Kollár Borbála – Alkoss szabadon! – Blogturné + Nyereményjáték

Kollár Borbála nevével Borarti workshopjai és táborai kapcsán találkozhattunk már, és most a BOOOK Kiadó gondozásában megjelent saját könyve is, Alkoss szabadon! címmel. A kötetben 37 olyan a gyerekekkel otthon is könnyen elkészíthető ötletet találunk, amely kreativitásra és környezettudatosságra ösztönzi a kicsiket és nagyokat. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét!

Kiadó: BOOOK Kiadó

ISBN: 978-615-5417-39-9

Oldalszám: 200 oldal

Szerző: Kollár Borbála

Itt tudod megrendelni a kötetet.

Fülszöveg

Szabadon alkotni azt jelenti önállóan gondolkodni, döntéseket hozni, cselekedni. A természetet tisztelni, szeretni, megbecsülni. A Borarti – Alkoss szabadon! program olyan lehetőségeket kínál a gyerekek és szüleik számára, melyek mindezeket az értékeket a különféle alkotásokon keresztül – legyen az egy gyurmafigura, festett kavics vagy növényi szövés – segítenek hétköznapjaik szerves részévé tenni. A program vezetője és egyben a könyv szerzője azt vallja, a gyerekeknek a természet közelségére, megértő családi környezetre és rengeteg szabad alkotásra van szükségük a mai teljesítményorientált világban ahhoz, hogy önmagukra találjanak, és merjék azt csinálni, amit igazán szeretnek.

A könyv 37 inspiráló feladat nagyszerű gyűjteménye, melyek újrahasznosított alapanyagokból, háztartási hulladékból vagy éppen a természetből gyűjtött kincsekből készülnek. A totyogós korúaktól a kiskamaszokig, sőt, a felnőttekig mindenkihez szól a kiadvány, hiszen mindegyik alkotás elkészíthető szinte minden korban, csak másképp. A szerző saját élményein keresztül kalauzolja el az olvasót a szabad alkotás varázslatos világába, készüljön az otthon, a szabadban, útközben, festékkel, agyaggal, fával, textillel, közösen vagy önállóan.

Alkotni jó, együtt alkotni csoda!

Véleményem

Építész vagyok, így talán senki nem fog meglepődni ha azt mondom, hogy egészen pici korom óta mindig hajtott az alkotás utáni vágy. Valamit folyton ragasztottam, festettem, rajzoltam, fűztem… csak annyi volt a lényeg, hogy soha ne legyen üres és főleg tiszta a kezem. 🙂 A kisfiam, Bence nemrég lett egy éves, és lassan nálunk is előkerülhet majd a gyurma, a festék és a jobbnál jobb ötletek sora. Éppen ezért izgatottan nyitottam ki Kollár Borbála ezen gyönyörűséges kiadványát, ami számos kreatív ötletet ajánl már a legkisebbek számára is. 

A könyv meseszép fotókkal van illusztrálva, és nagyon-nagyon kiemelkedőnek tartom azt a szemléletet, amit  képvisel. Minden egyes oldalról sugárzik a természet iránti szeretet, és minden ötlet a környezettudatosság és az újrahasznosítás jegyében született. Az alkotások mind olyan anyagokból készülnek, amit otthon vagy a természetben könnyen megtalálhatunk, és az ötletek legnagyobb része csupán gyerekkezek által is elkészíthető. Ami egy kicsit kevésbé tetszett az az, hogy bár vannak benne nagyon klassz dolgok, de nagyon sok olyan is van benne, amit nem tudok elképzelni, hogy én magam elkészítsek.


A kötet különböző tematikák köré épülő ötleteteket dolgoz fel 200 oldalon keresztül, úgy mint otthon, kert, gyerekszoba, ünnepek, utazás. Nagyon tetszett, hogy nem csak dekorációk, de játékok, sőt ételek is vannak a könyvben. Ezek közül nem tudtam megállni, és egyből választottam is valamit, amit el is készítettem. A könyv születésnapi dekorációhoz lufi helyett gyönyörű papírzacskóból készült virágokat ajánl, ami egy sokkal környezettudatosabb megoldás. Bár születésnap mostanában már nem lesz nálunk, de az ünnepek közeledtével arra gondoltam, hogy az ötletet egy kicsit továbbgondolva hópelyhet készítek papírzacskóból. Ehhez az uzsonnás tasakokat a Rossmannban vettem (60 db nagyjából 280 Ft volt), de persze az is egy megoldás, hogy kiflivásárlás után mindig gyűjtögetjük a zacskókat. A könyv eredetileg 6 db zacskót ragaszt össze kétoldalas ragasztóval, és ovális alakúra vágja a zacskók végét, míg az én hópelyhem végül 10 db zacskóból készült, a ragasztáshoz stiftes papírragasztót használtam, egy kicsit másabb formára is vágtam és végül meg is csipkéztem. Igazából ennél az ötletnél csak a képzelet szab határt, aszerint hogy milyen formákat vágunk rá, rengetegféle virágot,hópelyhet, csillagot kaphatunk. 🙂

Összességében ez tényleg egy nagyon igényes és szép kiadvány. Alig várom, hogy Bencének is átadhassam az alkotás örömét, és talán ez a könyv is segítségemre lesz ebben. 

A könyvet megrendelhetitek ide kattintva.

 

Nyereményjáték

A kötetben számos tematika köré csoportosítva találunk ötleteket, többek között különböző ünnepkörökkel kapcsolatos alkotásokra is találunk javaslatokat. A turné állomásain egy-egy olyan ünnep leírását találjátok meg, amellyel a könyv is foglalkozik. A feladat annyi, hogy a rafflecopter dobozba beírjátok az adott ünnep nevét. A játék végén a BOOK Kiadó felajánlásának köszönhetően két példányt sorsolunk ki a könyvből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (hamvazószerda előtt, húsvétvasárnap előtti 47. nap), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése és egyben télbúcsúztató ünnep is. 

a Rafflecopter giveaway

Állomások

12/11 Csak olvass!

12/13 Veronika’s Reader Feeder

12/15 Könyv és más

Leave a Reply