Adventi blogturné 2022 – Könyves karácsonyi DIY ajándékok és díszek

„Van a csoda… Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek… Ez a karácsony csodája.”

Te vajon hiszel a karácsony csodájában? Hiszel a zöld fenyő varázsában?

Mi, a Blogturné Klub tagjai, több mint kétezer turnéval a hátunk mögött minden kétséget kizáróan hiszünk benne! S hogy bebizonyítsuk Neked is, hogy létezik, egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk!

December elsejétől egészen szentestéig minden nap valami új meglepetéssel kényeztetünk. Lesznek könyvajánlóink, zenelistáink, ínycsiklandó receptjeink, de újra elkalandozunk kedvenc karaktereink világába is, ahonnan meg sem állunk a legjobb adventi programokig. 

Természetesen képzeletbeli puttonyunk sem maradt üres! Ha egy kicsit közelebb merészkedsz és vetsz bele egy gyors pillantást, láthatod, mennyi kincs lapul még benne: sok-sok könyv, ami csak és kizárólag arra vár, hogy szebbé tegye olvasóink karácsonyát.
Tárd hát ki szívedet, kedves olvasó, és engedd, hogy a boldogság melege átjárjon.

 

Szélsebesen közeledik a karácsony, de még nem késő készíteni egy-egy kedves ajándékot könyvszerető barátaink és családtagjaink számára vagy esetleg alkotni egy-két aranyos könyvmoly-karácsonyfadíszt. Ezekhez szeretnék most adni néhány ötletet, amelyek között lesz olyan, amiket tavaly készítettem és vannak idei alkotások is. Remélem, hogy elnyeri majd a tetszéseteket! 🙂 

1. Karácsonyfadísz a kedvenc könyveiddel

Az első ötletet néhány éve láttam az egyik külföldi könyves csoportban és azóta minden évben elterveztem, hogy én is megcsinálom a saját verziómat a kedvenc könyveimmel, aztán tavaly végre sikerült is elkészíteni. 🙂 Ehhez nem kell más, mint egy üres gömb, ami a hobbiboltokban kapható különböző méretekben, színes nyomtató, papír, olló és ragasztó. 

Én egy Word dokumentumban készítettem egy táblázatot és abba szúrtam be a kiválasztott könyvek borítójának lekicsinyített verzióját. (Ezzel értem el azt, hogy mindegyik pontosan egyforma méretű legyen.) Először rendes kiterített borítókkal próbáltam és bár a könyvecskék eszméletlenül cukik lettek, végül rájöttem, hogy úgy jobb, ha az elején és a hátulján is az első borító szerepel, mert így akkor is mindig lehet látni egy-egy könyvet, amikor véletlenszerűen összerázódnak. Ráadásul így gyorsabb is megcsinálni a doksit, mert nem kell a hátsó borítóra vadászni. 🙂 Nyomtatás után kivágtam a borítókat, belülre pedig papírcsíkokból hajtogatott belsőt ragasztottam. 

Tipp: Ugyanez az ötlet elkészíthető úgy is, hogy nem a kedvenc könyveidet teszed a gömbökbe, hanem mondjuk az adott év olvasmányait. Ilyenkor érdemes magára a gömbre vagy egy ráakasztott cetlire ráírni az adott évszámot. 

2. Roxforti levelek egy gömbben

Ez a karácsonyfadísz az előző ötlethez kicsit hasonló, hiszen ugyanolyan műanyaggömb az alapja, viszont ez alkalommal különböző Roxfortos levelek kerülnek a dísz belsejébe. Harry Potter rajongók számára egyszerű és cuki ötlet lehet. 

Ehhez a díszhez különböző Pinterestről letöltött és lekicsinyített leveleket tettem be egy doksiba, amiket aztán kinyomtattam, kivágtam és összeragasztottam. 

Tipp: Ezt a díszt tovább lehet variálni azzal, hogy nem csak leveleket, hanem egyéb kiegészítőket is teszünk a gömbbe, például hajtogatható utazóládát, fiolákat vagy egyéb apró tárgyakat.

3. Minikönyvek decoupage technikával

Nekem idén ezek a minikönyvek lettek a személyes kedvenceim. 🙂 Készíthető belőlük karácsonyfadísz, könyvjelző, nyaklánc, karkötődísz vagy amit csak szeretnél. 

Az alapja egy nagyon egyszerűen elkészíthető levegőn száradó gyurma. Tavaly ugyanebből készítettünk a gyerekekkel ujjlenyomatos karácsonyfadíszeket is, de egyébként ebből a hófehér, csillogó, gyönyörű anyagból barmilyen dísz csodaszép lesz. Én ebben az évben is ezt a receptet használtam, de fél adagból is rengeteg lett, így bőven futja még néhány hagyományos díszre is az adagból. 

