Suanne Laqueur: An Exaltation of Larks- A pacsirták röpte (Vadászat 1.) – Blogturné + Nyereményjáték

Végre hazánkba is megérkezett Suanne Laqueur A pacsirták röpte című generációkat átívelő, feledhetetlen regénye, amely számos más elismerés mellett 2017-ben elnyerte a Writer’s Digest Awards Nagydíját is. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Szerző: Suanne Laqueur

Fordító: Cseh Réka Zsuzsanna

Oldalszám: 736

ISBN: 9789635611263

*Itt megrendelheted a könyvet kedvezményesen*

Fülszöveg

„Az ​életnek vannak szabályai. És nem állíthatsz be senkihez az éjszaka közepén, és veheted el azt, amiről megbeszéltük, hogy nem a tiéd.”

1973. szeptember 11.

A 11 éves Alejandro Pendra a szobája ablakából nézi, ahogy a katonai puccs lecsap városára, a chilei Santiagóra, elpusztítva a családját és az egész gyerekkorát. Amikor egyedül az Egyesült Államokba érkezik, a városka egyik tekintélyes famíliája fogadja be. Eltűnt szülei miatti súlyos gyásza ellenére kötődni kezd a családhoz, és végül az egyik lányukat, Valerie-t feleségül veszi.

2001. szeptember 11.

Javier Landes a szobája ablakából nézi,ahogy a terrorizmus lecsap New York Cityre . Manhattan egyik legjobban fizetett férfiescortjaként ez a hivatásos szerető sosem volt híján a társaságnak, és csakis önmagához hű. Ám nem sokkal a 9/11 után kinevezik őt árván maradt unokaöccse gyámjává, így gondosan őrzött szívét ki kell tárnia a rég elfojtott fájdalom előtt.

Alex, Valerie és Jav először huszonévesen tapasztalja meg a váratlan vonzalmat, amely mindegyikük számára szokatlan és mindent elsöprő. Amikor a negyvenes éveikben újra találkoznak, nemcsak arra jönnek rá, hogy a köztük lévő kapocs még mindig erős, hanem hogy az élettapasztalataik is furcsa módon hasonlók. Mindhármukat átformálta a saját 9/11-ük, és lezáratlan múltbeli ügyeik mindent megváltoztatnak, amit addig a szerelemről, a hűségről és a barátságról gondoltak.

Három évtizeden átívelő nagyregény, mely feltárja a szexuális vonzalom váratlanságát, a családi kötelékek kialakulását, szakadását és összeforrását. Bemutatja, hogy repíthet a magasba egy zuhanórepülésnek tűnő szerelem.

Romantikus történet, szokatlan változatban. Mély, nyers, őszinte és felkavaró.

Véleményem a könyvről

Vannak olyan könyvek, amelyek olyan nagy hatással vannak az emberre, hogy hónapokkal, sőt évekkel később is eszünkbe jutnak. Ez egy ilyen könyv. Amikor 2016-ban először volt lehetőségem elolvasni, emlékszem, hogy jó darabig nem is tudtam mást a kezembe venni, annyira megérintett ez a történet. Nem is meglepő, hogy több komoly díjat is magáénak tudhat.

Ez egy évtizedeket felölelő könyv, amely során több karakter sorsát és életét követhetjük végig, akiknek az útjai újra és újra keresztezik egymást. A történetük nem mindennapi, mindannyiuknak megvannak a maga sebhelyei, amelyek örökre a részükké váltak, mégis megtanulnak ezekkel együtt élni, amelyben a legnagyobb támaszuk a család, a barátság és a szerelem.

Szerintem, ami igazán zseniálissá teszi a történetet, azok az élő, lélegző karakterek, akik a történet haladtával a barátainkká, szinte a családunkká válnak.  Alex, Val és Javier örökre belopták magukat a szívembe.

Nagyon megrázó volt a chilei puccsról és Pinochet borzalmairól olvasni, bár ezzel a témával igen magas irodalmi színvonalon főleg a harmadik kötet foglalkozik, ahol nagyon egyedi és zseniális módon Beatles dalok által nyerhetünk betekintést ebbe az időszakba. Mondanom sem kell, hogy ahogy az egész sorozat, az a kötet is hatalmas hatással volt rám. 

Alex és Jav is átéli a maga szeptember 11-ét, és ez mindkettőjük lelkén begyógyíthatalan sebeket ejtett. A történet rámutat arra, hogy egy-egy ilyen trauma milyen hatással van lelkileg egy emberre, akár évtizedek elteltével is.

Előre szeretném jelezni, hogy a könyv érint néhány olyan témát is, amit akár tabunak is nevezhetünk. Ezt mégsem drasztikus eszközökkel teszi, hanem lassan mossa el a határokat és kezdi el feszegetni azokat. Az írónő rámutat arra, hogy semmi sem fekete vagy fehér, hogy mindennek több árnyalat van, és számos alkalommal elgondolkodtatja az olvasót azokról a dolgokról is, amiben korábban esetleg bizonyosak voltunk.

