Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Kiadó: Móra Könyvkiadó
Szerző: Bartos Erika
Illusztrátor: Bartos Erika
Sorozat: Brúnó meséi
Megjelenés: 2019.09.09.
Oldalszám: 211

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

A kistestvér érkezése minden gyerek életében fontos esemény. Öröm, várakozás, de egyben félelem, szorongás forrása is. Vajon a szüleim ugyanannyit fognak törődni velem, ugyanúgy fognak szeretni azután is, hogy megszületik a kistestvérem? Ezt a kérdést teszi fel magának a hatéves Brúnó, a Brúnó Budapesten sorozat immár jól ismert főszereplője, amikor megtudja, hogy kistestvére lesz. Hajtja a kíváncsiság, utána akar járni, hogy vajon az ismerősei, kis barátai hogyan élték meg saját kistestvérük születését.

Azok sorra elmesélik saját történetüket. Megtudhatjuk, hogyan fogadta kistestvérét Brúnó ovis társa, Orsi, a szomszéd kislány, Olívia, Brúnó óvodai barátja, Zsolti, akinek ikertestvérei születtek, Brúnó nagynénjének a kislánya, Kata, és Brúnó kiskori barátja, Lackó. Végül elolvashatjuk Brúnó saját történetét is, amelyből kiderül, mindezek után hogyan élte meg kishúga, Blanka születését, hogyan győzte le a félelmeit, és hogyan találta meg új helyét a családjukban.

A Brúnó meséi sorozat tematikus, meseszerű köteteiben a népszerű Brúnó Budapesten sorozat főszereplőjének, Brúnónak az életébe pillanthatunk be. A fiúcska első éveinek fontos, meghatározó és ünnepi eseményeiről mesélő könyvlapokon jobban megismerkedhetünk családjával, rokonaival, kis barátaival, kedvenc állataival és persze magával Brúnóval is.

*További képekért látogass el a Hetedhét oldalára!*

Véleményem a könyvről

Bár eddig még nem osztottam meg veletek a nagy hírt, de a szemfülesek felfedezhették már családunk legújabb apró kis tagját a Móra Kiadó baba-mama blogturnés posztomban, ugyanis augusztusban kistestvér érkezik hozzánk! 🤗👣

Családunk bővülése két és fél éves kisfiunk, Bence számára is nagy változást fog hozni, amit most még kevésbé ért, de azért igyekszünk a lehető legjobban felkészíteni őt erre. Ebben a beszélgetések mellett szerencsére szokás szerint nagy segítségünkre vannak kedvenceink, a könyvek. Ezek közül is most szeretném nektek bemutatni Bartos Erika Kistestvérek, nagytestvérek című kötetét, amivel a Móra Kiadónak köszönhetően ismerkedhettünk meg.

Ez a könyv a szerző Brúnó Budapesten sorozatához kapcsolódik, ugyanakkor annak ismerete nélkül is olvasható. Ebben a kötetben a sorozat főszereplőjének, Brúnónak kistestvére érkezik, ami kicsit aggodalommal tölti el, ezért több barátjához is ellátogat, hogy meséljék el, hogy számukra milyen volt, amikor nagytestvérekké váltak.

A szerző nagyon sokféle módon járta körül a kérdést. A kötetben találhatunk történetet teljesen átlagos élethelyzeteken túl, ikrek születéséről, koraszülött babáról, elvált szülők új családalapításáról, nagycsaládosokról és egészen kis korkülönbséggel született testvérekről is. Mindegyik történet nagyon aranyos és szívmelengető, és számos alkalommal csal mosolyt az olvasó arcára.

Egy-egy történet nem túl hosszú, és ahogy Bartos Erikától megszokhattuk, gazdagon és színesen illusztrált, így bár az eredeti Brúnó sorozatot inkább 5 éves kortól ajánlanám, ezt a kötetet 2.5-3 éves kortól már bátran olvashatjuk a gyerkőcöknek.

Tetszett, hogy a kötetben olykor nehézségekről is szó esett, például a szülők folyamatos fáradságáról, arról, hogy a kistestvér néha tönkretesz dolgokat, vagy hogy elvált szülők gyerekeként milyen nehéz feldolgozni, ha új családot alapít az egyik szülő.

Szintén nagyon jónak találtam, hogy Brúnó nem csak a barátait látogatja meg, de az unokatestvérével, a nagyszüleivel és a szüleivel is megosztja az aggodalmait, amikre ők rendszerint nagyon szépen megfogalmazott, gyerekek számára is jól érthető válaszokat adnak.

A Brúnó Budapesten sorozatból nekünk az első két kötet van meg, és bár a nevezetességekhez kapcsolódó részekhez még Bence egyelőre kicsi, de ennek ellenére is nagyon szereti, például azokat a részeket, amikor Brúnó oviba megy vagy amikor készítenek neki egy hatalmas Túró Rudit már egy milliószor el kellett olvasni neki. 🙂 Szerintem egyébként zseniális sorozat, amit őszintén ajánlok! 

Összességében kiemelkedőnek találom ezt a kötetet, amelyben nagyon sokféle élethelyzetre találunk példát, és ami úgy gondolom, hogy valóban segíthet megérteni a legkisebbek számára is, hogy milyen változásokra számíthat majd a kistestvér érkezésével. Bencének is nagyon tetszik ez a könyv, amióta megérkezett már többször is végigolvastuk, bár azt hiszem, hogy sokszor el kell még olvasnunk ahhoz, hogy teljesen megértse minden elemét, de ez természetes. 😊 Én őszintén ajánlom azok számára, ahol újabb aprósággal bővül a család.

*Itt akár bele is olvashatsz a könyvbe*

*Rendeld meg a könyvet most 20% kedvezménnyel!*

Könyvbemutató

2 thoughts on “Bartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek

Leave a Reply