Móra Kiadó Baba-Mama Blogturné (Babanapló, Látást fejlesztő babakönyvek) + Nyereményjáték

Turnénk során a Móra Kiadó kiadványaival ismerkedhetünk meg közelebbről, a babavárástól kezdve, a születésen át, a legkisebbeknek készült foglalkoztatókig. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott három babás könyvcsomag egyikét!

Megérkeztem! Életem első három éve – Nyuszicsörgővel

Illusztrátor: Láng Anna

Fordító: Liszkay Szilvia

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Kiadás éve: 2021

Oldalszám: 80 oldal

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

A nap, amikor megszülettél, az első csörgőd, az első szavaid, az első mókás mondatod, az első lépéseid, az első családi kirándulás… Az első három csodás év felejthetetlen emlékei, érzései egy gyönyörű kötetben!

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Véleményem a könyvről

Amikor az embernek gyermeke születik, akkor azt kívánja, hogy bár minden egyes pillanatot és lélegzetvételt bevéshetne az emlékeibe, mert mindegyik egy igazi csoda. De hirtelen felgyorsul az idő, elrepül egy év, majd még egy, és már csak bizonyos emlékek maradnak meg a több tízezer pillanatból, majd az idő múlásával azok is megkopnak picit. A babanaplók szépsége azonban pont abban rejlik, hogy feljegyezhetünk minden fontos eseményt és momentumot egy baba életében, olyanokat is, amikre esetleg hosszú évek múltán nem is emlékeznénk.

Rengetegféle babanapló létezik a piacon, én magam is sokáig keresgéltem amíg Bencét vártam, azonban őszintén mondhatom, hogy ennyire igényes és szép kivitelezésűvel ritkán találkozni. A Megérkeztem nem csak egyik kedvenc illusztrátorom, Láng Anna csodálatos és kedves rajzaival varázsolt el, de nagyon tetszettek azok az apró, finom kiegészítések is, amik teljessé teszik a kötetet, úgy mint az átkötőszalag, a képkeret, ami magának a csomagolásnak a része és persze a nagyon édes nyuszis csörgő, ami a baba első játékaként szolgálhat. 

Szintén nagyon tetszik, hogy míg a legtöbb ilyen naplóba csupán a baba első évének emlékeit van lehetőség lejegyezni, addig ebben a kötetben három év pillanatait őrizhetjük meg.  Ezt Bence naplójánál is nagy hiányosságnak érzem, és bár már elmúlt két éves, még most is szoktam felírni aranyos dolgokat, amiket nem szeretnék elfelejteni. Azonban mivel az ő naplójában erre nincs igazán hely, azért már lassan a margók is betelnek. 🙂

A kötet egyébként hasonlóan épül fel, mint bármelyik másik babanapló. A kisded első ultrahangfelvételétől, a hazaérkezésen át, az első alkalmakig mindent feljegyezhetünk. Ebben a könyvben nincsenek hónapokra szedve a feljegyeznivalók, ami számomra valószínűleg praktikus lesz majd a második gyerkőcnél, mert már Bencénél is előfordult, hogy néhány hónappal később próbáltam felidézni és utólag legyezni dolgokat, és feltételezem, hogy az időhiány a gyerekszámmal exponenciálisan nő majd. 🙂

Összességében ez tényleg egy nagyon igényes, aranyos és szépen illusztrált babanapló, amit minden szülőnek őszintén ajánlok. 

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

Látást fejlesztő babakönyvek

Babageometria – Ritmusok

Szerző és illusztrátor: Nagy Diána

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Kiadás éve: 2019

Oldalszám: 18 oldal

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Leporelló a legkisebbeknek. Fekete és fehér organikus vonalak. A vonalak játéka oldalanként is nézegethető, kihajtva pedig új összefüggések jelennek meg. Így lesz a baba egyik első visszatérő olvasmánya.

Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz? – Textilkönyv

Fordító: Szenderák Bence

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Kiadás éve: 2020

Oldalszám: 8 oldal

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

A kisbaba látása megszületése után kezd fejlődni. Az első hetekben mindent homályosan lát, azután fejjel lefelé, ám az első hónap elteltével már érzékeli az éles kontrasztokat, így fekete-fehér dolgokat keres maga körül. Ez az a pillanat, amikor e különleges textilkönyvvel megkezdhetjük kialakítani a könyvek szeretetét gyermekünkben. A lapok halk zizegése felkelti a figyelmet, és a kicsi hosszan elnézegetheti az állatokat ábrázoló kedves illusztrációkat, illetve a geometriai formákat.
Néhány hónapos korában pedig felfedezi a képek rózsaszín és kék részleteit is. A könyvek böngészését nem lehet elég korán elkezdeni!