A történet középpontjában a család, a barátság és a szerelem áll. Szó van benne lelki küzdelmekről, a szülővé válás kihívásairól, párkapcsolatok nehézségeiről, szexualitásról és önmagunk megtalálásáról.

Szeretném kiemelni a fordítást. Bevallom őszintén, hogy nagy félelmem volt, hogy hogy fog sikerülni, mert ez egy igen magas szinten megírt, sok szójátékot tartalmazó regény, amivel biztos vagyok benne, hogy nem volt egyszerű dolga a fordítónak, de szerencsére nagyon jól megoldotta a feladatot.

Suanne Laqueur már a debütáló regényével nagy hatást tett rám, de az írónő Venery sorozata repítette őt a kedvenc íróim közé. Hihetetlen, hogy milyen csodálatosan szövi a szavakat, és hogy mennyi érzést tud kiváltani az olvasóból. Hiába olvastam másodjára ezt a könyvet és tudtam, hogy mi fog történni egy bizonyos ponton, mégis ugyanúgy megrázott, és ez alkalommal sem bírtam ki könnyek nélkül.  

Összességében én őszintén ajánlom mindenkinek ezt a regényt, aki szeretne valami feledhetetlent olvasni. Számomra ismét sokat tudott adni és nagyon boldog vagyok, hogy ez alkalommal magyarul olvashattam el. Bízom benne, hogy hamarosan Javier történetét is a kezünkben tarthatjuk majd magyar nyelven, mert az a könyv is megérdemli, hogy felkerüljön a hazai olvasók polcára.

Kedvenc idézeteim a könyvből

“– Az otthonod akarok lenni. – Alex gyengéden végigpuszilgatta a lány szemöldökét. – Minden reggel úgy akarok ébredni, hogy a szívverésed hallgatom. Én akarok lenni az utolsó férfi, akivel ágyba bújsz. Amikor azt mondod, ezer éve nem szeretkeztél, azt akarom, hogy rádöbbenj, csak pár órája. Hiszen én szerettelek múlt éjjel. És ma éjjel is szeretni foglak.”

“A második esélyt vagy megadják, vagy meg kell érte dolgozni.”

“Egyre erősebben tűzött be a napfény az üvegen keresztül, és Javnak eszébe jutott, hogy ez a nő képes volt berúgni a fürdőszoba ajtaját, hogy visszavegye, ami az övé. Úgy képzelte, hogy Alex vagy fél tucat elbarikádozott kamrával a szívében jött Amerikába, amiket Val vagy betört, vagy leakasztotta az ajtót, vagy feltörte a zárat. Nem hagyta, hogy bármi elválassza a férfitól, akit szeret.”

“Val elmosolyodott. Az ezernyi dolog közül, amit szeretett Alexben, az volt az egyik, hogy olyan könnyen használta a mi személyes névmást. Ahogy készségesen, ösztönös módon felszáll evezni a gondjaid gályájára, még ha ez nem is jelent többet, mint azt, hogy meghallgat. Még ha mindketten tisztában is vagytok vele, hogy lószart sem tud tenni, kettőnk problémájává teszi a dolgot, és így kevésbé érzed egyedül magad a bajban.”

“A rossz döntésekből születnek a jó történetek.”

“– Hiányoztam? – kérdezte a lány.
Képtelen volt válaszolni. Olyan volt Valt látni, mint amikor egy rozsdás lakatban elfordítanak egy kulcsot, és hirtelen minden a helyére kerül. Ő volt a hiányzó kapocs. Tőle várt valami történést, mondjuk egy jó kis veszekedést. Alig várta, hogy beszélgessenek, meséljenek egymásnak, nevessenek és ugrassák egymást, hogy a fürdőszoba ajtaján dörömböljenek, és minden elképzelhető módon reakciót csikarjanak ki a másikból. Val végre itthon volt, kezdődhetett a játék!

*Rendeld meg a könyvet kedvezményesen!*

*Olvass bele!*

Nyereményjáték

A regényben visszatérő elemként megjelenik egy játék, amely során a szereplőknek meg kell tudni nevezni az állatok különböző csoportosulásait. (Például méh -> raj, majom → horda, tehén → csorda) Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy ilyen állatcsoport nevét kell kitalálni, majd a helyes megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Így nevezik a farkasok nagyobb csoportját.


a Rafflecopter giveaway

Állomások

[Blogturné Klub]

05/06 – Veronika’s Reader Feeder

05/09 – Sorok között (extra)

05/12 – Sorok között 

05/15 – Utószó

05/18 – Kelly és Lupi olvas

One thought on “Suanne Laqueur: An Exaltation of Larks- A pacsirták röpte (Vadászat 1.) – Blogturné + Nyereményjáték

Leave a Reply