Sarah Dessen – Lock & Key – Kulcsra zárt szív – Blogturné + Nyereményjáték

Újabb könyv jelent meg Sarah Dessen tollából a Könyvmolyképző Kiadónál az év végén. A Kulcsra zárt szív ismét egy lélekmelengető Young Adult történet, amelyben a család fontosságát hangsúlyozza az írónő, miközben – a jól megszokott módon – egy csipet romantikát is kapunk tőle. Ha kíváncsiak vagytok Ruby és nővére történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért!

 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Megjelenés: 2019. december 17.

Eredetei megjelenés: 2008

Oldalszám: 432

Fordító: Benedek Dorottya

ISBN: 9789634576167

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Ruby képes vigyázni magára.

Már hozzászokott, hogy senkire se számíthat, és hogy senkinek sem tartozik válaszokkal. Ám mindez megváltozik, amikor az édesanyja eltűnik, és Rubyt a nővéréhez, Corához küldik. Ruby immár egy lélegzetelállító, új házban lakik, magániskolába jár, és – életében most először – úgy érzi, van jövője. Ráadásul ott van még az imádnivaló, édes szomszédsrác, Nate is. Mindennek tökéletesnek kellene lennie. Akkor Ruby miért olyan gyanakvó? És miért tartja meg Nate a három lépés távolságot? Ruby nemsokára rájön, ahhoz, hogy az ember megmentse önmagát, néha nyitnia kell mások felé.

„Dessen minden olvasót magával ragad majd.” – VOYA

„Dessen összes ismertetőjegye megjelenik a könyvben: a szomszéd srác, akitől a lányok elalélnak, de aki nem az, akinek látszik; és a támogató szereplők, akik ráveszik Rubyt, gondolja újra cinikus hozzáállását az élethez.” – Publishers Weekly

„Imádtam ezt a könyvet. A való életről szól, de olyan jól megírva, hogy úgy éreztem, én is a történet része vagyok, nem csak kívülálló. Szerettem a szereplőket, a történetet és a stílust.” – Kall Kris, Amazon

Véleményem a könyvről

Sokan ajánlották már Sarah Dessen könyveit, de eddig nem volt alkalmam olvasni az írónőtől. Nos, ezek után biztosan mondhatom, hogy nem ez lesz az utolsó könyvem a szerzőtől, mert ez volt az egyik legkiemelkedőbb ifjúsági regény, amit 2019-ben olvastam.  Nagyon szerettem ezt a könyvet, ami egy lassan kibontakozó történet családról, bizalomról és a barátságról. 

Ruby csupán 17 éves, amikor egy nap az iszákos anyja nem jön többé haza. Két egész hónapig megpróbál egyedül boldogulni, amikor a főbérlők lefülelik, és jelentik a gyámhatóságnak a dolgot. Így kerül a lány a nővéréhez, Cora-hoz, akit már 10 éve nem látott, azóta, hogy a lány elment főiskolára, és többé nem jelentkezett.

Ruby végre egy stabil környezetbe kerül, egy gyönyörű környékre, egy elit iskolába, de ő nem kér a segítségből. Évek óta csak magára számíthat, és úgy érzi, hogy nem engedhet senkit magához közel, mert úgyis csak cserben fogják hagyni a végén. Szerencsére Cora férje, Jamie és a szomszéd srác, Nate olyan fából lettek faragva, akik nem adják fel könnyen a próbálkozást, és lassan elérik, hogy Ruby elfogadja őket barátként.

Ruby hatalmas utat tesz meg a könyvben. Végigkövethetjük, ahogy lassan-lassan lengedi a maga köré húzott falakat, és egyenként beengedi az életébe azokat az embereket, akik tényleg törődni szeretnének vele és szeretni akarják őt.

Jamiet imádtam! Nem is tudom, hogy létezhet-e egy ennyire jóindulatú, önzetlen, kedves és sikeres ember. Cora eleinte nem volt túl szimpatikus, de idővel őt is megkedveltem. Nate nagyon aranyos srác volt, aki hamar belopta magát a szívembe, és a mellékszereplőket is kiemelkedőnek találtam.

