Zalka Csenge Virág: Széltestvér ​és Napkelte – Blogturné + Nyereményjáték

A Móra Kiadónak köszönhetően újabb mesegyűjteményt vehetünk a kezünkbe Zalka Csenge Virágtól. Ezúttal rendhagyó családokról gyűjtött egy kötetbe hagyományos meséket. Olvashatunk mostohaszülőkről, csonka családról, örökbe fogadott gyermekről és sok más valamiért különlegesnek számító, de szerető családról… Négy bloggerünk véleményezi a mesekönyvet, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.

Szerző: Dr. Zalka Csenge Virág

Illusztrátor: Bertóthy Ágnes

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Kiadás éve: 2020

Oldalszám: 160 oldal

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Izlandtól Szudánig a világ megannyi országából kerültek ebbe a kötetbe különleges mesék. Olvashatunk jóságos mostoháról, emberré vált oroszlánról, kisfiút örökbefogadó méhecskéről, egy lányról, akinek három férje volt, meg egy királyról, akinek hét felesége.

Elmondhatatlanul gyönyörű, mágikus, gyógyító és felszabadító történetek találhatók ebben a könyvben. Minden mese újabb kapu egy megértőbb és elfogadóbb világ felé. Sőt, olvasás közben azt érezhetjük, hogy ez a megértő és elfogadó világ valójában mindig is itt volt körülöttünk. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük és megteremtsük. Hiszen mi a mesemondás? A kötetben olvasható egyik történet végén ez is kiderül: “megpróbálni annyit összerakni a valóságból, amennyit csak lehet, abból a kevéske ismeretből, ami a rendelkezésünkre áll.”

dr. Gyurkó Szilvia

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Véleményem a könyvről

Mindig öröm egy újabb Zalka Csenge Virág kötetet a kezembe fogni, ráadásul ez a mesegyűjtemények között is egy igazán különleges darabnak számít. A kötetben a szerző arra vállalkozott, hogy a világ minden pontjáról olyan történeteket gyűjtsön össze, amelyekben a család központi szerepet kap, legyen az hagyományos vagy rendhagyó.

Ahogy azt sejteni is lehet, témájából adódóan ez egy nagyon fontos, értékes és hiánypótló kötet. Ebben a mesekönyvben találkozhatunk örökbe fogadott gyerekkel, bántalmazó kapcsolatból menekülő anyával, jóságos mostohával, olyan lánnyal, aki három férjet választ és olyan testvérekkel, akik mindent megtesznek egymásért. Úgy gondolom, hogy a kötet igazi értéke abban rejlik, hogy mind a gyermek, mind a felnőtt olvasókat nyitottságra és elfogadásra ösztönzi, és számos olyan témát érint, amivel gyermekirodalom során ritkán találkozhatunk. Szintén pozitívum, hogy sok olyan gyermek és felnőtt tud azonosulni egy-egy szereplővel, akik maguk is nem rendhagyó családban élnek.

Voltak olyan mesék, amelyek jobban, voltak, amelyek kevésbé tetszettek, de annyi biztos, hogy mindegyik történet hordozott magában valamilyen értéket. Mivel a szerző a világ minden részéről válogatott történeteket a kötetbe, így sok esetben érzékelhetőek a kulturális különbségek. Bár a kiadó kilenc éves kortól ajánlja a kötetet, vannak olyan mesék, amelyeket szerintem bátran lehet kisebbeknek is olvasni, de olyanok is, amelyek úgy érzem, hogy nagyobbaknak vagy inkább felnőtteknek szólnak.

Nagyon tetszettek a mesék végén lévő kommentárok. Nagyon érdekes volt olvasni a történet hátterét, hogy egy-egy mese hány féle kultúrában és mennyi különböző változatban él, és hogy a szerző alkalmanként milyen módosításokkal mesélte tovább.

Szeretném kiemelni Berthóthy Ágnes illusztrációit. Nekem nagyon tetszettek, és bár örültem volna, ha a kötetben helyt kaphatott volna néhány egész oldalas kép is, de így is gyönyörű maga a könyv.

A kötetben 27 mese kapott helyet, amelyek között vannak rövidebb, 1-2 oldalas történetek is, illetve hosszabb, 8-9 oldalas mesék is. Nekem általában a hosszabb mesék lettek a kedvenceim, például N’oun Doaré története.

Összességében ez egy kívül-belül gyönyörű kötet, ami megmutatja a családok sokszínűségét és ami elfogadásra ösztönöz. Külön kiemelném, hogy a Kiadó a kötetből befolyt bevétel 100%-át gyermekotthonban élő gyerekeknek ajánlja fel, így aki teheti, semmiképpen ne hagyja ki a kötet beszerzését.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*Olvass bele!*

Nyereményjáték

A Széltestvér és Napkelte rendhagyó családokról szóló meséket tartalmaz, ezért most a játékunk is az ilyen családok körül forog. Minden állomáson találhattok egy rendhagyó családról készült képet valamelyik filmből, sorozatból. A feladatotok az lesz, hogy írjátok be a film vagy sorozat magyar címét a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

[Blogturné Klub]

01. 18. Veronika’s Reader Feeder

01. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út

01. 24. Könyv és más

01. 26. Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply