Naphegy Kiadó életrajzi mesekönyvek blogturné (A fiú, aki felfedező akart lenni, A fiú, aki Varjúvárról álmodott, A lány, aki kutató akart lenni)

A Naphegy Kiadó kínálatában jelent meg az Életrajzi mesekönyv sorozat, amelynek célja, hogy a méltán híres és ismert hazai személyek életét közelebb hozza gyermekeinkhez. Ezen a turnén most a sorozatban megjelent kötetek közül hetet mutatunk be nektek.
Tartsatok velünk, ismerjük meg Szabó Magda, Elek Ilona, Karikó Katalin, Kőrösi Csoma Sándor, Bálint György, Hugonnai Vilma és Kós Károly életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek az egyik mesekönyvet.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

A Naphegy Kiadó életrajzi sorozata sokféle sorsot és életutat mutat be, különböző korokból. Az általam bemutatni készülő három kötet is más-más korok híres magyarjait mutatja be. Mindegyikük élete és munkássága hihetetlenül inspiráló és nagyon örülök, hogy olvashattam róluk és az biztos, hogy ezek után be fogom szerezni a többi kötetet is.

A fiú, aki felfedező akart lenni

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki felfedező akart lenni

Kiadó: Naphegy Kiadó

Oldalszám: 48

ISBN: 9789634760566

Illusztrátor: Maros Krisztina

Fülszöveg

Kőrösi Csoma Sándor a gyerekkora óta készült rá, hogy megtalálja a magyarok őshazáját. Álma beteljesítésére sok-sok nélkülözéssel, tizenhárom nyelv megtanulásával és a teste edzésével készült fel. Amikor elindult Magyarországról, maga sem tudta, mit talál majd útja végén. Vajon eléri a célját? Vajon jól gondolja, hogy keletről származnak a magyarok?

Vajon talál ott valakit, aki a magyarhoz hasonló nyelvet beszél?

Hosszú, kalandos kutatóútján nem találta meg azt, amit keresett, ellenben eljutott a Himalája fennsíkján, a “világ tetején” élő tibetiekhez. Elszántságát az a remény táplálta, hogy életét olyan tudományoknak szentelheti, amelyek a későbbiek során hasznára válhatnak majd a tudós világnak, sőt az egész emberiségnek.

Véleményem a könyvről

Bár a felfedezők és a feltalálók élete mindig is érdekelt és még ezzel kapcsolatos versenyeken is részt vettem, Kőrösi Csoma Sándorról mégis meglehetősen hiányos volt eddig a tudásom, így talán az ő könyve tartogatta a legtöbb meglepetést számomra.

Nagyon érdekes volt az, ahogy a könyv elején megismertük, hogy már gyerekként is mennyire fegyelmezett, minden kényelemről lemondó életet élt, még a kollégiumban is inkább a földön aludt és minden pénzét félretette, ugyanakkor már akkor látszott, hogy mennyire hihetetlenül intelligens és szerény fiú.

Talán egész életében arra a nagy utazásra készült, ami végül Erdélyből Tibetig vitte őt főként gyalog, ritkábban teveháton esetleg hajón vagy lovon. Rengeteg veszély és nélkülözés várt rá ezen a felfoghatatlanul hosszú úton egy olyan időben, az 1700-as évek végén, amikor még nehézkes volt a közlekedés és az emberek nagyon keveset tudtak a világ másik feléről.

Kőrösi Csoma Sándor eredetileg a magyarok őshazáját szerette volna felkutatni, de végül annyira lenyűgözte őt Tibet és az azt rejtő titokzatosság, hogy éveket töltött ott, hogy elkészítése az első tibeti-angol szótárt és hogy nagyon nehéz és embert próbáló körülmények között megtanulja a tibeti nyelvet majd elolvasson, lefordítson és kigyűjtsön több ezer tibeti írást. Kőrösi Csoma Sándor a nyelvek mestere volt, írások alapján összesen 20 nyelvet beszélt, így volt képes megtanulni a nagyon nehéz és kevesek által beszélt tibeti nyelvet.

Végül évekkel később mégis útnak indult Közép-Ázsia irányába, hogy véghez vigye eredeti célját és megkeresse a magyarok őshazáját, ám útja tragikusan, 58 éves korában véget ért, miután a dzsungelben elkapta a maláriát.

Fantasztikus volt olvasni erről a különleges és veszélyes utazásról és nagyon jó volt a szerző meseszerű leírása. Tetszett, hogy a könyvben szereplő térképen végig lehet követni az utazást és bár egy kisebb gyerkőc számára ez valószínűleg nem mond sokat, de a nagyobbak talán már megértik, hogy mekkora útról is lehetett szó. Nagyon tetszett ez a könyv és mindenképpen ajánlom azok számára, akik többet szeretnének megtudni Kőrösi Csoma Sándor életéről.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

A fiú, aki varjúvárról álmodott

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Kiadó: Naphegy Kiadó

Oldalszám: 48 oldal

ISBN: 9789634760474

Illusztrátor: Bertóthy Ágnes

Fülszöveg

Kós Károly élete valóban érdemes arra, hogy példaként álljon a gyerekek előtt. Nem csupán a budapesti Állatkert India ősi emlékeit idéző, szecessziós ízlésű bejárati kupoláját köszönhetjük neki, hanem századunk egyik legszebb magyar történelmi regényét, Az országépítőt, drámairodalmunk egyik legkimagaslóbb kompozícióját, a Budai Nagy Antalt is.
Ám az építészeten és irodalmon kívül mesteri fokon értett a festő- és grafikusművészethez, művészettörténethez, néprajztudományhoz, vezetett könyvkiadót, szerkesztett nagy hatású folyóiratot, sőt országgyűlési képviselő is volt, Erdély lelkének és társadalmi valóságának legjobb értője. Példás családapa, családja jóllétéért és boldogságáért mindent elkövető, felelős családfő volt, aki szívén viselte országa-nemzete sorsát is.

“Kalotaszegi ezermester” – így emlegették őt mindenütt, s ez a kis életrajzi kötet méltó emléket állít neki, a fiúnak, aki nem csak álmodozott, hanem minden tervét valóra is váltotta. Kilencvennégy év állt rendelkezésére mindehhez, s a fél íves könyvecske ezt a kilencvennégy esztendőt mutatja be gyerekek számára is érthető nyelven, izgalmas és érdekes epizódokat válogatva az “országépítő” életrajzából.

Véleményem a könyvről

Kós Károly az egyik kedvenc építészem, nagyon szeretem és tisztelem a munkásságát, ezért talán nem is meglepő, hogy nekem ez a kötet tetszett a legjobban a három közül.

A könyv nagyon szépen végigvezet a mester életén, és végigkövethetjük, hogy egy erdélyi kíváncsi fiúcskából hogyan cseperedik egy álmokkal teli ifjú, majd az évek alatt egy igazi polihisztor, aki nem csak építészeti örökségünkön hagyott maradandó nyomot, hanem grafikusként, íróként, könyvkiadóként, tanárként és politikusként is csodálatos dolgokat vitt véghez.

Kós Károly élete nem volt könnyű, rengeteg fájdalom és veszteség érte őt és számos akadállyal kellett szembenéznie az élete során. Átélte a két világháborút, egy ponton fel kellett hagynia a szakmájával, szembe kellett néznie azzal a felfoghatatlan fájdalommal, hogy Erdélyt elcsatolják Magyarországtól és végül el kellett hagynia szeretett otthonát és álmát, a Varjúvárat is.

Kós Károly mégsem adta fel, becsülettel és kitartással tűrte és állta az összes nehézséget, amit rászabott a sors és mindig próbált új utakat és új álmokat keresni, lehetőleg úgy, hogy segítsen vele másokat. Nem hagyta el Erdélyt, pedig talán könnyebb lett volna neki, de egyszer sem döntött amellett, hogy elhagyja szülőföldjét. Az, hogy mennyire ragaszkodott a gyökereihez az építészeti munkásságában is látszik, hiszen a népi jegyeket viselő épületei mind a székely hagyományok előtti tisztelet jelképe.

Végül 94 éves koráig élt és csodálatos örökséget hagyott számunkra. Bevallom, hogy én többször is megkönnyeztem ezt a könyvet.

Boldizsár Ildikó nagyon szépen, olvasmányosan foglalta össze ezt a hihetetlen életművet és úgy gondolom, hogy ez a könyv inspirációt jelenthet mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. Az biztos, hogy maradandó élményt nyújt.

„Amihez nyúlt, abban szépet és hasznosat alkotott. Az utolsó magyar polihisztorként tartjuk őt számon, ami azt jelenti, hogy sok területen hozott létre maradandót: író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár és politikus volt egyszerre. Hitet és szeretetet adott mindenkinek, aki akár személyesen ismerte, akár írott műveiben, festett és rajzolt képeiben gyönyörködött.”

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

A lány, aki kutató akart lenni

Tarr Ferenc: A lány, aki kutató akart lenni

Kiadó: Naphegy Kiadó

Oldalszám: 48

ISBN: 9789634760610

Illusztrátor: Szabó-Nyulász Melinda

Fülszöveg

Karikó Katalin nevét megismerte a nagyvilág, amikor az emberiség felvette a harcot a Covid- 19 járvánnyal. 2021-ben a kisújszállási kutató lett az év hőse, a világ 100 legbefolyásosabb embere közé került, számos rangos díjat nyert, vezető szerepet játszott a legsikeresebb vakcina, a Pfizer vállalat mRNS alapú oltásának kifejlesztésében.
Ki ez a lány, aki egyszerre ilyen magasra repült, de közben mindvégig maradt, aki volt: elhivatott kutató, örökké elkötelezett tudós, ugyanakkor egyszerű és őszinte mindennapi ember? Katalin általános iskolásként szeretett bele a biológiába, és egymás után leküzdve
az akadályokat, töretlen hittel ment előre mindvégig.

Véleményem a könyvről

Kevés olyan ember van az országban, aki az elmúlt évek során ne találkozott volna Karikó Katalin nevével. Tudományos munkásságát a Covid járvány idején ismerte meg a világ, amikor az általa fejlesztett mRNS vakcina több millió ember éltét tudta megmenteni. Sikere végül számos díj és elismerés mellett egészen a Svéd Királyi Tudományos Akadémia díjáig vezetett, hogy társával együtt az első magyar női Nobel-díjasunkként vegye át az elismerést.

Útja a sikerig azonban közel sem volt akadályoktól mentes, rengeteg csalódás, újratervezés jellemezte az életét, de ő soha nem adta fel, kitartott és rendíthetetlenül hitt a kutatásában és önmagában akkor is, amikor mások nem. Ha elküldték egy helyről, ő nehéz szívvel, de felállt és nem adta fel az álmait.

Ez a történet is hihetetlenül inspiráló volt. Újságcikkekben korábban olvastam már az életéről, például hogy hogyan csempészték ki a frissen vásárolt autójuk árát a kislánya mackójába varrva, de nagyon örülök, hogy ez alkalommal könyvben is megtehettem ugyanezt. Lenyűgöz az az alázat és szerénység, ami körbelengi őt még ennyi siker után is és tényleg igazi példakép minden kislány, kisfiú és felnőtt számára.

A könyv nagyon szépen és olvasmányosan írja le és magyarázza a tudományos részeket és a Covid járvány időszakát is, így gyerekek számára is nagyon tanulságos tud lenni. Nagyon tetszett, hogy az egész könyv Karikó Katalin kedvenc Metró dalára volt felfűzve és az illusztrációk is kifejezetten aranyosak voltak.

Összességében ez a könyv is nagyon tetszett, ahogy az egész sorozat is. Nagyon örülök, hogy az első kortárs kötethez a Kiadó Karikó Katalint választotta, mert úgy gondolom, hogy nagyon megérdemli, hogy a gyermekirodalom polcán is helyet kapjon az élete.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Mostani játékunkban a sorozatban is szereplő, híres magyar emberekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Milyen hangszeren játszott Elek Ilona?

a Rafflecopter giveaway

02.21.: Szembetűnő (A lány, aki olimpiát nyert)
02.22.: Veronika’s Reader Feeder
02.23.: Szembetűnő (A fiú, aki felfedező akart lenni)
02.25.: Szembetűnő (A lány, aki kutató akart lenni)
02.26.: Szembetűnő (A fiú, aki kertész akart lenni)

 

Leave a Reply