Kovács Tamás György: A villamos – A remíztől a hurokvágányig

Kiadó: Pagony Kiadó, 2023

Oldalszám: 32, keménytáblás

Illusztrátor: Szinvai Dániel

ISBN: 9789635873678

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Fülszöveg

Ha a világ összes Tatra T3 villamoskocsiját egymás mögé raknánk, körbeérnék a Balatont. • A budapesti 4-6-os villamosvonalon naponta több mint 200 000-en utaznak. • A lisszaboni villamoson a vezető egy térben van az utasokkal, és jegyet is kezel. • A TW 6000 villamos Hannoverben még zöld, Budapesten már sárga, épp, mint a banán. 

Ismerd meg a legrégebbi és a legmodernebb villamosokat kívül-belül, nézz be egy remízbe, kövesd végig a villamossínek építését, és tudd meg, mi történik, ha a villamos balesetet szenved! A könyv izgalmas leírásai és részletes rajzai végigkalauzolják a kötött pálya friss szerelmeseit a villamosok vonalán, és lenyűgözik a régi rajongókat is. 

Véleményem a könyvről

Ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni, azt mondanám, kétféle ember létezik: olyan, akit érdekelnek a villamosok, és olyan, akit kevésbé, viszont Kovács Tamás György A villamos című könyvét mindkét típusnak örömmel ajánlom, mert ez a kívül-belül szemet gyönyörködtető kötet garantáltan minden olvasó számára hatalmas élményt nyújt.  

Az átlagembernek a Tátra szó hallatán nagy valószínűséggel egy hegység jut eszébe, de az igazán nagy rajongóknak egyből felsejlik a régen (többek között) az 1-es vonalán csörömpölő sárga villamos vidám emléke. A könyv mind a laikusok számára igazán magával ragadó és olvasmányos, mind a “kockák” számára kielégítő részletességű, és bizton állíthatom, ők is találnak benne maguknak igazi “információcsemegéket”, amikről eddig talán még ők sem hallottak.

Mi közösen olvastuk a férjemmel és a fiúkkal, és mind számomra (humán beállítottságú “romantikus”alkat), mind a nagy Ganz-MÁVAG rajongó férjem számára, mind a gépek világában egyre otthonosan mozgó kisfiaim számára élvezetes, jól követhető, izgalmas, informatív, és ami talán az egyik leglenyűgözőbb ebben a műben: rendkívül igényes képi világú könyvnek bizonyult, az illusztrációk dicsérete ugyanis külön fejezetet érdemelne.

Az illusztrátor -a szerzőhöz hasonlóan- kényesen ügyelt a szakmai pontosságra és az esztétikumra egyaránt. A szemet gyönyörködtető képekben elmélyülve a műszaki részletek is kellő igényességgel bontakoznak ki, és ez szintén egy olyan előnye a könyvnek, ami a család minden tagjának egyaránt örömére szolgál majd.

Egyébként a két kisfiam közül a 1,5 evesem az igazán nagy járműrajongó és a trolibuszok és vonatok mellett a villamosok a legnagyobb kedvencei, szóval neki különösen tetszett ez a könyv.

Én őszintén ajánlom ezt a kötetet kicsiknek és nagyoknak egyaránt, úgy gondolom, hogy hiánypótló a villamosrajongók számára.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

 

Leave a Reply