Tesz-Vesz turné (Tesz-vesz szótár, Tesz-Vesz város iskolája) – Blogturné + Nyereményjáték

Richard Scarry amerikai gyermekkönyv író és illusztrátor, aki több mint 300 könyvet jelentetett meg júniusban ünnepelné a 105. születésnapját. Neve és az általa megalkotott világ generációk számára csenghet ismerősen, hiszen ki ne ismerné a Tesz-Vesz város híres állatait, akik hol különleges járművekkel közlekednek, hol Tesz-Vesz város rejtélyeit oldják meg. Tartsatok velünk ezen a különleges turnén, ismerjétek meg a Móra Kiadó által megjelenített sorozat egyes köteteit, merüljünk el együtt a Tesz-Vesz városi forgatagban és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

Nagyon örültem, amikor lehetőséget kaptunk a Móra Kiadótól, hogy megszervezzünk egy Tesz-Vesz blogturnét, mert gyerekkorom szerves része volt ez az aranyos, különleges városka, ahol mindig történik valami. Kiskoromban könyv formában csak a Tesz-Vesz szótár volt meg nekünk, de azt a nővéremmel annyira szerettük, hogy a végére konkrétan szétestek a lapjai. Természetesen a könyv azért megmentésre került és azóta az unokaöcséim forgatják nagy lelkesedéssel, éppen ezért nagyon örülök, hogy most egy saját példány a mi polcunkra is felkerülhetett és az én két kisfiam is belevetheti magát Tesz-Vesz város forgatagába. 🙂

Itt találsz további információkat Richard Scarry-ről és feledhetetlen a sorozatáról.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Tesz-Vesz szótár

Tesz-vesz szótár

Kiadó: Móra Kiadó

Oldalszám: 96 oldal

ISBN: 9789631197617

Fordító: Réz András

Fülszöveg

Ebben a könyvben több mint 1500 szót és képet találsz. Sőt mi több, háromszor annyi szót, mert a Tesz-Vesz szótárban a magyar kifejezések angol és német megfelelője is szerepel. Igazi szótárt vehetsz a kezedbe, amelyet, remélem, örömmel forgatsz majd, hiszen a képek sokat segítenek. Meglátod, milyen érdekes összehasonlítani a három nyelv szavait.

Véleményem a könyvről

Az első könyv, amit a sorozatból be szeretnék mutatni maga a fent említett Tesz-Vesz szótár, ami három nyelven, magyarul, angolul és németül ismerteti meg az olvasót az élet és a világ számos szeletével. A könyvben helyet kapnak a mindennapok részletei, úgy mint az étkezés, a bevásárlás, az orvosi rendelő vagy a játszótér, de található benne rengetegféle jármű, állat (komolyan, olyan madarak is helyet kaptak a könyvben, amit még magyarul sem ismertem, nemhogy angolul vagy németül), épületek, foglalkozások, sportok.

Nagyon tetszik, hogy minden témához tartoznak külön kérdések vagy megjegyzések, amiből sokat tanulhatnak a gyerekek, de olykor még feladatokat is kapnak az apró olvasók, mint például, hogy keressék meg a savanyú uborkát a bevásárlás oldalon vagy a belvárosban segítsenek eljutni Egérkének különböző üzletekbe.

Maga a könyv egyébként egy nagyon aranyos böngésző és rendkívüli módon fejleszti a szókincset és a gyerekek világgal kapcsolatos ismereteit, emellett a nyelvtanulás során is nagy segítségül szolgálhat. Lehet, hogy egy nyelvtanár viccesnek találná, de emlékszem, hogy én mindkét nyelvvizsgám előtt fellapoztam ezt a könyvet és próbáltam minél több szót hasznos megjegyezni belőle egy-egy témához kapcsolódóan.

Richard Scarry illusztrációi ennyi év után is melegséget költöztetnek a szívembe, imádom minden karakterét és a szerző humorát, amit az itt-ott elrejtett vicces részletekben csillogtat meg. Nagyon tetszik, hogy ez a könyv sokkal több egy sima szótárnál vagy akár egy böngészőnél, mert annyira széles palettát mutat be a világról, hogy ha a szülő rászánja az időt, a könyv segítségével rengeteg dolgot taníthat meg a gyerekeknek, az időjárástól és az évszakoktól kezdve, a kertészkedésen át egészen a építészettörténetig. 

Összességében hatalmas kedvenc ez a könyv és úgy gondolom, hogy minden kisgyerekes háztartásban ott van a helye polcokon, mert kicsik és nagyon számára is nagyon hasznos és szórakoztató kötet. Én őszintén ajánlom mindenkinek!

