Móra Kiadó babakönyvek blogturné (mesés és verses könyvek) + Nyereményjáték

Idén második alkalommal van lehetőségünk sorra venni a Móra Kiadó legújabb, gyönyörű babáknak készült kiadványait. Ez alkalommal interaktív, érzékszerv- és szókincsfejlesztő könyvekkel és mesés-verses kötetekkel is volt szerencsénk megismerkedni. Tartsatok velünk a blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot, amely az Irány az ágy, Mackó! és a Hol vannak a csíkjaim? című könyveket tartalmazza.

 

Mesés, versek könyvek

A gyerekek bevezetését a mesék és a versek világába nem lehet elég hamar elkezdeni. Eleinte a versek és a ritmusos mondókák vannak főszerepben, később pedig a rövidebb, majd egyre hosszabb mesék válnak a mindennapok részévé. Mi mindkét fiúnál már néhány hónapos korban elkezdtük a versikézést, amit mindketten nagyon szeretnek, és Bencén látom, hogy milyen sokat tesz az, hogy minden nap sokat olvasunk neki, mert eszméletlenül választékosan beszél. Ez alkalommal a Móra Kiadó három, különböző korosztályoknak íródott mesés-verses könyvét szeretném bemutatni nektek. 

Bartos Erika: Zsákbamacska

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Kiadás éve: 2018

Oldalszám: 80 oldal

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

Bartos Erika pontosan tudja, mi érdekli az egészen piciket és az óvodásokat! Most -a sok mesekötet után- versbe foglalta mindazt, ami a számukra lényeges: a kukásautótól a szilvásgombócig, a betegségtől a hisztiig, mindent. A könnyen megjegyezhető és csengő-bongó versek a fantasztikusan kedves rajzok kíséretében azonban nemcsak a gyerekek, de a szülők kedvenceivé is válnak majd.

Véleményem a könyvről

Bartos Erika neve hallatán először talán mindenkinek Bogyó és Babóca, a Brúnó Budapesten sorozat vagy az Anna, Peti, Gergő könyvek jutnak eszébe, nálunk azonban verseskönyvei aratták a legnagyobb sikert. (Azért a Brúnó sorozatot is szeretjük.)

 

A Százlábú volt az első könyv, amit Bencének vettem, talán ezért is olyan kedves a szívemnek, de az biztos, hogy ez a verseskönyv, majd később a sorozat más részei is végigkísérték a kisfiam első három évét. Az évek során a Zakatoló és a Bárányfelhők című kötetek is helyet kaptak a polcunkon, de a Zsákbamacska című rész idáig hiányzott a sorból. (Egyébként tervezem majd beszerezni a sorozat utolsó kötetét, a Hógolyót is.)

 

A Zsákbamacska a sorozat első kötete, és bár ez a rész nem lett akkora kedvenc, mint a többi, ebben is vannak nagyon jó versikék.  Ez a könyv is, akárcsak a sorozat többi része, nagyon aranyos és igényes. Tetszik, hogy minden elem, ami szerepel az adott versben, ott van rajz formájában is a lapokon, ami kigyerek számára fontos szempont. Bár az illusztrációk nem mindig nyerték el a tetszésemet, de igazából az emberábrázoláson kívül  szerintem a többi figura nagyon aranyos és a könyv összhatása nagyon szép. A versek olykor kedves történeteket mesélnek el, máskor pedig az élet mindennapjairól szólnak, így a gyerek által könnyen befogadhatóak, ráadásul sokszor tanulhatnak is belőlük, például a versek által megismerhetik a színeket, a számokat, a gyümölcsöket vagy éppen a járműveket. Bence kedvence a Veréb és a Döcögő című vers, de több mondóka is nagyon elnyerte a tetszését.

Sok verseskönyvünk van itthon, klasszikusok és kortársak is, de gyerekversek tekintetében nekünk ez a sorozat jött be leginkább. Máté születésével most ismét minden nap kézben vannak ezek a könyvek, és neki is nagyon tetszenek (főleg a ritmusos versek és a színes képek), úgyhogy nagyon örülök, hogy lehetőségünk volt ezzel a kötettel is bővíteni a könyvtárunkat. Én már néhány hónapos kortól ajánlom ezeket a könyveket (a legkisebbeknek talán leginkább a Zakatolót és a Százlábút), de óvodások is épp annyira szeretik őket és rengeteget tudnak tanulni belőlük.

 

*Itt megrendelheted a sorozat köteteit kedvezményesen*

Hajtsd ki és játssz! – Hol vannak a csíkjaim?

Hajtsd ki és játssz! - Hol vannak a csíkjaim?

Illusztrátor: Maryna Solodka

Fordító: Kertész Edina

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Kiadás éve: 2021

Oldalszám: 10 oldal

Fülszöveg

Tigris elveszítette a csíkjait! Tarts vele, és keressetek együtt neki új csíkokat a dzsungelbeli barátaival együtt!A legkisebbek nagy örömmel fedezhetik fel a kihajtható lapok színes rajzait, amelyeken megkereshetik a kedves állatfigurákat.

Véleményem a könyvről

A Hol vannak a csíkjaim? egy nagyon kedves történet egy tigrisről, aki elveszítette a csíkjait, de a dzsungel állatai mind önzetlenül felajánlanak neki néhányat a sajátjukból, így végül olyan lehet, amilyen volt. A könyv során a tigris végigjárja az erdőt és mindenféle állattal találkozik, mindezt egy kihajtogatós, nagyon szépen kivitelezett könyvben követhetjük végig. 