Ehhez a csodagyurmához nem kell semmi más, mint szódabikarbóna, keményítő és víz, amit kis/közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 3-5 perc alatt gyurma állagúra össze kell főzni, majd azonnal folpackba csomagolni és a hűtőben tárolni, amíg fel nem használod. 

Én idén az alábbi arányokkal készítettem:

142 g szódabikarbóna 

35 g étkezési keményítő

80 ml víz 

Nálam felhasználás előtt egy éjszakát állt a hűtőben, de akár hetekig felhasználható. 

Maguk a könyvecskék úgy készültek, hogy az interneten megkerestem az adott könyv teljes borítóját (a gömbös díszbe kerülő minikönyvekkel ellentétben itt fontos, hogy a gerinc is rajta legyen a képen!), lekicsinyítettem, kinyomtattam őket (érdemes többet is nyomtatni belőlük), meghajtogattam könyv formára a gerinc mentén és a gyurmát a lapok közé helyeztem, hogy tényleg pontos legyen a méret. Ezek után egy késsel óvatosan levágtam a maradék részeket, bekarcoltam a széleket, mintha könyvlapok lennének, majd elhelyeztem benne az akasztót, amit én karácsonyfaakasztóból vágtam és hajlítottam, de elkészíthető egy pici darab gémkapocsból vagy drótból is. Ezután óvatosan levettem a borítót és egy teljesen lapos tepsibe pakoltam a könyvecskéket. 

Ez a fajta gyurma levegőn (nem radiátoron!) is megszárad, de előfordulhat, hogy a nagyobb díszek megrepednek, így nekem tavaly is az vált be legjobban, hogy 60-80 fokra beállítom a sütőt, majd ha eléri a hőfokot, kikapcsolom és a meleg sütőben szárítom a díszeket. Tapasztalatom szerint ezzel a módszerrel nagyon gyorsan, egyenletesen és repedésmentesen száradnak a kicsi és nagy díszek is. 

Száradás után felragasztottam a borítókat, amihez végül nekem a hobbiragasztó vált be a legjobban, majd legvégül lekentem őket decoupage ragasztólakkal, amitől szép fényes lett a végeredmény. A karácsonyfadíszekhez arany vagy ezüst fonalat, a könyvjelzőköz pedig félbe hajtott selyemszalagot bújtattam át az akasztón és ragasztottam össze sima stiftes papírragasztóval.

4. Gömbök a kedvenc idézeteiddel

Ehhez a díszhez ismét szükség van nyomtatóra, decoupage ragasztólakkra, régi gömbökre (én az egyik Cseritiben vettem őket aprópénzért) és ha csillogóssá szeretnénk tenni, akkor gliterre vagy glitteres festékre. 

Én Word dokumentumban gyűjtöttem össze néhány kedvenc idézetemet és az egyiket szürke, a másikat sárgás színű hátérrel kinyomtattam, de lehet “fenszizni” Photohopban úgy, hogy mondjuk háttérként beteszel egy régi papír képét. Ez utóbbit azért nem csináltam meg, mert a végére 8 oldalnyi idézetet szedtem össze. 😀 Az idézeteket aztán egy vagy két soros csíkokra vágtam, majd egyenként elkezdtem őket össze-vissza felragasztani decoupage ragasztóval (igazából szerintem hobbi ragasztóval is működik, ha az nincs otthon). A sorrend valóban nem lényeges, mert szerintem úgy szép, ha minél szabálytalanabb, de azért törekedni kell arra, hogy minél kevesebb papírral fedjük el a gömböt és a réseket, mert ha túl sok a papír, akkor a cetlik már nem tudnak annyira szépen simulni és nem lesz olyan szép a végeredmény. Sajnos én a sárgásabb dísszel így jártam, hogy kevésbé sikerült eltalálni a cetlik helyét, ezért több kellett hozzá. De azért szerintem így is aranyos lett.  😊

Az első idézetekből egyébként szinte semmi nem látszik, úgyhogy érdemes a legnagyobb kedvenceket a végére tartogatni. 🙂 

Amikor teljesen készen van a dísz és meg is száradt, akkor érdemes még végigmenni egy réteg decoupage lakkal az egészen (én ehhez kevertem egy kis aranyglitteres festéket) és akkor szép csillogó lesz a dísz, bár ezt a fotók sajnos nem annyira adják vissza. A bátrabbak esetleg repesztő lakkal is próbálkozhatnak, nekem sajnos most nem volt itthon, de szerintem azzal is nagyon szép lenne. 