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Tesz-Vesz város iskolája

Tesz-Vesz város iskolája

Kiadó: Móra Kiadó

Oldalszám: 72

ISBN: 9789634158561

Fordító: Réz András

Fülszöveg

Elérkezett a nagy nap: kezdődik az iskola! Cicó reggel Egonnal készülődik, majd csupa izgalmas órán vesz részt. Velük együtt ismerkedhetünk meg az ábécé betűivel, a számok és a színek világával, a napok, hetek, hónapok körforgásával. Közben nemcsak Mézes tanító nénit zárjuk a szívünkbe, hanem Buhera mestert, az iskola kelekótya gondnokát is.

Véleményem a könyvről

A Tesz-Vesz város iskolája szintén egy főleg oktató jellegű kiadvány, de Bencének ez lett a kedvence az összes kötet közül. Ebben a könyvben Cicó első osztályos lesz és azt követhetjük végig, hogy Mézes Magda tanító néni mi mindent tanít meg a cicának, legjobb barátjának, Egonnak és az osztály többi tagjának.

A könyv megismertet mindennel, amit egy első osztályba érkező gyerkőc megtanulhat az iskolában, a betűkön és számokon túl, helyet kaptak a színek, a formák, a mértékegységek, az óra, a napok, a hónapok és sok-sok más okosság.

Az óvoda és az iskola között nagy a váltás, hiszen az iskolás korba lépve a gyerekeknek meg kell tanulniuk egy új napirendet, hozzá kell szokniuk a tanórák nyújtotta kötöttségekhez és hirtelen bekerülnek egy olyan iskolarendszerbe, ahol rengeteg tananyagot kell megtanulniuk rövid idő alatt. Ez a könyv egy kicsit igyekszik felkészíteni a gyerkőcöket erre a változásra, megmutatja, hogy mi mindent lehet megtanulni az iskolában és milyen tanórák várnak majd rájuk, de mindezt olyan kedvesen és aranyosan tálalja, hogy szerintem minden óvodáskorú gyerek, aki a kezébe fogja ezt a könyvet, csakis izgalommal kezd el gondolni az iskolára. 

A fiúknak és nekem is legjobban a könyv humora tetszett, amit főleg a kelekótya gondnok, Buhera mester szolgáltatott. Nagyon viccessé teszi a kötetet, hogy mindig történik vele valami, de ugyanez igaz a már jól ismert szereplőkre is. Úgy gondolom, hogy ettől válik igazán szerethetővé és játékossá az egyébként oktató jellegű kiadvány és ezáltal a gyerekek is könnyebben, játszva tanulnak meg számos fontos dolgot.

A kötet szókincsfejlesztő erényeit ez alkalommal is kiemelném, de igazából ezen kívül is rengeteg tudást képes átadni. Én 5-6 éves kortól már nagyon-nagyon ajánlom ezt a könyvet, de az általános iskolás gyerkőcök számára is nagyon hasznos lehet. 

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Tesz-Vesz város szereplő nevének betűit rejtettük el. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter nevét. Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

01.19. Csak olvass! (Tesz-Vesz város – Mentsük meg a bolygót!, Tesz-Vesz város A-tól Z-ig)
01.21. Csak olvass! (Tesz-Vesz város, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)
01.22. Könyv és más (Tesz-Vesz város, Tesz-Vesz szótár)
01.23. Szembetűnő (Tesz-vesz város, Esti mesék)
01.25. Veronika’s Reader Feeder (Tesz-Vesz szótár, Tesz-Vesz város iskolája)
01.26. Szembetűnő (Tesz-vesz város iskolája, Tesz-vesz város A-tól Z-ig)
01.27. Könyv és más (Tesz-Vesz város – Mentsük meg a bolygót!, Csúcsforgalom Tesz-Vesz városban)
01.29. KönyvParfé (Tesz-Vesz város – Mentsük meg a bolygót! ,Tesz-Vesz város – Légy jól nevelt!)
01.31. Szembetűnő (Ahogy illik, Légy jól nevelt!)
02.02. Veronika’s Reader Feeder (Tesz-Vesz város élő adásban, Az ellopott meggyes pite esete, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)
02.04. KönyvParfé (Esti mesék, Ahogy illik, Dr. Doktor )

 

One thought on “Tesz-Vesz turné (Tesz-vesz szótár, Tesz-Vesz város iskolája) – Blogturné + Nyereményjáték

Leave a Reply