Zalka Csenge Virág: A százegy ajtajú palota – Blogturné + Nyereményjáték

Zalka Csenge Virágnak, Magyarország egyik leghíresebb kortárs mesemondójának nagy sikere van, különösen a Móra Kiadó olvasóinak körében. Idén újabb mesegyűjteményt jegyez szerzőként, melyben ráadásul nem mások által kidolgozott népmeséket, hanem saját alkotásait olvashatjuk. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mennyire vagyunk oda és vissza a kötetért.

Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 160, keménytáblás

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Fülszöveg

2020-ban ​dr. Zalka Csenge Virág kapta az Év Gyerekkönyv írója díjat a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. Mesekönyvei a magyar és a nemzetközi népmesekincs gazdag világából adnak egyéni és izgalmas válogatást közérthető nyelven, különös figyelemmel a mai gyerekek számára érdekes kérdésekre és történetekre.

A százegy ajtajú palotában sokan megfordulnak: hosszú fülű szamarak és lefátyolozott hölgyek éppúgy, mint kíváncsi hősök. Zalka Csenge Virág meséibe is sokfelől érkeznek vendégek: viking legendákból, hun mondákból és a görög mitológiából egyaránt. Ami közös bennük, az a mese sodró lendülete. Mindegyik történeten érezni, hogy a szerző gyakorlott mesemondó, aki biztos kézzel választja ki a mai gyerekek számára izgalmas témákat az önbizalomhiányos lajhármakitól a darumadár hátán útra kelő hercegnőig.

Az Év Gyerekkönyve-díjas írónak ez a ötödik kötete a Móra Kiadónál. Ezúttal saját meséit adja közre, azaz ebben a gyűjteményben az általa továbbgondolt mesetöredékek és a hallgatóságával együtt alakított történetek olvashatók. Talán ezért is olyan könnyű magunkra ismerni a római kori mutatványosokban, rémült istenekben és hűséges sárkányokban. Hiszen Zalka Csenge mesepalotájában mindenki szívesen látott vendég.

 

Véleményem a könyvről

Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondóként írta be magát a köztudatba, ám ez alkalommal nem csak elmeséli nekünk kedvenc történeteit, de ő maga is tollat ragadott és alkotóként is megcsillogtatta tehetségét.

A százegy ajtajú palota című kötet tizenhat mesét tartalmaz, melyeket egytől egyig Zalka Csenge Virág formált meg, hol egy-egy mesét, mondát vagy dalt továbbgondolva, máskor több történet kedvenc elemeit összegyúrva vagy éppen egy korábban már létező mesét saját maga által jónak látott irányba terelgetve. Minden mese végén a szerző le is írja, hogy mi ihlette az adott történetet és ezek között egészen különleges dolgokat is lehet találni, például a Tárnics és somvirág című történetet egy bolgár népdaltöredékből költötte a szerző.

Nagyon tetszett, hogy akárcsak az előző kötetek során, Zalka Csenge Virág a válogatás során most is figyelt arra, hogy nagyon sokszínű gyűjteményt alkosson. A mesék a világ minden táján játszódnak és többek között akadnak köztük klasszikusabb vonalat képviselő népmesék, állatos mesék, mondavilágot idéző történetek és tündérmesék is. Kisfiúk és kislányok egyformán találhatnak kedvencet a gyűjteményben és 5 éves kortól 10 évesig minden korosztály számára akadnak benne történetek. Nekem több mese is nagyon közel került a szívemhez, mégis legjobban talán A lakat című történet tetszett a legjobban. Ebben a mesében a varázslat, a szerelem, az elhivatottság és a kitartás is nagy szerepet kap, de leginkább az tetszett benne, hogy bár a király hatalmas hibát vétett, mindent megtett, hogy helyrehozza azt és megtalálja újra a szerelmét, ami a gyerekeket is arra tanítja, hogy nem baj, ha hibáznak, ha minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy végül megpróbálják kijavítani a hibát, akár sikerül végül, akár nem. 

Maga a kötet csodaszép, Orosz Annabella illusztrációi lenyűgözőek és nagyon szerettem őket nézegetni, és mesék szempontjából is számomra ez volt az eddigi kedvenc Zalka Csenge Virág könyv.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a napi mesélésnek mekkora szerepe van a gyermekek fejlődésében, hiszen fejleszti a szókincsüket, képzelőerejüket és a koncentrációjukat is. A százegy ajtajú palota egy kivételesen szép mesegyűjtemény, amit akár már 5 éves kortól részesévé válhat a napi meséléseknek. Én őszintén ajánlok minden gyermekes családnak.

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*Olvass bele*

Nyereményjáték

Minden állomáson találtok egy híres műmese címet. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik híres mesemondóhoz köthető az adott történet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A róka és a holló

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

[Blogturné Klub]

08.03. Readinspo

08.05. Veronika’s Reader Feeder

08.07. Könyv és más

 

Leave a Reply