Nekem nagyon tetszettek az illusztrációk, ami szerintem babák számára tökéletesen el lett találva. Színes, nagy és egyszerűbb formákkal dolgozik és a fél évesemből kiindulva tényleg elnyeri a babák tetszését. A képek mellett maga a történet is nagyon aranyos és tanulságos, ami egy picit nagyobbak számára is ideálissá teszi ezt a könyvet, hiszen amellett, hogy az olvasás során bővül a gyerek szókincse, például megtanulhatják vele az állatok neveit, de sokat tanulhatnak az önzetlenségről és a barátságról is.

Máténak nagyon tetszik, hogy ki lehet hajtogatni a könyvet, és bár elsőre nem tűnt annyira masszívnak, mint egy klasszikus leporello, de örömmel jelentem, hogy eddig jól bírja a strapát, pedig minden nap elővesszük. 🙂

Összességében nekünk nagyon bejött ez a könyv, Máténak és Bencének is nagyon tetszik és én őszintén ajánlom nagyjából 1,5 éves kortól, de szülői felügyelettel már akár hat hónaptól is.

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Zdenek Miler: Hogyan gyógyította meg a vakond a kisegeret?

Szerző: Hana Doskočilová,Zdeněk Miler

Fordító: Balázs Andrea

Kiadó: Móra Könyvkiadó

Kiadás éve: 2010

Oldalszám: 10 oldal

Fülszöveg

A vakond legjobb barátja, a kisegér megbetegedett, ezért a vakond kalandos útra indul, hogy megszerezze az egyetlen virágot, amely meggyógyíthatja barátját.

Véleményem a könyvről

Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő klasszikus figuráját, Kisvakondot talán senkinek sem kell bemutatni. A rajzfilmsorozat 1957-től 2002-ig készült, ezzel több generációt is átívelve, de azóta is vetítik a részeit egyes csatornákon és az ikonikus figura tovább él többek között bábelőadások, plüssfigurák, kirakók, diafilmek és persze könyvek formájában.

Az egyik ilyen könyv a Hogyan gyógyította meg a vakond a kisegeret?, ami szerintem az egyik legaranyosabb történet az egész Kisvakond sorozatban. Ebben a részben Kisvakond legjobb barátja, a Kisegér beteg lesz és a vakond csak úgy gyógyíthatja meg, ha megszerez egy különleges virágot, a Matricaria Chamomilla-t, azonban sem az erdőben, sem a környéken nem ismeri senki ezt a növényt, így elindul, hogy felkutassa messzi tájakon. Végül körbejárja a világot, Afrikában, Ausztráliában, az Északi-sarkon és Amerikában is megfordul, ám végül mégis vissza kell térnie Európába. Szerencsére minden jó, ha vége jó, és sikerül megtalálnia ezt a nem is annyira különleges virágot és meggyógyítania a Kisegeret.

Bencének és nekem is nagyon tetszett ez a kedves történet, ami rávilágít arra, hogy ha szeretünk valakit, akkor érte bármire képesek vagyunk, még akár arra is, hogy körbeutazzuk érte a világot. A könyv nagyon szép, színes, a klasszikus Kisvakondos grafikával, amit nagyon szeretnek a kicsik. Az oldalakon kevés szöveg van, gyorsan olvasható és maga történet egy három éves gyerek számára már könnyen érthető (csupán egy-két dolog volt, amit el kellett magyarázni).

A könyv által a gyerekek megismerkedhetnek a földrészekkel (mi ehhez egy térképet is megnéztünk), és megtanulhatják, hogy egy-egy földrészen milyen állatok élnek, ráadásul az olvasás során a gyerekek sokféle járművel találkozhatnak, mert Kisvakond nagyon sokféle közlekedési eszközzel jut el az egyes helyekre.

Az egyedüli negatívum, amit a könyv kapcsán tudnék említeni az a szöveg. Mivel magában a rajzfilmben Kisvakond nem beszél, így valamivel nehezebb dolga volt a szövegíróknak, de ettől függetlenül úgy érezem, hogy lehetett volna szövegében kicsit gazdagabb és igényesebb a kötet. Persze ez semmit nem vett el magának a történetnek az értékéből és igazából ezt a gyerekek még talán nem is érzékelik annyira.

Összességében nekünk nagyon tetszett ez a könyv, és nagyon ajánlom mindenkinek, akár már 2,5-3 éves kortól. 

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

A Móra Kiadó 0-3 éveseknek szóló kínálatát ITT találjátok!

Nyereményjáték

Játékunk során az állomásokon egy-egy babakönyvekre jellemző könyvkategória vagy alkategória betűit rejtettük el pl. Kézügyesség fejlesztése. A feladat az, hogy a bejegyzésekben található kiemelt betűket sorrendbe téve alkossátok meg a helyes szavakat, és ezeket írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot.

A feladat során segítséget nyújthat a Kiadó oldala: https://mora.hu/konyvek/0-3

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

[Blogturné Klub]

02.22 – Csak olvass! : Állatok a tanyán, Állatok a vadonban

02.24. – Veronika’s Reader Feeder : Játssz és mesélj! – Mese-ház, Sorakozó! – A fűben, Sorakozó! – Dinoszauruszok 

02.26. Csak olvass! : Játssz és mesélj! – Mese ház, Kukkants bele! – A kertben, Kukkants bele! – A tanyán

02.28. Veronika’s Reader Feeder : Hol vannak a csíkjaim?, Zsákbamacska, Hogyan gyógyította meg a vakond a kisegeret

03.02. Csak olvass! : Legyél a napsugaram!, Hol vannak a csíkjaim?

03.04. Veronika’s Reader Feeder : Állati kalandok, Irány az ágy, Mackó!, Tanyasi szökevények

03.06. Csak olvass! : Örökmozgók – Vár az építkezés, Örökmozgók – Vár a cirkusz

2 thoughts on “Móra Kiadó babakönyvek blogturné (mesés és verses könyvek) + Nyereményjáték

Leave a Reply