Tesz-Vesz turné (Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban, Tesz-Vesz város élő adásban, Az ellopott meggyes pite esete) – Blogturné + Nyereményjáték

Richard Scarry amerikai gyermekkönyv író és illusztrátor, aki több mint 300 könyvet jelentetett meg júniusban ünnepelné a 105. születésnapját. Neve és az általa megalkotott világ generációk számára csenghet ismerősen, hiszen ki ne ismerné a Tesz-Vesz város híres állatait, akik hol különleges járművekkel közlekednek, hol Tesz-Vesz város rejtélyeit oldják meg. Tartsatok velünk ezen a különleges turnén, ismerjétek meg a Móra Kiadó által megjelenített sorozat egyes köteteit, merüljünk el együtt a Tesz-Vesz városi forgatagban és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

Folytatva Tesz-Vesz város kötetek bemutatásának sorát, ez alkalommal három olyan könyvről szeretnék nektek írni, amelyekből bár szintén sokat lehet tanulni, de inkább a mesekönyvek sorát színesítik.

Itt találsz további információkat Richard Scarry-ről és feledhetetlen a sorozatáról.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Tesz-Vesz város élő adásban

Tesz-Vesz város élő adásban

Kiadó: Móra Kiadó

Oldalszám: 48

ISBN: 9786934152804

Fordító: Réz András

Fülszöveg

Tudod-e, ki várja az érkezőket a pályaudvaron? Tudod-e, ki cipeli föl a poggyászt a hajóra? És vajon ki menti meg a vonatot az összeütközéstől? Hát azt, ki szállítja a töméntelen sok almát Nagyi almás pitéjéhez? Üsd fel ezt a könyvet, megtudod! Sőt megtudod azt is, ki mindenki lakik, tesz-vesz, sürög-forog Tesz-Vesz városban!

Véleményem a könyvről

Az előző értékelésemben bemutattam nektek Bence kedvencét, a Tesz-Vesz város iskoláját, így most Máté van a soron. 🙂 A Tesz-Vesz város elő adásban instant kedvenc lett nálunk, olyannyira, hogy a jelenleg betegeskedő 2 évesemnek valamelyik nap hajnali kettőkor kellett végigolvasni, amíg kicsit hatott a gyógyszer, mert mindenáron ezt kérte.

A könyvben hat különálló történet kapott helyet, amelyeket összeköt az, hogy minden esetet közben lencsevégre kap a Szórakoztató Televízió riportere, így Fér Egon hőstettei végül bekerülnek a híradóba.

Az egyik mesében Szimat Őrmester, Egon segítéségével keríti kézre a banántolvajt, aki galádul betört a zöldségeshez, egy másikban Cicó és az anyukája utazik el vonattal a városba, ahová Egon is elkíséri őket, még szerencse, mert ő akadályozza meg két vonat összeütközését, míg egy harmadikban a hajózás rejtelmeivel ismerkedhetünk meg.

A legtöbb mesében helyet kap Ólas úr, egy kissé szerencsétlen malac, akivel mindenféle galiba történik. Természetesen a fiúknak ő volt a kedvence és mindig nagyon nevetnek azon, ahogy az autójával ráhajt a frissen készült aszfaltra vagy ahogy habbal árasztja el a mosodát.

A könyv az arányos meséken túl sok mindent tanít is a gyerekeknek, többek között a vasútról, az mezőgazdaságról vagy éppen az építőipar rejtelmeiről.

Ahogy azt már megszokhattuk ebben a könyvben is nagyon mozgalmasak és bájosak az illusztrációk, amik feliratozva is vannak, ezzel is gazdagítva a gyerekek szókincsét.

Összességében hatalmas kedvenc lett nálunk ez a könyv és amennyire Máté imádja benne a járműveket és a sok kalandokkal teli eseményt, egészen biztosan be fogom szerezni még a Csúcsforgalom Tesz-Vesz városban és a Vészhelyzet Tesz-Vesz városban köteteket is és már sajnálom, hogy ebből a körből azok kimaradtak. 

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban

Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban

Kiadó: Móra Kiadó

Oldalszám: 91 oldal

ISBN: 9789634860341

Fordító: Réz András

Fülszöveg

Tesz-Vesz városban folyik a munka kint és bent, lent és fent. Még a föld alatt is. Richard Scarry több tucat szakma rejtelmeibe vezeti be a gyerekeket. A legendás kötet most először jelenik meg teljes terjedelmében, 32 oldalnyi új mesével. Cicóék izgalmas repülőútja, Szimat őrmester éjszakai nyomozása vagy épp a villamos áram születése is szerepel a bővített kiadásban.

Véleményem a könyvről

A Még több sürgés-forgás Tesz-Vesz városban egy kicsit másabb típust képvisel, mint az előzőleg bemutatott könyv, mert bár ebben is vannak történetek, mindegyik inkább oktató jellegű, amellett, hogy maga a könyv ugyanúgy nagyon aranyos is.

