Rácz-Stefán Tibor – Mikrofonpróba (Szállj a dallal! 1.)

Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba (Szállj a dallal! 1.)
Várható megjelenés: 2017.09.26
Előrendelés—> http://bit.ly/2xzqroE

 

Fülszöveg

Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.

Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?

Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.

Bunkó srácból is lehet álompasi?

Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.

Az első szerelem tényleg az utolsó marad?

A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.

De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?

Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.

Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…

 

Véleményem a könyvről

Nem titok, hogy a Young Adult az egyik kedvenc műfajom. Az, ahogyan a felnőttség kapujában álló fiatalok elkezdik felfedezni önmagukat, a szívük legrejtettebb álmait, és az ösvényt, amely később meghatározhatja az életüket, véleményem szerint az egyik legizgalmasabb dolog a világon, és imádom a szereplőkkel együtt bejárni ezt az utat. Így amikor hallottam, hogy Rácz-Stefán Tibor legújabb regénye ismét a gimnázium falai közé kalauzol minket, azonnal tudtam, hogy kell nekem ez a könyv. 

A szülei halála óta Hannáról a bátyja, Kornél gondoskodik, aki tanárként keresi a kenyerét. Azonban miután Pesten nem sikerül állást találnia, nincs más választásuk, mint vidékre költözni. Egy balassagyarmati gimnázium kollégiuma lesz az új otthonuk, ahol a könyvmoly Hanna számára nem csak az új hely és az új iskola jelenti a kihívást, de az is, hogy egyetlen barátját is hátra kellett hagynia, így teljesen egyedül kell megtalálnia a helyét egy már összekovácsolódott közösségben. 

Szerencsére új szobatársával, Xiarával hamar megtalálják a közös hangot, és általa megismerkedik Áronnal, Dáviddal és Mátéval. Bár természetesen nem minden pillanat zökkenőmentes, de ötőjük között erős kötelék fonódik, így amikor egy olyan problémával találják szembe magukat, amely mindannyijuk életére kihathat, úgy döntenek, hogy együtt próbáknak rá megoldást találni.

A könyvnek igazán különleges hangulatot adott, hogy öt szemszögből követhettük végig az eseményeket. Biztos vagyok benne, hogy ez a fajta történetvezetés nem egyszerű feladat egy író számára, hiszen nemcsak egyetlen szereplő bőrébe és gondolataiba kell belebújnia, hanem párhuzamosan öt karakterébe. Az oldalak rengeteg lélekkel vannak megtöltve és fontos témákat boncolgat a könyv. Nagyon örültem, hogy a szerző ez alkalommal sem félt nehéz kérdéseket érinteni a történetében, és ezek lassú kibontogatása igazán szép ívet adott a történetnek.

Mind az öt karakter nagyon tetszett, de a legjobban az tetszett bennük, hogy egyikük sem volt tökéles. Mindegyikőjüknek megvan a maga apró hibája, és pont ettől váltak valódivá.
Kicsit néhol úgy éreztem, hogy a szerző még keresgéli Hanna hangját, de nagyon tetszett, amikor felvette a kesztyűt Máté bunkó beszólásaival, amikor kiállt magért, és véleményem szerint ez egy nagyon jó irány a karakterformálásában. Én Dávid és Áron szálát találtam a legkidolgozottabbnak és legerősebbnek, valószínűleg, mert a Fogadj el! című regény során az ő karaktereiknek már volt lehetőségük kibontakozni. Xiara talán a legérdekesebb a szereplők közül, bevallom, eddig elég keveset tudtam arról a típusú családi háttérről, amelyet az író felvázolt a regényben, mégis nekem a bunkósága ellenére Máté volt a kedvenc karakterem, talán mert ő maradt a legrejtélyesebb az egész történetben, és annyira kíváncsi vagyok, hogy mi rejtőzik a kemény felszín alatt.

Nagyon ötletes volt az alaptörténet, amelyben nagy szerepet kapnak a zenék, a filmek és könyvek is, és bár olykor talán egy csipetnyit már túl soknak is éreztem a popkulturális utalásokat, ugyanakkor ez is egy igazán egyedi hangulatot adott a könyvnek.  