Véleményem

A babák látása fokozatosan tökéletesedik, és csak lassanként tanulják meg használni a szemüket. Amikor megszületnek, csupán 20-30 cm-re látnak el, és akkor is csak foltokat érzékelnek például az édesanya arcából. Aztán idővel egyre messzebbre és élesebben kezdenek el látni, de nagyjából két hónapos korukig leginkább csak a fekete-fehér, éles kontrasztú dolgokat képesek érzékelni. Körülbelül két hónapos koruk után kezdik el megkülönböztetni a színeket, először a pirosat, majd a többi alapszínt, a kéket és a sárgát, majd lassanként a többi színt is. 

A Babageometria sorozat és az Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz? kifejezetten erre a kezdeti időszakra készült könyvek, amelyek egészen újszülött kortól segítenek a babáknak látásuk fejlesztésében. Mindkét könyv nagyon igényes, aranyos, hasznos és tapasztalatból mondom, hogy a babák tényleg imádják nézegetni az ehhez hasonló dolgokat.

A Babageometria- Ritmusok  egy négy kötetes sorozat része, amelyek mindegyike kihajtogatható leporello kialakítású. Ezt azért tartom kifejezetten hasznosnak, mert így bárhol megtámasztható, akár kiságyba, babaöbölbe, kanapéra, babakocsiba vagy akár a földre is tehető, és bár összehajtva praktikusan kicsi, kihajtogatva egy egészen hosszú, hét elemből álló képet nézegethetnek a babák, ami hosszú ideig nyújt számukra szórakozást. Mindegyik kötetnek két oldala van, egy fekete alapon fehér és egy fehér alapon fekete, ami szintén nagyon tetszik. Szeretném kiemelni Nagy Diána illusztrációját, amibe egyből beleszerettem. Egyszerre komplex és mégis átlátható, absztrakt mégis érthető, mérnöki mégis bájos. 

Az Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz? ugyancsak egy sorozat része, melynek párja a Süni vagyok, te ki vagy? szintén a Móra Kiadó gondozásában jelent meg. Ezek a könyvek hasonló elvre épülnek, mint a Babageometria, hiszen ugyancsak fekete-fehér alapúak, azonban abban különböznek, hogy ezek lapozható textil könyvek és nem kihajtogathatóak. Az Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz? is egészen kicsi, ami nagy előnye, és nagyon tetszik, hogy nem csupán lapozni lehet, hanem az anyagából adódóan csörög is, ami babák számára nagyon izgalmas tud lenni. Ez a rész mindenféle aranyos állatot mutat be, állathangokkal társítva, és mivel itt már néhol színek is megjelennek úgy gondolom, hogy ez a kötet kicsit tovább marad szórakoztató a babák számára és akár 1-1,5 éves korig hasznos társuk lehet, akár az állathangok tanulásánál. 

Én őszintén ajánlom mindkét kötetet, sőt a sorozat többi részét is, mert bár Bencével még nem voltak meg nekünk ezek a könyvek, de hasonlót kaptunk kölcsönbe, és tényleg nagyon szerette. Nálunk abban is nagy segítségnek bizonyult, hogy a hasaltatás gyakorlásánál nagy motiváció volt számára, hogy emelgesse a kis fejét. 🙂 

*Rendeld meg a könyveket kedvezményesen!*

Nyereményjáték

Játékunk során az állomásokon olyan híres mesehősökkkel találkozhattok, akikkel a Móra Kiadó kínálatában ismerkedhettek meg. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter vagy rajzfilm nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagok egyikét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

[Blogturné Klub]

02.22. – Csak olvass! : Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!, Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány! 

02.24.  – Könyv és más: Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!, Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

02.26. – Veronika’s Reader Feeder: Megérkeztem! Életem első három éve – babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?, Babageometria -Ritmusok

02.28. – Könyv és más: Megérkeztem! Életem első három éve – babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?

03.02. – Csak olvass!: Megérkeztem! Életem első három éve – babanapló, Azt mondom, brekeke. Te mit mondasz?,  Babageometria -Ritmusok, 

03.04. – Könyv és más:  Állatszálloda, Kisvakond utazik, Tíz színes pici paca, Vuk és Karak – Kirakóskönyv

03.06. – Csak olvass!: Kisvakond utazik, Kisvakond játszik, Vuk és Karak – Kirakóskönyv

03.08.- Veronika’s Reader Feeder: Indulás! Buszozzunk!, J. Kovács Judit: Kerekítő évkerék Dalok – mondókák – jeles napok – játékok, Kisvakond utazik, Vuk és Karak – Kirakóskönyv

One thought on “Móra Kiadó Baba-Mama Blogturné (Babanapló, Látást fejlesztő babakönyvek) + Nyereményjáték

Leave a Reply