A kötet rengeteg mindent megtanít a világról a gyerekeknek, végignézhetjük, hogy hogyan épül fel egy ház az alapoktól a költözésig (a kedvencem az volt, amikor Férc szabómester szó szerint átad egy zsák pénzt a kivitelezőnek. 😀 Ezzel együtt tudok érezni, bár kicsit mintha kicsi lenne az a zsák. 🙂 ), szintén megtudhatjuk, hogy hogyan működik a posta, hogy a magból, hogyan lesz kukorica vagy éppen búza és az hogyan és milyen formában kerül végül a vacsoraasztalra, hogy a szénből hogyan lesz áram és többek között betekintést enged a hajózás, a vasút, a fakitermelés, a papírkészítés rejtelmeibe is.

Nagyon kedves, hogy a szerző külön fejezetet szentelt az anyukák munkájának is, ez hihetetlenül jól esett. Számomra egyébként az egyik legérdekesebb a textilipar bemutatása volt, mert erről elég keveset tudtam eddig, de az a rész is nagyon tetszett, amikor az egyik történet során egy nyuszinak ki kell venni a manduláját, így egy orvosi rendelő és kórház mindennapjaiba is bepillantást nyerhetünk.

 

Szerintem fantasztikus ez a könyv és lenyűgöző, hogy mi mindent képes megtanítani a gyerekeknek. Máté imádta, hogy ez alkalommal is sok járművel lehet találkozni, hiszen vannak benne tűzoltóautók, vonatok, hajók, mezőgazdasági és építőipari munkagépek és még sok-sok más dolog, például egy hatalmas, négy emeletes autó, amiben elfér a Férc család sok-sok nyuszigyereke, míg Bencét főleg a “mi hogyan működik” részek nyűgözték le.

Nagyon jónak találtam, hogy a könyv egyáltalán nem csak a nyers információátadásra törekszik, hanem történeteken keresztül igyekszik bemutatni mindennek a működését és ugyanolyan kedves és humoros, mint a többi Tesz-Vesz kötet.

Ahogy ez a sorozat minden elemére jellemző, ezt a könyvet is használhatjuk böngészőként, hiszen számtalan részlet rejlik benne és annyira gazdag az illusztráció, hogy órákat lehet eltölteni csak azzal, hogy végignézegessük a képeket, melyek helyenként ez alkalommal is ki vannak egészítve informatív feliratokkal.

Összességében ezt a könyvet is nagyon szerettük és őszintén ajánlom minden óvodás és kisiskolás gyereknek, mert rengeteget lehet tanulni belőle. 

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Az ellopott meggyes pite esete

Az ellopott meggyes pite esete

Kiadó: Móra Kiadó

Oldalszám: 40

ISBN: 9789631195231

Fordító: Réz András

Fülszöveg

Hátborzongató bűntény a Morzsa Pékségben! Vajon sikerül-e a két rettenthetetlen mesterdetektívnek, Sárlakinak és Halmosnak fülön csípnie az elvetemült elkövetőket?

Véleményem a könyvről

A harmadik könyv, amit ma szeretnék bemutatni egy kicsit másabb, mint az összes eddigi Tesz-Vesz kötet, azonban nem kevésbé szórakoztató, hiszen Az ellopott meggyespite esete egyetlen kalandos történetet mutat be, amely során Sárlaki a híres detektív és segítője, Halmos egy ellopott meggyespite rejtélyét göngyölítik fel. 

Ebben a történetben minden megvan, ami fokozhatja az izgalmakat: akad benne autósüldözés, nyomok keresése és végül a tolvajok furfangos ötlettel való kézre kerítése. Természetesen a történet végén nem maradhat el a nyomozók jutalma, míg a bűnösök végül elnyerik büntetésüket.

Ennek a könyvnek kivételesen tényleg csak a szórakoztatás a célja, amit a gyerekek hihetetlenül élveztek is, ráadásul az olvasás során a megfigyelőképessegüket is megcsillogtathatják. Izgalmas és aranyos volt ez a történet, szerző szokásos humorával és intelligenciájával fűszerezve.

Úgy láttam, hogy a könyvnek van egy másik része is, Az álruhás bolti szarka esete, amire ezek után szintén nagyon kíváncsi vagyok, biztos vagyok benne, hogy az is legalább ilyen kalandos történet. 

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Tesz-Vesz város szereplő nevének betűit rejtettük el. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter nevét. Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

01.19. Csak olvass! (Tesz-Vesz város – Mentsük meg a bolygót!, Tesz-Vesz város A-tól Z-ig)
01.21. Csak olvass! (Tesz-Vesz város, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)
01.22. Könyv és más (Tesz-Vesz város, Tesz-Vesz szótár)
01.23. Szembetűnő (Tesz-vesz város, Esti mesék)
01.25. Veronika’s Reader Feeder (Tesz-Vesz szótár, Tesz-Vesz város iskolája)
01.26. Szembetűnő (Tesz-vesz város iskolája, Tesz-vesz város A-tól Z-ig)
01.27. Könyv és más (Tesz-Vesz város – Mentsük meg a bolygót!, Csúcsforgalom Tesz-Vesz városban)
01.29. KönyvParfé (Tesz-Vesz város – Mentsük meg a bolygót! ,Tesz-Vesz város – Légy jól nevelt!)
01.31. Szembetűnő (Ahogy illik, Légy jól nevelt!)
02.02. Veronika’s Reader Feeder (Tesz-Vesz város élő adásban, Az ellopott meggyes pite esete, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)
02.04. KönyvParfé (Esti mesék, Ahogy illik, Dr. Doktor )

 

Leave a Reply