Mészöly Ágnes: Darwin-játszma – Blogturné + Nyereményjáték

Mészöly Ágnes nem mindennapi ifjúsági regénye négy kamaszlány életébe enged bepillantást, akik titkos cselszövéssel szeretnének megszabadulni cseppet sem kedvelt osztályfőnöküktől, ám azt sajnos a saját bőrükön kell megtapasztalniuk, hogy a tetteknek bizony következménye van. Tartsatok velünk a Blogturné Klub és a Móra Kiadó retro turnéján, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott két példány egyikét a könyvből!

Kiadó: Móra Kiadó

Szerző: Mészöly Ágnes

Műfaj: ifjúsági regény

ISBN: 9789631197990

Oldalszám: 304 oldal

Megjelenés: 2015

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Minden olyan bonyolult… Kata egy elitgimnáziumba jár, ő a legjobb matekos, rendszeresen maratoni távokat fut, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. Valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt ő is úgy gondolja, minden könnyebb lenne egy másik osztályfőnökkel. Kata, Patrícia, Lidi és Zsófi titkos szövetséget köt: ők lesznek a “Darwin’s daughters”, az evolúció titkos ügynökei.

Az osztályfőnökük ellen indított, kamasz daccal teli bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Ki tudja megmondani, hol a határ?

Itt és most, velünk, körülöttünk, bennünk játszódik és lüktet tovább a könyv szereplőinek élete.

Ennek a történetnek tétje van. Annyi bizonyos, hogy nem lányregény…

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, óceán, szöveg és túra/szabadtéri

Véleményem a könyvről

Ez nem az a típusú könyv, amit azért érzek erősnek, mert annyira megszerettem volna a szereplőket, vagy annyira a szívembe férkőzött volna a történet, hanem mert nagyon elgondolkodtató volt, és mély nyomot hagyott bennem.

A történet főszereplője Kata, aki egy elit gimnáziumba jár. Nagyon okos matekból, jók a jegyei, vannak barátai, de a szülei válása – annak ellenére, hogy viszonylag csendben zajlott -, mégis mély sebeket hagyott rajta. Ráadásul ott van az új, mindenki által utált osztályfőnökük is, aki rendkívüli módon idegesíti őt. Nemcsak, hogy semmiben nem lehet rá számítani, de még az anyukájára is szemet vetett. Kata és a három legjobb barátnője, Zsófi, Lidi és Patrícia tervet eszelnek ki, hogy annyira kikészítsék osztályfőnököt, hogy végül leadja az osztályukat. Azonban a dolgok lassan elkezdenek kicsúszni a kezeik közül, és ha egyszer valaki elindul a lejtőn, nagyon nehéz megállni…

A történet két idősíkon játszódik. A jelenben egy kvázi vallomást olvashatunk Katától, amit a naplójába jegyzetel le. Ebből megtudhatjuk, hogy a jelenben hogyan alakul az élete az események után, míg a múlt fejezetei az elejétől elmesélik, hogy pontosan mi is történt a négy lány és Kecskeméti Gábor tanár úr között. A könyv nagyon olvasmányos és izgalmasan felépített. Végig érezhető, hogy valami elég durva dolog történt a könyvben, de hogy pontosan mi is, az csak nagyon lassan, fejezetről-fejezetre bontakozik ki.

Meglehetősen realista volt ez a könyv, sőt helyenként bevallom, eléggé meg is botránkoztam a fiatalok viselkedésén. Azt gondoltam, hogy például olyan jellegű gimis bulik, amik a regényben szerepelnek csak az amerikai filmekben léteznek, legalábbis ez az én gimis éveimből (szerencsére) tutira kimaradtak.

Bevallom, nem igazán kedveltem meg a szereplőket, bár az sokat árnyalt a karaktereiken, hogy a történtek után mindenki összeomlott a maga módján, és mindenki bünteti magát valamivel.  Az is mentségükre legyen mondva, hogy fokozatosan kezdtek kicsúszni a kezeik közül a dolgok. Eleinte még tényleg csak apró csínyekkel idegesítették az osztályfőnököt. Kata nagyon figyelt, Zsófi mással foglalkozott, Patrícia folyton kérdezett, Lidi pedig okoskodott, aztán lassan elkezdtek egyre merészebb dolgokat művelni.

A regény rávilágított arra, hogy a tinédzserek bár sokszor már úgy viselkednek, mintha felnőttek lennének, de még közel sem azok, mert gyakran nem érzik a tetteik súlyát. A regényben a lányok sokszor már a gonoszság határát súrolták, mégsem érezték, hogy nem jó, amit művelnek, és hogy a cselekedeteiknek komoly következményei lehetnek.

A regény számos fontos témát is érintett, az egyik ezek közül a szexuális erőszak volt, és hogy a ’nem’ az egy párkapcsolatban is nemet jelent, és semmilyen körülmények között nem megbocsájtható. A másik nagyon fontos kérdés, amivel foglalkozik a történet, az a családok felelőssége és a gyermekkori sebek, amiket a fiatalok ott hordoznak magukban.

A befejezés meglepő, drámai és egészen durva volt. Őszintén szólva nem számítottam rá, hogy egy ifjúsági regénynek ilyen merész lezárást választ a szerző. Összességben tetszett ez a könyv. Újszerű és elgondolkodtató volt. Én mindenképpen ajánlom!

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az állomásokon a szerző egy-egy regényéből találhattok idézeteket. A feladat az, hogy írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére az adott oldalon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Higgy abban, amit csinálsz, és az eredmény nem marad el.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

[Blogturné Klub]

08/07 Veronika’s Reader Feeder

08/09 Könyvvilág

08/11 Csak olvass!

Leave a Reply