Sokszor voltam mérges Rubyra, és olykor nem értettem a döntéseit. {Ő is érezte, hogy szólnia kellene valakinek Nate-ről, és mégsem tette meg, pedig 18 évesen úgy gondolom, hogy annyira érettnek kellene lennie, hogy egy ilyen döntést mérlegelni tudjon. Abban egyetértettem Cora-val, hogy azok után, amin az évek során keresztülment, bezárólag azzal, hogy az anyja végül elhagyta és egyedül kellett élnie, nagy trauma érte őt, ami pszichológusért kiált.  Picit sajnáltam, hogy végül Nate-el nem lett igazi happy end-jük, bár azt hiszem, végül ez így volt tökéletes, és az hogy mindketten bekerültek ugyanarra a főiskolára meghagyja az olvasóban a reményt}

Bár az írónő egy kicsi romantikát is csempészett a történetbe, de közel sem ez kapja a fő hangsúlyt, így aki egy cuki romantikus ifjúsági könyvre vágyik, talán nem ez az ő könyve. Ez a könyv sokkal inkább szól a családról, önmagunk megtalálásáról, a múlt elengedéséről és arról, hogy merjünk megbízni másokban és segítséget kérni. A könyv érintett egészen nehéz témákat is, ennek ellenére akadtak benne aranyos, mosolyra fakasztó pillanat is.

Mi a család? Tetszett, ahogy a könyv rámutatott arra, hogy mindenkinek más és mást jelent ez a fogalom, és nagyon szép volt ahogy Ruby lassan, lépésről lépésre talált rá, hogy számára mit tartogat ez a kifejezés. Ez egy aranyos, szívhez szóló, elgondolkodtató könyv volt, amit mindenkinek ajánlok!

Kedvenc idézeteim a könyvből

“Mit jelent a család? Ők azok, akik maguknak követelnek. Jóban, rosszban, részben vagy teljesen, ők azok, akik megjelennek, akik, bármi történjék is, veled maradnak. Nemcsak a vérszerinti kötelékről, az azonos kromoszómákról szól, hanem valami kiterjedtebbről, nagyobbról. Corának igaza volt: több családunk is lehet az évek folyamán. A család, ahonnan származunk, a család, amit mi hozunk létre, és mindazok az emberek, akikkel ezalatt találkozunk: barátok, szerelmek, néha talán idegenek is. Egyikük sem tökéletes, de ezt nem is várhatjuk el tőlük. Egy embert sem tehetünk a világunk középpontjává. Helyette el kell fogadni mindenkitől azt, amit nyújtani tud nekünk, hogy aztán abból építsük fel a saját világunkat.”

“Cora tovább beszélt mögöttem. A könnyeimen keresztül is hallottam, ahogy azt mondja, minden rendben lesz, és tudtam, hisz ebben. De én is biztosra vettem valamit: sokkal könnyebb elérni, hogy elvesszünk, mint hogy ránk találjanak. Épp ezért keresgélünk folyton, de ritkán bukkannak ránk – oly sok a zár, és oly kevés a kulcs.”

“Ahogy őket néztem, ismét arra gondoltam, nem várhatjuk el mindenkitől, hogy egyszerre ott legyen mellettünk. Még szerencse, hogy valójában csak egy valakire van szükségünk.”

 

Nyereményjáték

Sarah Dessentől már több könyv is megjelent hazánkban, a játékunk során pedig ezeket idézzük fel. Minden állomáson találni fogtok egy idézetet az írónőtől, a feladatotok pedig annyi lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvéből származik az idézet, majd beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 

“Nincs abban semmi komplikált, ha szükséged van valakire. Az természetes, mint a légzés. Azonban ha másnak van rád szüksége, az már keményebb dió. De ugyanúgy, mint a segítségadásnál és elfogadásnál, itt is mindkettő kell ahhoz, hogy kiteljesedj. Mint a láncszemek, amik lánccá állnak össze, vagy egy zár, ami rátalál a megfelelő kulcsra.”

 

a Rafflecopter giveaway

Állomások

12.29. Utószó
12.30. Readinspo
01.04. Veronika’s Reader Feeder

Leave a Reply