt gondolja, hogy a magyar népmesékkel kapcsolatban már mindent látott, mert Zalka Csenge Virág valami olyat volt képes letenni az asztalra, ami bár a régmúlt korokat idézi, mégis teljesen új szemléletet képvisel.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*Olvass bele!*

Itt elolvashatod Hansági Ágnes laudációját a könyvről

Hallgass meg egy mesét a kötetből Zalka Csenge Virág előadásában

Nyereményjáték

A bejegyzéseinkben, egy-egy szó alatt elrejtettünk néhány népmeséhez vezető linket. A dolgotok az, hogy megtaláljátok ezeket a népmeséket, és a címüket beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

Blogturné Klub

07/12 Spirit Bliss Sárga könyves út

07/14 Könyv és más

07/16 Veronika’s Reader Feeder

07/18 Utószó

07/20 Flora the Sweaterist

One thought on “Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén – Blogturné + Nyereményjáték

Leave a Reply