Tipp: A dísz szerintem elkészíthető régi szakadt vagy kidobásra szánt könyvvel is, sőt azzal a fajta papírral talán még jobban is működne, de nekem nem volt itthon ilyesmi, plusz én szerettem volna személyesebbé is tenni. 

5. Könyvjelzők kávékapszulákból

Ezeket a könyvjelzőket még tavaly készítettem, de azóta is örömmel használom az el nem ajándékozott darabokat. Ennél a dísznél a kávék szerelmesei vannak előnyben, hiszen üres, tiszta alumíniumkapszulák kellenek hozzá. Ezen kívül én jégkrémpálcikákat (például hobbiboltban vagy a Flying Tigerben is kaphatóak) illetve nagyobb gémkapcsokat használtam, amihez ragasztópisztollyal rögzítettem a díszítéseket. 

A kapszulákat először mindig ki kell lapítani, amit én úgy szoktam csinálni, hogy vágódeszkával óvatosan ránehezedek és így gyorsan és szépen ki is lapul. Aztán különböző mintákat csináltam egy pici fogó segítségével. Ehhez rengeteg ötlet van a Pinteresten, de a kreatívabbak saját maguk is sok mindent ki tudnak találni. 

A jégkrémpálcikás típusra idézeteket írtam filccel, míg a nagy gémkapcsosra csak simán ráragasztottam a kész díszeket. 

6. További “egyszerű, de nagyszerű” ötletek

Gyűjtöttem még ki néhány olyan ötletet a Pinterestről, amire már sajnos nem volt időm, de szerintem nagyon szépek és egyszerűek. A krumplipecsételős könyvespolcot eredetileg egy általam varrt könyvtokon szerettem volna megvalósítani, talán jövőre sikerül is majd. 🙂 

+1. Adventi koszorú kávékapszulákból

Utoljára egy nem feltétlenül könyvmoly ajándékot szeretnék mutatni nektek, de nagyon-nagy munka volt és büszke vagyok a végeredményre. Már tavaly szerettem volna csinálni egy koszorút kávékapszulákból és idén végre el is készült. Összesen 195 kapszulát használtam fel hozzá, amihez egy éve gyűjtögettem a megfelelő színű kapszulákat. 🙂 

 

Remélem, hogy tetszett nektek ez a bejegyzés és találtok benne egy-két hasznos tippet és inspirációt. Mindenkinek áldott, békés ünnepeket kívánok! <3 

Nyereményjáték

Ünnepi turnénkhoz hasonlóan mostani játékunk is rendhagyó formát ölt. Minden állomáson találsz egy kérdést, ami irányulhat az ünnepre és annak fontos “kellékeire”, kapcsolódhat az adott poszthoz, de olyan is előfordulhat, hogy a te véleményedre, élményeidre, kedvenceidre leszünk kíváncsiak.

A turné végén, a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásáből hat ajándékkötet kerül kisorsolásra (a kötetek címeit a rafflecopter doboz tetején találjátok) azok között, akik minden állomást teljesítenek.

Figyelem! Bloggereink csak Magyarország területére postáznak. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés:

Hol él a Mikulás?

a Rafflecopter giveaway

Állomások listája

BLOGTURNÉ KLUB

12/01 Kelly és Lupi olvas – Karácsonyi vásárok
12/02 Booktastic Boglinc – Playlist
12/03 Dreamworld – Programajánló
12/04 Betonka szerint a világ… – Karácsonyi könyvek
12/05 Veronika’s Reader Feeder – Babaróka karácsonya
12/06 Csak olvass! – Karácsonyi történet
12/07 Olvasónapló – Képeslapok
12/08 Fanni’s Library – Szívmelengető könyvek
12/09 Spirit Bliss Sárga könyves út – Rajzok és fanartok
12/10 Olvasónapló – Filmajánló
12/11 Utószó – Sütemény recept
12/12 Readinspo – Booktag
12/13 Csak olvass! – Könyvjelzők
12/14 Könyvvilág – Booktag
12/15 Könyv és más – Társasjáték ajánló
12/16 Kelly & Lupi olvas – Puzzle-k
12/17 Könyvvilág – Történet
12/18 Csak olvass! – Last minute ajándéktippek
12/19 Veronika’s Reader Feeder – Ünnepi DIY
12/20 Függővég
12/21 Hagyjatok! Olvasok! – Harry Potter fanfic
12/22 Szaffi polca – Mézeskalács
12/23 Dreamworld – Történet
12/24 Közös karácsonyi meglepetés

4 thoughts on “Adventi blogturné 2022 – Könyves karácsonyi DIY ajándékok és díszek

Leave a Reply