Az első oldalaktól magával ragadott a történet, aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy vége, és én akarok még többet és többet. Tudni szeretnék meg Xiara táncáról, Máté múltjáról és a zongorázásáról, Dávid és Áron belső vívódásáról és Hanna jövőjéről. Egy történet zenéről, táncról, családról, barátságról és első szerelemről, amely biztos vagyok benne, hogy a ti szíveteket is rabul ejti majd. Már alig várom, hogy a következő kötetet is a kezembe foghassam! 🙂

#TeamMáté

Kedvenc idézeteim

“A srác megsimítja a szőkésbarna haját, mintha tudná, hogy ezerfelé áll, és nincs olyan lány, aki ne akarná elrendezgetni, vagy csak kipróbálni, tényleg olyan selymes-e, mint amilyennek tűnik. De pechjére Hanna be van oltva genyók ellen. 
Egyedül a szürke szemére figyel fel, mert ilyet még nem látott élőben. Különleges, kicsit talán kékes az árnyalata, de közelebb áll az acélszürkéhez. Ahogy a srác szemtelenül vigyorog, megjelennek azok a hülye gödröcskék az arca két oldalán. 
Jesszus, ez meg mi? Bunkó pasi tartozék?”

“Már gyerekkora óta a tánc volt a menedéke, az egyetlen tevékenység, ami kikapcsol benne minden fájdalmat, minden rossz gondolatot, és nem marad más, csak a zene ritmusának a dübörgése a testében, és a megszülető mozdulatok, melyek által kifejezheti a benne élő zenét.”

“– Mennem kell – pattan fel mellőle a fiú, és elindul a folyosón. Hanna utána akar menni, de Máté leállítja. 
– Hagyd most. Ilyenkor egyedül szeretne lenni. 
– Pasik – forgatja a szemét ki Hanna. – Nem értetek az érzelmekhez. Pont ilyenkor kell segíteni. 
– Nők – replikázik a srác. – Mindig azt hiszitek, hogy beszélgetni kell, és állandóan sopánkodni, hátha attól jobb lesz a lelketeknek. Néha csak nyugira van szükség.”

“– Örülök, hogy újra zongorázol. Hallottam pár koncertfelvételed a YouTube-on. Sokat segítettek nekem. Ha behunyom a szemem, és csak a zenére koncentrálok, valahogy megnyugszom. Amikor a múltkor elmentem a zeneterem mellett, hallottam azt is, ahogy Caramel dalait játszottad. Hiába volt kevésbé bonyolult, mégis átjött. Szóval, nekem tetszett. 
Máté féloldalas mosollyal fordul Dávid felé, ebből a fiú tudja, hogy beszólásra készülhet, de úgy ragyog a tekintete a boldogságtól, hogy egyáltalán nem számít, mit ejt ki a hatalmas száján. 
– Na gyere, szelfizzünk – nyúl a mobiljáért. – Lenne mivel menőznöd a könyvmoly haverjaid előtt. Még be is jelölhetsz Instagramon. Vagy várj, egy könyv kéne a kezembe, hogy még királyabb legyek, ugye? 
– Idióta – mondja Dávid, és a fiúhoz vágja Áron párnáját.”

Itt rendelhetitek meg a könyvet:

 

☆Korábban már meséltem nektek arról a hihetetlen megtiszteltetésről, hogy én tervezhettem a könyv borítóját. Ezzel kapcsolatban a Books of Dreamer bloggerinája készített egy interjút velem, ha van kedvetek olvassátok el 🙂 ☆

Rácz-Stefán Tiborról

Rácz-Stefán Tibor 1988-ban született, foglalkozása szerint marketing asszisztens.

Első regénye “Fogadj el!” címmel 2014-ben látott napvilágot a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A könyv többek között az iskolai terror és a közösségi média veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet. 2015-ben jelent meg a Rubin Pöttyös könyvek között második műve, a Túl szép, amiben két fiú szerelmének a történetét meséli el.

A Mikrofonpróba a szerző első Vörös Pöttyös regénye, részben folytatása a Fogadj el!-nek, részben új történet, önmagában is tökéletesen érthető.

A szerző szabadidejében rengeteget olvas és szereti a sorozatokat is, amikről szívesen értekezik a blogjain.

 

Elérhetőségek

 Szerzői weboldal: http://racz-stefan-tibor.hu

Facebook: https://www.facebook.com/racz.stefan.tibor

 Instagram: https://instagram.com/racz.stefan.tibor

 Könyvmolyképző Márkabolt: http://konyvmolykepzo.hu/cimke/racz-stefan-tibor

2 thoughts on “Rácz-Stefán Tibor – Mikrofonpróba (Szállj a dallal! 1.)

Leave a Reply